Így élj túl egy medvetámadást
2016. január 25. írta: lauren_blogger

Így élj túl egy medvetámadást

A visszatérő című film úgy tűnik, a művészi megvalósításánál jobban vonzza a nézőket a filmben bemutatott medvetámadással. A CGI medve élethű és vérfagyasztó „alakítása” igen reális volt, de mit is tegyünk, ha tényleg egy igazi medvébe botlunk?

bear-attack.png

Férfias film, a küzdés és élni akarás diadala. A film csúcspontja és lényege nem a bonyodalmakat okozó vadállat támadása, mégis sokan elgondolkoztak, ők mit tennének egy hasonló helyzetben? Bizonyára olvasóink is szeretik a természetet, a kirándulást, vadászatot – hazánkban nem találkozhatunk medvével a vadonban, de nem messze tőlünk, pl. Erdélyben már igen.  A medvetámadás szerencsére nem mindennapos eset, de ha bárki belekerül, életet menthet, hogy mit tesz és mit nem.

Kerüld a közeli kontaktust, tarts távolságot

728px-escape-from-a-bear-step-2-version-2.jpg

A medvék alapvetően zárkózott, az embert elkerülő állatok. Ha nyomokat látsz, ne kövesd azokat. Érdemes jól látható, nyílt terepen közlekedni, mert csak úgy nem megy oda és támad meg embert a medve, hanem ebben az esetben elkerüli, kivéve egy esetet, ha a bocsi közelébe botlunk. A medvetámadások jelentős része a bocsait védő anyaállat által történik. Amit a medvénél is jobban el kell kerülni az a medvebocs. Ilyen helyzet még, amikor eszik, szintén különösen ingerlékenyek.

Ha mégis összetalálkoznál vele

724px-escape-from-a-bear-step-3-version-2.jpg

Kerüljük a szemkontaktust, nyugodt és tagolt hangon beszéljünk, adjunk ki hangokat – felismeri, hogy nem állatok vagyunk, és meg tudjuk magunkat védeni. Amennyire lehet, húzzuk ki magunkat, mintegy megnövelve termetünket. Ne legyünk offenzívek, de ne kezdjünk menekülni sem – ha megérzi a félelmet vagy pánikot, ösztönösen támadhat.

Meg kell érteni az állat motivációit. Támad vagy védekezik?

bear-attack-1.jpg

Van azonban, amikor a medve gyanúsan viselkedik, például követ minket vagy éjszaka közelít felénk, hol eltűnik hol előbukkan. Ebben az esetben nem védekezik, nagy valószínűséggel támad, mert zsákmánynak vél. Kérdés persze, milyen fajta (vagyis mekkora) medvéről van szó. Fekete medvék hím példányai felágaskodva két méteresek is lehetnek, egyes példányok a 2-300 kg-ot is meghaladó súllyal bírnak. Ezeket olykor el lehet ijeszteni pl. egy nagy faággal, legrosszabb esetben fel kell venni velük a harcot.

724px-escape-from-a-bear-step-6-version-2.jpg

Akármilyen furcsa is, de a medve sebesült állatokat vagy kölyköket eszik meg, az embert nem tekinti zsákmánynak - ami a kezed ügyébe esik, az szolgálhat fegyverként egy medvével szemben is. A meglepetés ereje itt is segít, beszámolók szerint ekkora példányoknál elijed a medve, ha megütöd. Kicsi a valószínűsége hogy sebesülés nélkül megúszod, de túl lehet élni, ha küzdesz.

bear-attack-full-10.jpg

(A kisebb testű medve támadását könnyebb visszaverni)

Egy nagy testű állatnál, amilyen a grizzly medve vagy szürkemedve nem sokat segít, ha támadunk – ha nem kifejezetten támadás miatt közelít, akkor tettesd halottnak magad. Egyetlen esetben érdemes felvennie egy ekkora (általában 3-4 méter magas) állattal a harcot – grizzlyket leginkább paprika spray-vel lehet hatástalanítani, közvetlen a pofájukba, orrukba fújva. Ha egy ekkora állat támad, akkor hasra kell feküdni – semmiképp sem embriópózba, mert a medve így könnyen megfordíthat. A nyakat, lágy testrészeket kell védeni, a lábakat összezárni, a kezeket a nyakra tenni. Kis ideig amennyire lehet, mozdulatlanul kell feküdni ilyenkor, és óvatosan ellenőrizni, hogy elment-e az állat. Gyakran visszatekint távozás közben így nagyon megfontoltan kell viselkedni.

bear-attack-full-9.jpg

(A nagytestű medvéknél amennyire lehet, kerüljük a konfrontációt, de az emberiópóz nem a legjobb)

Egy érdekes történet, ami tavaly októberben történt egy fiatal vadász, miután a medve a fejébe és a lábába is beleharapott, ledugta a karját az állat torkán – ugyanis azt olvasta, hogy a medvék nem tudnak megfelelően reagálni az öklendezésre, így tehetetlenné válnak.

chase-dwello.jpg

(Chase Dellwo, aki lenyúlt egy grizzly torkán)

Ha menekülőre fognád…

Ha az ember lélekjelenléte nem engedi, hogy mozdulatlanul feküdjön a földön, akkor  - megfelelő távolság esetén – el tud futni. Ekkor semmiképpen se egyenesen fuss, hanem cikk-cakkban, mert a nagytestű medvék nehezen fordulnak, bár gyorsak, így mégis valamennyire össze lehet zavarni őket. Ha közvetlen egy fa közelében vagy, meg lehet próbálni felmászni, de ne felejtsük el, a medvék nagyon jó és gyors famászók, így legalább 5 méter magasra kell gyorsan feljutni ahhoz, hogy a fán biztonságban legyünk egy medve támadásától.

724px-escape-from-a-bear-step-7-version-2.jpg

 

Ti tudtok még valami hasznos túlélő technikát ami akár medve, vagy más állat támadása esetén alkalmazni lehet? Osszátok meg velünk!

Látogasd meg Te is naponta frissülő Facebook-oldalunkat!

 

(Képek: WikiHow, Art of Manliness) 

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr928311674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása