A 10 leggyakoribb hiba az önéletrajzokban
2016. február 11. írta: lauren_blogger

A 10 leggyakoribb hiba az önéletrajzokban

Egy erős CV (vagyis curriculum vitae, azaz önéletrajz) akár életünk legfontosabb papírja is lehet, ha jókor a megfelelő helyre adjuk be. Az egyetlen esély, hogy benyomást tegyünk a potenciális alkalmazónkra, mégis a legtöbben félreértik az önéletrajz lényegét és célját. Cikkünk arról a 10 leggyakoribb hibáról szól, amit semmiképp se kövess el, ha állásra jelentkezel.

job-1200x510.jpg

Mellékelt fotó

Leszámítva azokat az eseteket, amikor kifejezetten kérik, a fénykép csatolása kontra produktív. Nem pörgeti fel az életrajz hiányosságait, és azt a benyomást kelti, hogy ezzel akar hatni a felvételt hirdetőkre a jelentkező. Ha valaki CV-je szimpatikus, be fogják hívni és akkor majd személyesen is találkoznak.

Szemléltető ábrák

cv-mistakes-2.jpg

Különféle rajzok, diagramok és egyebek mellékelése, mintegy a szakmai életút bemutatására feleslegesek és csökkentik a jelentkező esélyeit. Az evidenciák felsorolása csak helykitöltés. Próbáljuk magunkat a CV-t olvasó személy helyébe képzelni – sokan úgy éreznénk, hülyének tartanak, ha külön torta-diagramot kell mellékelni nekünk arról, a jelentkező hol mennyi időt töltött el előző munkáiban.

Lényegtelen képességek felsorolása

Az önéletrajzban szorítkozzunk az adott megcélzott pozíció szempontjából releváns végzettségünkre, képességekre. A szövegszerkesztő, táblázatkezelő, stb. ismerete nem külön megemlítendő, az általános iskolai tanulmányok helyszíne sem fontos, sajnos ugyanígy a hobbi sok munkahelyen szintén nem számít a munkaadónak.

laurenhu_1.jpg

Nem megfelelő stílus

A túl közvetlenkedő, bizalmaskodó hangvételű CV, vagy az A4-estől eltérő papírméret, netán a „feltúrbózott” kinézet sajnos nem kövezi ki az interjúig az utat. A polgári értelemben vett távolságtartás, valamint a szigorúan információ átadásra törekvő hangvétel nem visszatetsző. Persze, ismét hangsúlyozzuk, van olyan pozíció vagy cég, ahol éppen ennek ellentéte szerint várnak önéletrajzot.

Dicsekvés

A magabiztosság fontos, de ha egy-egy kiemelkedő képességünket vagy jó teljesítményünket túlhangsúlyozzuk, arrogánsnak tűnhetünk, és könnyen visszadobhatják a CV-nket.

Klisék

cv-mistakes-1.jpg

A legtöbb CV ezzel van tele – és ez érthető is, sokan nem tudnak, nem is szeretnek magukról írni ezért keresnek egy odaillő, de mégis jól hangzó (vagy annak tűnő) mondatot önmaga jellemzésére.”A legnagyobb hibám, hogy maximalista vagyok.” vagy „igazi csapatjátékos vagyok” egy olyan ember benyomását adhatja, aki nem a valódi énjét és véleményét képviseli.

Nem megfelelő forma

Ha egy beadott életrajz nem rendezett, akkor sajnos nem olvasható, egyúttal a kellő odafigyelés és gondosság hiányáról tanúskodik. Kezdjük egy rövid, lényegre törő leírással magunkról, igazítsuk az adott munka, pozíció elvárásaihoz és ezt kövesse a szintén rövid motivációs levélnek nevezett rész. Ha átlátható kellemesebb benyomást kelt és nagyobb eséllyel olvassák végig. Végül is ez a cél, nem?

Helyesírás

Mivel mindenkinek evidens, ezért fontos megjegyezni. Ha pocsék a helyesírás, akkor az első benyomás is pocsék lesz rólunk. Mivel ez nem egy személyes találkozó, a külalak, helyesírás minősége képes befolyásolni a CV hangulatát. Persze, ez bárkivel előfordulhat, de mivel ez egy CV, adjuk meg a módját – akik olvassák, minden bizonnyal komolyan veszik a dolgot, hiszen egy új munkaerőt keresnek éppen.

