Pofon egyszerű útmutató az ingek és nyakkendők ízléses kombinálásához
2016. április 25. írta: lauren_blogger

Pofon egyszerű útmutató az ingek és nyakkendők ízléses kombinálásához

"Ugyan, mit kell ezen annyit agyalni? Amelyik nyakkendő éppen jön a sorban, azt veszem fel." Nos, egy rosszul megválasztott kombináció elrontja az összhatást, és teljesen más benyomást ad viselőjéről. Segítünk, hogy ezt elkerüld!

nyakkendok-es-ingek-main-3.jpg

Sok férfi munkahelyén elvárás a nyakkendő viselése, heti 5 napon át. Ha már muszáj, legyen jó, hiszen az elegáns öltözeten a nyakkendő az első, amit a környezet észrevesz és azonnal benyomást alakít ki.

Gyorstalpaló

  • A nyakkendő mindig legyen sötétebb, mit a hozzá választott ing színe.
  • A rajzfilmfigurás, stb. nyakkendő sosem lesz menő.
  • A túl fényes, de ugyanígy a túl keskeny nyakkendő sem elegáns, sem előnyös, ráadásul most már nem is divatos.
  • A nyakkendő szélessége lehetőleg egyezzen meg a hajtóka szélességével.
  • Mindig a selyem, vagy gyapjú nyakkendőt részesítsük előnyben a szintetikus anyagú nyakkendőkkel szemben.

 

Mit mivel?

A fehér ing a legegyszerűbb verzió, amihez egyszínű, apró mintás vagy csíkos nyakkendő tökéletes, de ez is elrontható, ha nem sötétebb tónusú, markáns darabot választunk.

nyakkendok-es-ingek-1.jpg

A világoskék a fehér után a legelegánsabb ing, amihez egy sötétebb színű kék nyakkendő, narancsárnyalatú alapon mintás vagy éppen bordó is remekül illik. Kerüljük a pasztell színeket, érdemes előnyben részesíteni az őszies színeket, valamint a sötét alapon csíkos, mintás vagy pöttyös darabokat.

nyakkendo-ingek-9.jpg

A halvány (már-már lazacszínű) rózsaszín ing még az ízlés határán belül van, elfogadott és kellően elegáns tud lenni, ha megfelelő színű öltönnyel kombináljuk. A nyakkendők terén javasolt a padlizsán-lila, a sötétkék, grafitszürke, de ezeknek is inkább mintás, de legalább anyagában mintás változata.

nyakkendok-es-ingek-6.jpg

Az egyszínű ingeken túllépve a hibalehetőség növekszik, sokan itt követik el a legtöbb baklövést. Ilyen a csíkos ing, ahol tévhit, hogy a mintával megegyező mintázatú nyakkendő dukál – vagyis pl. a csíkoshoz csíkos. Ha valaki mindenképpen csíkokkal akarja kombinálni a csíkost, érdemes nagyobb csíkokkal mintázott nyakkendőt választani, vagy a mostanság egyre divatosabb vízszintes csíkokat. A csíkos inghez az egyszínű, sötét árnyalatú nyakkendő a legbiztosabb választás, mégis remekül illik hozzá a mintás is – itt viszont ismét vigyázzunk, javasolt pöttyös vagy az apró minta, de ha nem vagyunk biztosak, inkább maradjunk az egyszínűnél.

nyakkendok-es-ingek-8.jpg

A kockás inghez nagyon ritkán javasolt a nyakkendő, de akkor is főleg az apró kockás (gingham) ing megy el nyakkendővel. Egyszínű vagy apró mintás nyakkendőt javaslunk, itt is azon az elven alapulva, hogy a nyakkendő legyen sötétebb, mint az ing színe vagy mintázata.

nyakkendok-es-ingek-3.jpg

(Javasolt az apró kockás ing, mely könnyebben kombinálható és elegánsabb)

nyakkendok-es-ingek-4.jpg

(A nagyobb kockás inghez egyszínű nyakkendőt válasszunk)

A fentiek mellett nagyon fontos, hogy az öltöny megfelelő színére, mintázatára és anyagára is figyeljünk, amikor ing és nyakkendő ízléses kombinációban gondolkodunk, valamint az egyéb kiegészítőkre is.

nyakkendok-es-ingek-main.jpg

Sötét öltönyhöz nem előnyös sötét ing, akár fekete. Nem jó, ha a nyakkendő rikít az összeállításban, azonban nincs is sok értelme ha "belesimul", netán azonos színű az inggel. Klasszikus megoldásnak mondható az öltöny (klub szett esetén a zakó) színével megegyező, harmonizáló nyakkendő. 

