A Zaha Hadid által tervezett 5 legelképesztőbb épület
2016. április 12. írta: lauren_blogger

A Zaha Hadid által tervezett 5 legelképesztőbb épület

Március végén hirtelen hunyt el Zaha Hadid, talán korunk legkiemelkedőbb építészre. Az iraki születésű Hadid számos addig nem látott, különleges épületet tervezett.

zaha-hadid-main_1.jpg

Zaha Hadid rövid élete alatt maradandót alkotott. 2004-ben az első nő volt, aki megnyerte a Pritzker-díjat. Hadid nevéhez fűződik a felszabadult építészet, a rendkívül kifejező és folyékony formák, valamint a töredezett geometria alkalmazása. Számos befejezett vagy még épülőfélben levő különleges építmény fűződik a nevéhez – íme, egy válogatás a Zaha Hadid által tervezett legérdekesebb épületekből.

Heydar Aliyev Center

zaha-hadid-heydar-aliyev-centre-1.JPG

zaha-hadid-heydar-aliyev-centre-2.JPG

Befejezés dátuma: 2012 májusában

Hol? Azerbajdzsáni Köztársaság

Mi is ez pontosan? Konferencia -, és rendezvényközpont, valamint művészeti galéria és múzeum. Az épület azért és úgy lett megtervezve, hogy nélkülözhetetlen szerepet játszhasson a város kulturális életében.

Dubai Operaház

zaha-hadid-dubai-opera-house-1.jpg

Befejezés dátuma: 2016-ban lesz

Hol?  Dubai

Mi is ez pontosan? A most épülőfélben levő operaház már nem Hadid által tervezett változat. Az első verziót még ő tervezte2008-ban. Ez egy 2500 férőhelyes csarnok lett volna, mit a szél fújta, lágyan íves homokdűnék ihlettek. Ennek kivitelezése során azonban az épület összedőlt, így a most befejeződő projektet már az Emaar felügyeli. Az eredeti tervek ennek ellenére mégis lenyűgözőek, bár a sikertelen tervek is hozzátartoznak az építész pályafutásához.

Zajed Sejk Híd (Seikh Zayed Bridge)

zaha-hadid-seikh-zayed-bridge-1.jpg

zaha-hadid-seikh-zayed-bridge-2.jpg

Befejezés dátuma: 2010

Hol? Abu Dhabi, Egyesült Arab Emírségek

Mi is ez pontosan? A 842 méter hosszú hídra a valaha tervezett legbonyolultabb hídkánt tekintenek. A híd síkjából kiemelkedő ívek a sivatagi homokdűnéket jelképezik.

Guangzhou Operaház

zaha-hadid-gouangzhou-opera-house-2.jpg

zaha-hadid-gouangzhou-opera-house-1.jpg

Befejezés dátuma:2010

Hol? Kuangcsou (vagy Kanton) városban, Kína

Mi is ez pontosan? Egy folyó-menti futurisztikus operaház, 1804 férőhellyel, aminek felépítése így is 200 millió amerikai dollárt emésztett fel. Az első előadás Puccini Turandot című darabja volt.

Glasgow-i Közlekedési Múzeum

zaha-hadid-glasgow-museum-of-transport-2.jpg

zaha-hadid-glasgow-museum-of-transport-1.jpg

Befejezés dátuma: 2010

Hol? Glasgow központjában, Skócia

Mi is ez pontosan? Egy 74 millió fontból elkészült közlekedési múzeum. Érdekesség, hogy a hazai Közlekedési Múzeum 1986 óta áll, s bár a világháborúban bombatalálat érte, és egészen 1966-ig zárva is volt, folyamatosan felújítgatták. A múzeum jelenleg ismét átalakítás alatt van, és zárva tart 2018-ig.

Nektek melyik a kedvenc Hadid-épületetek?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr378595244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LoveKills 2016.04.13. 12:23:59

Ezek egészen elképesztően gagyi, posztmodern épületek. Undorodom és hányok az organikus formáktól és az egész posztmodern építészettől. Lásd még: kübli a Gellért Hotel előtt.

Pic 2016.04.13. 13:59:39

hmm.... Neked a látszóbeton való

LoveKills 2016.04.13. 14:12:01

@Pic: te egy igazi seggfej vagy, gratulálok, csak hajrá!

almost_nobody 2016.04.13. 14:26:56

Két dolog:
#1 - Zaha Hadid kétségkívül zseniális építész, de ezek például közel sem a legjobb munkái és csak meg kellett volna nyitnod a weboldalát (zaha-hadiddotcom), hogy erről meggyőződj.
#2 - 65 évig élni szerintem nem annyira rossz. Rövid életnek titulálni egyenesen szarvashiba.

lauren_blogger 2016.04.13. 16:52:23

@almost_nobody: köszönjük az észrevételt! Ez egy szubjektív lista, szerkesztőségünk még tudott volna válogatni.

65 évnél azért többet kívánunk, mert az ember véleményünk szerint nem csak ennyire méltó. Sajnos Hadid is betegségben hunyt el.

az_okoskata 2016.04.13. 21:28:51

@LoveKills: a posztmodern kicsit más.. tessék utána nézni mielőtt leírsz ilyeneket... a gótikát se barokkozza le senki, mert nem ugyanaz a kettő... :D
és csak hogy tágítsam tudásod, Zaha inkább parametrikus építész volt...

LoveKills 2016.04.14. 08:20:07

@az_okoskata: mennyiben is más, kedves okoskata? Mintha blöffölnél itt. Köszönöm a szándékod a tudásom tágítására, de amit írtam, fenntartom: ezek az épületek éppen azt fejezik ki, amit a posztmodern is: az amorf, széttartó, szándékosan diszharmonikus és asszimetrikus - organikusnak is csúfolt - formavilág a világot kaotikus helyként fogja fel, egyúttal az emberben lévő (belső) rendezetlenségre is utal. Ha figyelsz, az elmúlt bő 2 évtizedben ez a formanyelv az uralkodó: a ruháktól kezdve az építészeten át az ipari formatervezésig (tipikusan: autók).

Nem kell egyetértünk, nem a címkék, terminusok a lényegesek itt, hanem az, amit e tendencia kifejezni akar. És ettől jóérzésű ember viszolyog.

patkányarcúáginéni 2016.04.14. 19:22:16

Kissé drága önkifejezés. Sokszor erőszakolt, önkényes. Már csak ilyen ez az építészet, mint műfaj: a Führer kedvence. Embertömegeket kényszerít egyvalaki füttyére táncolni. Nem szeretem.

az_okoskata 2016.04.14. 20:48:29

@LoveKills: nem szeretem Zahát sőt,nem ezért írtam, csak jelezni akartam, hogy nem keverném a szezont a fazonnal.. és nem cimkékről írtam, hanem építészeti stílusról. és mivel ezeket nem tanítják általánosan az iskolákban, ilyen téren nagy a zavar itthon a fejekben...ennyi...

LoveKills 2016.04.15. 08:07:49

@az_okoskata: te nem okos vagy, Kata, hanem okoskodsz. Inkább tájékozódj előbb és ha lehet, maradj csöndben.

en.wikipedia.org/wiki/Deconstructivism

Pic 2016.04.21. 20:16:30

@LoveKills: Hát igen ilyen egy igazi Troll.

Mindenkit kioszt alaposan. A tudás hiányos, de ha valaki erre rávilágít akkor ledorongol. Yep. Ilyen egy internet sztár.
süti beállítások módosítása