Füllentés

cv-mistakes-3.jpg

Nos, igen, ezt is elő kell venni. Röviden: ne hazudjunk önéletrajzban. Persze, az embernek „el kell adnia magát” de ha valamit egy adott szinten ismerünk vagy tudunk, akkor azt írjuk be. Ha nem tudjuk használni az adott szoftvert, vagy az adott idegen nyelvet csak bizonyos szinten ismerjük, írjuk be bártan – úgyis hamar kiderül, ha valamit nem tudunk, és az még kellemetlenebb.

A profizmus hiánya

A CV hangvétele – melyben jövőbeni lehetséges munkaadónkat szólítjuk meg – legyen megfelelő tisztelettel és méltósággal megfogalmazva. Ha barátságos de mégis komoly hangvétel éppen elég ebben a szakaszban, A megfelelő képességeink és  a sikeres interjú dönti majd el, hogy ki tölti be az adott pozíciót.

Ti mit hagynátok ki, vagy éppen tennétek bele a CV-be?

Kövess Te is minket Facebook-on!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr898345906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.11. 12:22:56

A CV művészet, így a füllentés nem gond benne, ha az jól van tálálva, sőt ez kötelező elem.

M_R 2016.02.11. 22:18:49

@BircaHang Média: Főleg ha mint te valami büfé-ruhatár szakon végeztél és előrejutásod egyetlen esélye ha letérdelsz a megfelelő középvezető előtt....

Netuddki. 2016.02.11. 22:32:48

Köszönjük Emese.
Nagyrészt amiket felsoroltál ebben a blogban el is követted.

Netuddki. 2016.02.11. 22:33:53

@BircaHang Média: Sőt, fideszesnek egyenesen kötelező a hazudozás. Ha nem bizonyítod, hogy tudsz hazudni fel sem vesznek.

Alick 2016.02.11. 22:34:03

Ha nincs olyan elem a CV-ben, ami érdekessé, egyedivé teszi, akkor sok pályázó esetén valószínűleg a kukában fog kikötni. Egy normális fotó jó benyomást tehet, kivéve ha kifejezetten nem kérnek fotót (anti-diszkriminációs policy).
Utcáról, hidetésre jelentkezni sokszor eléggé reménytelen ügy, sok esetben az is kiderül, hogy a túl magasra srófolt követelmények gyenge fizetéssel párosulnak. Ez már eleve megingatja a munkaadóba vetett bizalmat.
Amiben van némi gyakorlata, régebbi tapasztalata a jelentkezőnek, azt mindenképpen írja be.

Csak Norris 2016.02.11. 22:44:46

Már az első pont egy nagy marhaság. Németeknél pl. nagyjából szóba sem állnak az emberrel.

Eleve tanácsolják, hogy profi kép legyen benne, ne valami kiránuláson lőtt. A fotósok ajánlataiban szerepel a "Bewerbungsfoto".

És vagy a motivációs levélben vagy az önéletrajzban szinte kötelező, és az online felületeken is van lehetőség a fotó feltöltésére.

Fotó nélkül az egész olyan mint amikor vásárolni akarok egy online shopban aminek csak szüveges felülete van. Látott valaki már ilyent?

cardiobascuralis 2016.02.12. 00:02:38

A felemlegetett helyesírás mondjuk a cikk megírásakor sem lett volna hátrányos.

Szori.

cardiobascuralis 2016.02.12. 00:04:52

@Desmond77:
Jobb helyeken nem azért vesznek fel (hacsak nem modellnek jelentkezel), ahogy kinézel, hanem azért, amit tudsz.
Ahhoz meg nem kell fénykép. Ronda ember is lehet nagy tudású, és Barbi baba is lehet buta.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.12. 05:41:04

@M_R:

Nem szeretnék előre jutni eleve, azaz nincs ilyen gondom. Nem tartom a munkát az élet központjának.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.12. 05:41:44

@________________:

Még nem tapasztaltam ilyen összefüggést.

