Miről ismerhető fel a hamis parfüm?
2016. február 25. írta: lauren_blogger

Miről ismerhető fel a hamis parfüm?

Te is futottál már bele hamisított luxustermékbe? Nos, sajnálatos módon ez a parfümökkel sincs máshogy, ráadásul a kémiai és egyéb összetevők miatt sokkal nagyobb kockázata van, mint egy kamu Michael Kors táskának... Egy kevésbé feszegetett, de sokak által (sajnos) tapasztalt téma - Miről ismerheted fel a hamisítvány parfümöket?

kamu_main.jpg

"Segítség! - Más az üveg, más a doboz, más az illat, nem tartós, gyanúsan olcsó, ráadásul kiütéses lettem tőle! " Ha a kedves Olvasók még legalább eggyel nem találkoztak a fentiek közül, szerencsések, hogy elkerülték őket a kamu parfümök. Kezdhetnénk a jól ismert mondással, miszerint olcsó húsnak híg a leve - ez hasonlóan igaz a parfümökre is. Vegyünk-e piacon parfümöt, rászánjunk-e plusz pár ezer forintot  valódira? Ez mind kiderül Olvasóinkat is megszólaltató cikkünkből, ahol azt is bemutatjuk, nem az összes webshop csalóké!

"Aluljáró, Nyugati - ezzel talán mindent elmondtam. Fáradtan bandukolva hazafelé megállítottak valami komolynak szánt dumával, és tized áron már meg is kaphattam a DKNY for Women-t. A párom otthon egyből szembesített, hogy bizony jól átvertek."

(Kriszta)

Az alábbiakban felsoroljuk, mik azok a gyanút keltő fontos részletek, amiről felismerheted hogy  át akarnak verni, vagy már átvertek. Cikkünkhöz ki is nyomoztuk, milyen egy hamisítvánnyal "testközelbe" kerülni.

Aluljárók, piacok és kínai áruházak esete

kamu15.jpg

Ami talán az első és legfontosabb, hogy megbízható forrásból válasszunk! A karácsonyi ajándékok beszerzése közben az ember a nagy sietségben gyorsan túl akar lenni, és könnyen bedől az őt aluljáróban leszólító fiatalembernek vagy éppen egy piaci árusnak.

"A budapesti bolhapiacon voltam, teljesen másért mentem, de a pár ezer forintos ár egy Armani Code-ért meggyőzött, hogy ne csak antik cuccokat vigyek haza aznap. Rajtam kívül senki sem érezte az illatát, és be kell hogy valljam, én is cask akkor amikor fújtam belőle... Azután vettem még kamuból másmilyet, de ezekkel mindig csalódtam."

(Attila)

kamu17_1.jpg

A "most loptam, de márkás és nagyon olcsó" valamint ehhez hasonló szövegek semmiképpen nem megbízható forrásra utalnak - ha  tényleg lopott, akkor azért ne vegyük meg, de nagyobb a valószínűsége hogy hamisítványról van szó. Aluljárókban, piacokon, kínai áruházakban, utcán árulva stb. minden bizonnyal hamisított terméket kínálnak. Ugyanide sorolhatjuk az aukciós oldalakon kínált áruk zömét is, legyünk körültekintőek.

Megbízható webshopból biztonságos

A drogériáknál jóval olcsóbb (és persze a plázákat is elkerülhetjük) a webshopból történő rendelés, melynek esetén mindig vegyük figyelembe a weboldal által keltett első benyomást! A magyar tulajdonú oldalak a jogi és egyéb nyilatkozatot sosem felejtik el kitenni oldalukra - korrektül tájékoztatnak a jogaidról és lehetőségeidről. Vagyis a biztos forrás az egyik, ami garantálja, hogy elkerülöd a csalókat. Legtöbbször az igazi terméket kínáló webáruházak adnak a megjelenésre is, minőségi és igényes shop-ok már eleve jó kezdetnek minősülnek de ez persze korántsem minden! 