M_R 2016.02.12. 06:30:52

@BircaHang Média: Könnyű neked akinek nem kell dolgoznia, mert te is a mi lábunkon állsz...

buddha 2016.02.12. 07:11:06

Abban a feloraban,amit interjun toltesz ott kell eladnod magad,a cv-ben nyugodtan hazudhatsz,a hr-s kolleganak fogalma sincs semmirol sok esetben
A lenyeg,hogy eladd magad

CoolKoon 2016.02.12. 07:34:28

@BircaHang Média: Épp csak nyelvtudásról meg (főleg!) az adott pozícióhoz kapcsolódó készségekről nem érdemes füllenteni, mert a lebukás szinte garantált (a nyelvek közül az angolra szinte mindenhol rá is kérdeznek, de sok helyen pl. a németre is).

CoolKoon 2016.02.12. 07:43:30

@Desmond77: Lehet, hogy a németeknél kötelező, de nálunk nem szokás. Különben is a pofára értékelést az állásközvetítő (kis)csaj még mindig meg tudja lépni az interjú alatt/után is.

CoolKoon 2016.02.12. 07:44:58

@buddha: A HR-es kolléga szinte mindig beszél angolul (sőt, van, hogy németül is). Akkor meg bukta az egész légvár....

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.12. 08:22:51

@CoolKoon:

Ez nyilvánvaló.

De pl. volt munkahelyek megnevezésénél érdemes használni a képzelőerőt.

CoolKoon 2016.02.12. 08:27:45

@BircaHang Média: Mármint az előző pozíció munkaköri leírásában? Igen, azt egy kicsit talán érdemes is felturbózni, de csak egy bizonyos szintig, mert az ordas hazugságok egy referencia ellenőrzésnél rögtön kibukhatnak.

baggins21 2016.02.12. 08:40:02

Fura én még nem adtam be olyan helyre, ahol ne kértek volna fényképet. Amúgy a többségével egyet értek, átláthatóan, formázva, tömören a lényeg kerüljön bele. Lehetőleg ne kamuzzunk be olyat, ami a munka szempontjából fontos és nem értesz hozzá, ez az interjún/teszten úgyis kiderül és csak egymás idejét raboljátok. Legalábbis ez nálunk (IT) így működik tapasztalataim szerint.

CoolKoon 2016.02.12. 09:20:15

A cikk nem rossz, bár lenne hozzá két (kissé cinikus) észrevételem:
- "egy olyan ember benyomását adhatja, aki nem a valódi énjét és véleményét képviseli" Sajnálom, de ez úgy, ahogy van, klisé. Álláskereséskor MINDENKI szerepet játszik, függetlenül attól, hogy ez jól megy-e neki vagy sem. Hogy mi a szerep? Általában a munkáltató kritériumainak megfelelő (vagy megfelelni próbáló) munkavállaló. Igen, a fenti mondatok közül az első egy öntelt majom képét rajzolja ki, de könnyen lehet, hogy van olyan munkahely, ahol ezt várják el (mondjuk én személy szerint sose mennék olyan helyre dolgozni). A második meg csak simán gyanús. Szerintem az "ilyen" mondatok kerülésénél fontosabb, hogy mennyire hangzik hihetően az egész életrajz, függetlenül attól, hogy vannak-e benne ilyen klisék, vagy sem (egyszer láttam egy életrajzot, amelyikben ugyan nem voltak annyira klisék, de az egész nem hangzott hihetően, és az interjún -sajnos nem én interjúztattam- ki is derült, hogy az ürge sötét, mint az éjszaka)
- "A megfelelő képességeink és a sikeres interjú dönti majd el, hogy ki tölti be az adott pozíciót." Hát szerintem eléggé naiv dolog ebben hinni. Velem megtörtént, hogy 3 nap után küldtek el (arra hivatkozva, hogy szerintük mégse vagyok elég képzett a munkához), és -mit ad Isten- minden ismerősöm/rokonom, akinek ezt meséltem, azzal jött, hogy vsz. egy csókosnak kellett a meló (pedig nem állami cég volt, és nem is hiszem, hogy főleg állami megrendelésből élt). Az állásközvetítő cégek (ahogy sok HR-es is) pedig lényegében mind pofára osztályoznak (még kimondottan szakmai pozícióknál is), mivel máshogy (már csak a -hiányos- képzettségüknél fogva) nem is igazán tudnak. Úgyhogy én az állaskeresőknek azt ajánlanám, hogy készüljenek fel egy csomó olyan elutasításra is, ahol csak simán nem tetszett a képe a leendő munkáltatónak/HR-esnek/ügynökségi csajnak (és még csak nem is kell cigánynak lennie az illetőnek), meg olyanra is, ahol az irreális elvárások miatt nem kell (pl. a szakmai tapasztalatnak megfelelő fizetést kért, de azt sokallja a cég, vagy irreális elvárásai vannak). Ezek elhallgatása szerintem csak növeli az illető munkavállaló pofáraesését és frusztráltságát....

CoolKoon 2016.02.12. 09:24:59

@baggins21: Érdekes, én is azt IT szektorban dolgozok, mégse láttam szinte egy olyan helyet se, ahol fényképet kértek volna. Így hát nem is küldtem sose, és ebből sose volt gond (pedig a Linkedin-en sincs képem).

sdani 2016.02.12. 10:29:51

Három leggyakoribb hiba amit blogposztokban elkövethet az ember:
1) Teljesen evidens és unalomig ismert dolgokat próbál eladni valami újként.
2) Nagy színes, és teljesen irreleváns hirdetésekkel töri meg az amúgy is érdektelen szöveget.
3) Atomgagyi stoc fotókkal próbálja a feldobni a semmitmondó posztot.

És végül egy jótanács: a posztoló próbálja meg beleképzelni magát az olvasója helyébe: valóban szívesen olvasná azt a digitális hulladékot, amit épp publikálni kíván?

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.12. 10:34:56

@________________: Ki is mondta?

"Hazudtunk reggel, délben, meg este?" He?

Marcsee 2016.02.12. 11:03:15

Ehhez az egészhez csak annyit fűznék hozzá, hogy JÉZUSMÁRIA!!!!!
Hol éltek emberek?! Életemben nem hallottam még olyat, hogy színtisztán szakmai alapon dönteni a leendő kolléga kilétéről. Annak a szerencsétlennek lesz (minimum) egy főnöke, kollégái, akikkel nap mint nap minimum 8 órát össze lesz zárva. A többieknek sem mindegy, hogy egy szociopatával vagy egy jófejjel kell együtt dolgozniuk. A dolgozók teljesítményére legalább annyira kihat, mint a belengetett fizuemelés - ha nem jobban. Szóval drágáim, a személyiség kb. annyit nyom a latba, mint a szakmai tudás. Ezért kell egy profi fénykép, egy lényegretörő önéletrajz (CV? - nem 1863-at írunk, felejtsük már el a CV-zést! Resume vagy önéletrajz.) és egy szórakoztató motivációs levél. Ezzel saját esélyeinket is növeljük, mert higgyétek el, 100 ugyanolyan önéletrajz olvasása közben 50 jó ponttal ér fel egy üdítő kivétel, még ha esetleg van egy kis szakmai hiányossága is.

neminiteneri 2016.02.12. 11:46:59

"...Érdekes, stílusos életmód magazin, ahol többek közt a parfüm-világ legérdekesebb és friss híreit, érdekességeit, teszteket és tanácsokat is olvashatjátok. ...."

Drága blogger! Ismered a mondást, hogy a cipész maradjon a kaptafánál? Mert ahogy végigolvastam a fenti irományodat, nekem ez a mondás jutott eszembe. Azt hiszem, nem ok nélkül....
Írj parfümökről, tüncibünci divatbabákról, az talán szakmaibb és kevésbé közhelyes lesz.

lauren_blogger 2016.02.12. 13:55:08

@CoolKoon: Teljesen igazad van, mivel nem gépek vagyunk, jó benyomást kell tenni, ahogy írtuk is"el kell adni magunkat". Azonban a legtöbb munkánál (multiknál különösen) ha valakinek csak jó szövege van, az előbb-utóbb kiderül.
Az pedig szomorú (de sajnos sok helyen reális) hogy "sógor-koma" kerül bizonyos pozíciókba, a megfelelő ember helyett. Valamint - amint Te is írtad - emberi szempontok, szimpátia, stb. is bele tud számítani, különösen kis-, és középvállalkozásoknál; olyan helyeken ahol a tulajdonosnak számít, kivel dolgozik együtt; és sorolhatnánk.