A doboz, üveg mindent elárul

kamu9_bal_oldali_kamu.jpg

(Hinnénk vagy sem, a bal oldali a hamisítvány)

kamu1.jpg

A valódi parfüm doboza szintén minőségi munka és értéket képvisel, sok esetben épp ezért van akár pár ezer forintos különbség a teszter (sima, fehér kartondobozban érkezik, mert a boltok polcaira szánják kipróbálásra) és a hagyományos kiszerelés között. Az illesztések, a doboz és a nyomtatás rossz minősége mind árulkodó jelek.

kamu7_jobb_oldali_hamis.jpg

(A jobb oldali parfüm hamisítvány - ezt többek közt az üveg minőségéről állapíthatjuk meg)

Az üveg a második legértékesebb "elem" a beletöltött parfüm után. A világmárkák erre különösen ügyelnek, a forma, a minőség és az illesztések, stb. kivitelezése híven tükrözi egy eredeti termék származását. A parfüm üvegének formája, kialakítása sokat elárul: az idomtalan, nem éppen kecses formák, a homályos üveg (persze ha nem direkt ilyennek kell lennie) vagy éppen a pumpa folyadékba lógó szívócsöve fontos részlet.

"75ml-s Lancome parfümöt választottam magamnak. Már korábban is használtam, így egyből szembetűnt a gyanúsan mindenfélét áruló netes boltból rendelt parfüm doboza. Az üveg formája picit tért el az igazitól, de a rossz minőségű műanyagból készült kupak egyből gyanakvást keltett bennem.  Barátnőim sem érezték rajtam az illatot, amit másnap vissza is küldtem a feladónak! Ezután egy parfüm webshopból rendeltem, ahol garanciát vállaltak a megvett illatra. Ugyan picivel drágább volt, de itt már azt kaptam, amit korábban a Douglas-ben, csak éppen jutányosabb áron :-) "

(Dóri)

A fúvóka sokat elárul, a könnyen hajló vagy vastag fúvóka cső is hamisítványra enged következtetni. Emellett az üveg súlya is gyakran árulkodik, hogy mennyi "anyag" van benne. Vannak persze mesterien lemásolt parfümök is, ahol csak gyakorlott szem tudja megkülönböztetni az eredeti üveget  hamistól.

Ha lötyög a kupak, az kamu!

kamu10_fuvoka.jpg

(A laza kupak, és a bal oldali üvegben levő fúvóka rossz minősége árulkodó jel)

Az üvegez kapcsolódik, mégis külön figyelmet igényel a kupak. Fontos megjegyeznünk, hogy a tesztereknél gyakran nem ad a gyártó kupakot a termékhez, de a hagyományos dobozzal vásárolt parfümüknél kell hogy legyen a terméknek kupakja! A kupakot nem könnyen, de mégis kényelmesen vehetjük le az eredeti parfümökről. Nem csúszk le, nem esik le magától, nem "jár ki" a kupak a nyakról. A másolatok kupakjai silány anyagból készülnek, nem illeszkednek megfelelően az üvegnyakra, gyakran a fomrájuk sem illik hozzá. 

 Az üvegben levő folyadék

kamu16.jpg

A betöltött folyadék színe, állaga egy hamisított terméknél változhat, de minden bizonnyal eltér az eredeti verzió színétől. Sokszor az alkoholos-vizes oldatot (hamis parfümöknél) beszínező anyag leülepszik az üveg aljára. Az üveg és az anyag olyankor "nincs jóban" egymással és a nyomás, valamint egyéb kémiai reakciók, gázok miatt egyszerűen felrobban. Egy eredeti parfüm színe nem változik, a koncentrátum általában 2-3 évig kitart.

Az illat és a szag közötti különbség

kamu_fear_main.jpg

A parfüm kifújáskor azonnal betölti illatával a helységet, a benne levő alkohol (majdnem minden parfümöt ezzel oldanak, ez úgymond a hordozó anyag) egy-, másfél másodperc alatt elpárolog. A koncentrátum pedig mindvégig érezhető a környezeteünk számára. A viselő olykor panaszkodhat, hogy nem érzi saját parfümjének illatát - ez nem minden esetben jelzi, hogy egy hamis termékről van szó, mert az orrunk igen fáradékony szerv, hamar betelik az illattal. Ha környezetünk sem érzékeli rajtunk a parfümöt az még szintén lehet attól, hogy egyszerűen nem a bőrtípusunknak megfelelő illatot választottuk, mivel minden parfüm másként hat egy-egy személyen, vagy nem a megfelelő helyre fújtunk.

"A boltok árainál jóval, jóval kedvezőbben jutottunk hozzá a Trussardi egyik illatához. Ami a legszörnyűbb volt, hogy pár napon belül tiszta kiütés lettem tőle, hogy a többiről ne is beszéljek... Hozzáérni nem bírtam az üveghez utána, kidobtam a megmaradt kb. 97ml-t a kukába!"