De a fentiek ellenére is, a cikk célja, hogy általánosságban tárgyalja a témát és alapelvekre mutasson rá, egy szemléletet adjon át. Az pedig, hogy az adott szituáció, munkahely, pozíció, stb. mit kíván meg (nem beszélve a jelentkező személyiségéről) az teljesen egyedi.

PannonBoy 2016.02.12. 13:59:42

Ez egy olyan cikk, ami biztosan nem segíti elő az állás megtalálását. Van egy olyan érzésem, hogy az író soha nem beszélt recruiter-rel.
Ennél sokkal színvonalasabb tanácsokat is lehet találni.

baggins21 2016.02.12. 15:59:54

@A megvalósult amerikai ólom..:

Na és azt ki mondta?

"Én még sohasem hazudtam az embereknek"

CoolKoon 2016.02.12. 16:27:00

@Marcsee: Ezzel csak egy gond van: a személyiség egy állásinterjún MESSZE nem jön át (már csak azért se, mert azon mindenki legalább egy kicsit feszeng). Sőt! Egy csomó olyan ember van, akinek a valódi személyisége még a próbaidő alatt se jön (teljesen) át, hiszen akkor még mindig bármi történhet ugye (arról nem is beszélve, hogy olyankor az illető is inkább visszahúzódó). Többek között erre is van a próbaidő, tehát hogy ki lehessen szűrni a legnagyobb szociopatákat (a kevésbé feltűnőekre sajnos a három hónap nem elég).
Ja igen, az "érdekes" motivációs levél pedig pont arra szolgál, hogy valami erősen alulképzett HR-esek figyelmét felkeltse. Ez pl. mindenféle menedzseri pozícióknál nem is baj (hiszen ott pont az a lényeg, hogy mindenkit elbűvöljön az illető ugye), de kimondottan szakmai pozícióknál elég nagy hátrány tud lenni (már az, hogy a HR-esek bedőlnek neki), mert az ilyenek bizony az esetek 99%-ában NEM képesek ütőképes tudást felmutatni (viszont ha feltesznek nekik egy kérdést, úgy kerülgetik a választ, mint macska a forró kását, és terelnek ezerrel). Ezért szoktak jobb helyeken a HR-esekkel csak egy enyhe előszűrést csináltatni (hogy kiszűrjék pl. azokat, akiknek nincs az adott témával kapcsolatos tapasztalatuk, szakmai hátterük stb), az interjút meg ők maguk megcsinálni (olyanok, akik a szakmai tudást le is tudják mérni).

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.02.12. 17:23:14

@sdani: +sokezer. Elképesztő mennyi felesleges hulladékot tolnak az arcunkba blogposztoknak álcázva. Minden héten el lehet olvasni ugyanazt, semmi eredetiség, semmi stílus, semmi íráskészség. Ez is odaírja, hogy mekkora bűn a klisé, holott az egész poszt egy ordas nagy klisé a címtől kezdve a fotókon át a szánalmas szövegig. De persze címlapra kell tolni ezt is.

CoolKoon 2016.02.14. 15:18:29

@k_dave: Hát, végül is a cikkben taglaltak is egy bizonyos szemléletet mutatnak be, ahogy én is egy teljesen más szemléletet (bár lehet, hogy csak én vagyok peches).....
A szimpátiához még annyit, hogy KKV-knál töltött állásinterjún azért gyakrabban leolvasható volt az interjúztató arcáról (bár ott se mindig), hogy az interjúztatónak nem vagyok szimpatikus. Nagyobb cégeknél általában sosem tudtam meg (kivéve ha a tudásom miatt nem kellettem, azt általában megmondták), vagy csak közvetve (abból, hogy egy másik csapathoz hívtak be interjúztatni). Függetlenül attól, hogy szakmailag mennyire voltam rátermett (vagy sem).
süti beállítások módosítása