(Klaudia)

De ezzel szemben a hamisítványokon már kifújáskor érzékelhető egy jellegzetes, magas koncentrátumú alkohol-szag, ami meg is marad, miután pár perc elteltével az "illatosítás" eltűnik a kifújt löttyből, helyén ragadóssá, szappanszagúvá válik a bőr. A hamisított parfümök összetevői egyszerűen nem csak hogy nem tartósak, hanem akár károsíthatják is a bőrt. Sok hamisítvány kiütést, kipirosodást okozhat, viszketést és irritációt idézhet elő. A parfümöket alkotó összetevők és ezek aránya is kideríthető, ebből fakadóan imitálható is. A felhasznált anyagok akár foltot hagyhatnak a ruhán, vagy mint korábban említettük akár a bőrt is zavarhatják. 

Majdnem az, de mégsem

kamu11_kamu_nev_1.jpg

A fentiek azokra a termékekre vonatkoztak, melyek célja a vásárló tudatos megtévesztése. Azonban léteznek olyan bóvlik is, amelyek vállalják, hogy egy bizonyos illatot imitálnak - a doboz, a név is, és az egés hajaz az eredetire, de nem az, viszont már túl közel jár ahhoz, hogy megtévesszen sokakat. Ilyenek a pl. "Hogo Boos" és hasonló néven futó másolatok, vagy akár a kimért parfümök is. A neves gyártók és világmárkák nem készítenek ilyen formában mililiterenként megvásárolható illatszert, de pl. 30-50 vagy 100ml-es utántöltőt igen. Ettől még ezek ára továbbra sem lesz jóval a normál kiszerelés alatt.

Nem létezik az a parfüm

kamu6.jpg

Gyakori az olyan hamisítvány is, ami nem egy létező kompozíciót másol le, hanem nagyon hasonlít egy létező parfüm dizánjára, de valójában a márkának nincs is olyan nevű illata vagy egy szó, akár csak egy betű van elírva. Vagyis, az a parfüm egyszerűen nem is létezik. Itt elértünk ismét a vásárlók becsapásához - ha nem tudjátok egy parfüm pontos nevét, mindenképpen nézzetek utána. 

kamu5.jpg

A fenti borzalmakat és gyatra minőséget persze egyből gyaníthatjuk a nevetségesen alacsony, jellemzően pár ezer forintos árból. Ami a hamisítványok piacát életben tartja, az sajnos bizony az olcsóságuk. A nagy márkák neveit persze meg kell fizetni, és ha valaki üzletben vásárol még a bérletidíjat, az alkalmazottakat és a drogéria nem kevés hasznát is. A bolti ár alatt legfeljebb 40%-kal képes egy viszonteladó értékesíteni egy parfümöt, azonban egy  világmárkás termék 100ml-es kiszerelésben nem lehet 3-4 ezer forint, de - típustól függ, persze - még 6-7 ezer sem. 

Nektek mi a véleményetek a témáról?

 

Látogasd meg Te is a naponta frissülő Facebook-oldalunkat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr557174601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fda 2016.02.26. 15:04:03

Aki nem ismeri fel a hamisítványt a parfüm egyetlen fontos tulajdonságáról, az illatáról, annak nem tök mindegy?

Pierr Kardán 2016.02.26. 15:04:55

"A fenti borzalmakat és gyatra minőséget persze egyből gyaníthatjuk a nevetségesen alacsony, jellemzően pár ezer forintos árból."

Szerintem nem a párezer forintos ár a nevetséges, hanem a több tízezer forintos ár a nevetséges egy ilyen csicsás doboz szagosvízért :-((

Amúgy ezekkel a drága parfőmökel is a nők lovallják bele egymást a hülyeségbe (a férfiakat meg a költségekbe :-) ), nehogy már 20 ezer forintért adjanak egy olyan terméket, amiben 2 ezer Ft a teljes anyagköltség, a többi a marketingre és a haszonra megy.

Bergyilkos Bohoc 2016.02.26. 15:16:30

@fda: Nem mindegy. Azzal elvileg nem is lenne gond hogy valaki bedől a gagyinak, ha az az igényeit kielégíti (jó az illata és tartós). A gond az, hogy 5 perc múlva semmit nem érzel belőle, hiába fújod magadra a fél üveggel.

AHC 2016.02.26. 15:34:44

Én a Vesace Bright Cristalt veszem egy adott üzletben egy ázsiai áruházban. Nem tudom, hogy hamis e, igényes az üvege és a csomagolásai is. Az illata nem különbözik, és van hogy napokig is érzem a ruhámon. Kb. 40%-al olcsóbb, mint ismert drogériákban. Ha hamisítvány, hát az, a célnak tökéletesen megfelel.

PITTA 2016.02.26. 15:35:38

@Pierr Kardán: A legjobb a Nicked. Ez pont ide passzol! :-D Sírok...

s 2016.02.26. 16:00:24

@Pierr Kardán: "nehogy már 20 ezer forintért adjanak egy olyan terméket, amiben 2 ezer Ft a teljes anyagköltség"

Sosem vettél még igazi cuccot, ez látszik. Nem ennyi az anyagköltség sem, de a fő összetevő az árban a tervezés. Nem lehet 8 darab jó szagú dolgot összeönteni és reménykedni, hogy együtt is jó szagúak maradnak. Általában nem maradnak azok, sőt, egy borzalom lesz a hatás.
Az autó is kb. ugyan ez. Drága anyagokból építik az igazán jó motorokat, de még ez az anyagköltség is messze alatta van a tervezés árának. Ezt kell kifizetni. Ha nem megy, akkor veszel opelt.

fda 2016.02.26. 16:27:46

@Bergyilkos Bohoc: Igazad van, ez a második fontos dolog!!!
Akkor a cikk erről szóljon, de olyan hülyeségekről, hogy a pumpa csövének minősége, meg a betűtípus. Nem azokról kell egy jó parfümöt felismerni.

Nekem ez olyan, mintha arról okoskodna valaki, hogy arról ismered meg, hogy S-mercedeszt veszel vagy valami hamisítványt, hogy a hamis márkajelzésű kocsi forgalmijában a pecsét néha el van mosódva.

crln 2016.02.26. 16:34:46

"sok online bolt közvetLen a gyártótól szeri be termékeit" ez így nem igaz.... nagyon nem igaz, de olcsóbban tudja adni...mert nem kell alkalmazottat tartani, nem kell tesztert tartani 99 félét.. nem kell ismerni az illatokat...elég csak kimásolni valamelyik reklámból a kiírást.
Szeretem mikor kiválasszák a teszter alapján, hogy mit fognak rendelni a netről...és azt is szeretem amikor tízből három vevőt átvágnak, mert kell az olcsó.

Roan 2016.02.26. 16:49:26

@fda: Nem biztos, hogy elsőre feltűnik a különbség: neten rendelve pl. biztos nem. Valamint, a hamisítvánnyal addig nincs baj, amíg biztonságos. De ha kiütést kapsz tőle, vagy robban az üveg, az már egészen más lapra tartozik.

fda 2016.02.26. 16:55:21

@Roan: Neten rendelve? Úgy az üveg, vagy a papírdoboz minősége, vagy a lötyögő kupak sem fog feltűnni, hogy a többi szuper tanácsot ne is említsük.

tlantos 2016.02.26. 17:14:44

Ha meg a sok idiota nem venne a meregdraga lottyoket, akkor lehuzhatnak a rolot, es nem a vevoket.

micsoda? 2016.02.26. 20:34:12

Van vagy 5 éve, hogy ajándékba kaptam egy Gabriella Sabatini parfümöt, a napokban fogyott ki, és mondhatom az utolsó cseppig megtartotta eredeti illatát. Ha jó minőségű parfümre nem telik, mindig ott van a tiszta illatú 4711, amit mini szóróba öntve, utazásnál számomra nélkülözhetetlen.

AHC 2016.02.26. 21:13:48

@AHC: Egyébként hazaérve megnéztem, és eredeti a parfüm.

segar 2016.02.26. 21:36:57

"Miről ismerhető fel a hamis parfüm?" - arról, hogy kapható... És úgy kb. min. 40-50000 alatt van az ára.
___
A b@romi drága parfümökbe még jut "eredeti" illatanyag (a ritkaságokból). Amit a dögleszben vagy a merinóban kapsz, többnyire szintetikus illatok jól kikísérletezett variánsa. Tehát a török-kínai vonal megspórolja az allergén és egyéb eü-kutatásokat, meg 1db szintetikumból csinál "parfümöt".
___
Kb. a '70-'80-as évek volt a választóvonal. Igazi alkotórészek fogyóban voltak, de a vegyipar pazarul beindult. Mára illúzió az egész. :|

2016.02.27. 09:46:08

@segar: Sajnos ez igaz. Sőt mára már eljutottunk oda, hogy a hamisítványt is hamisítják.
süti beállítások módosítása