Látogasd meg Te is Facebook-oldalunkat a naponta frissülő tartalomért!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr178657840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heggab 2016.04.25. 11:43:32

hova vegyem fel a vajszínű nyakkendőmet akkor? :(

Hülye aki elolvassa! 2016.04.25. 11:46:14

kb. 50 nyakkendőm van, de jó, ha hármat hordok :-)
Szerintem célszerű az inget mindig nyakkendővel együtt venni, ha valaki még a bővítési szakaszban van.

HighTroller 2016.04.25. 12:01:41

Nem tudom milyen etikett szerinti elegancia követeli meg, de szerintem jól tud kinézni a sötét ing világos nyakkendővel, bár lehet az én ízlésem ficamos.
Nekem is van egy már-már fehér egyszínű nyakkendőm, egy sötétkék (akár csíkos) inggel szerintem teljesen jó. De érdekelne azért a posztoló véleménye.

mohaa 2016.04.25. 12:20:19

Azért az a felhajtott nadrágszár, zokni nélkül, nyakkendővel elég erős vizuális kombó.

Kalocsai Tamás 2016.04.25. 12:21:06

Mi a helyzet a kötött nyakkendővel? Mostanában (újra) divatos... Szintúgy a csokornyakkendő.

Burgermeister 2016.04.25. 12:22:32

Van vagy 30 olyan nyakkendom amit mar nem fogok hordani. Mit csinaljak vele? Tippek esetleg?

gigabursch 2016.04.25. 13:03:35

Zsínóros nyakkendő a legegyszerűbb...
Az mindig nyerő

Amúgy ha nyakkendő van, akkor zokni miért nincs a harmadik képen lévő büdöslábú, szőrőstalpú egyénen?

wrstjnethn 2016.04.25. 13:49:23

@mohaa: @gigabursch: Csak szólok, hogy az a zokni nélküli kép még egy enyhe példája az ízlés elleni bűncselekménynek. Itt Londonban láttam már embert lakkcipő, tenisz zokni, háromnegyedes rövidgatya, póló, zakó kombóban. Hát undorító volt, mintha vaksötétben öltözködött volna reggel.

Nem tudom, mostanában miért divat a rövid nadrágszár, úgy néznek ki benne, mintha kinőtték volna a tízéves nadrágjukat. A nadrág és cipő között meg ki kíváncsi a szőrös bokájára?

Azt sem értem, mikor valaki hosszú nadrághoz titokzoknit vesz fel.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2016.04.25. 13:51:55

még pofonegyszerűbb tanács: semmilyen nyakkendőt. És akkor el sem ronthatod.

2016.04.25. 14:00:18

@Burgermeister: Erre én is keresem a megoldást.

2016.04.25. 14:01:03

@mohaa: Elég sajátos lehet a munkaadója dresszkóggya.

ivivan 2016.04.25. 14:46:19

@Brendel Mátyás: a tökéletes megoldás. Én is ezt a módszert alkalmazom - el se lehet rontani :-)

pefe 2016.04.25. 15:32:34

Egy barátom egy svéd multit vezet. A svédek megkérték, hogy hanyagolja a nyakkendő viselését mert az már elég izé.

peacefroggg 2016.04.25. 16:06:27

"A nyakkendő mindig legyen sötétebb, mit a hozzá választott ing színe."

A fekete ingemhez milyen nyakkendőt vegyek? A sötétszürke ingemhez csak a fekete nyakkendő jó?

bElannaTorres 2016.04.25. 16:12:26

ne görcsöljetek ezen, én pl észre se veszem az ilyen dolgokat. Aki meg ezen akad le, az egy idióta. A pojácákkal amúgy is jó vigyázni, micsoda felszínes seggarcú az ilyen ember.

én akárhogy felvenném ha férfi lennék annyira nem számít, mindegyik kép jól nézett ki, vagy ha nem akkor nem a nyakkendő miatt. - a lila szalagavatós öltönyös pl. nem a nyakkendő miatt nem szép. Kicsit búzás. De én még ezt is letojnám.

Moin Moin 2016.04.25. 20:31:17

@Brendel Mátyás: Nálatok az FDJ-ban egyszerű volt: piros nyakkendő a kék inghez - und fertig, erledigt!:-)

Moin Moin 2016.04.25. 20:33:59

@peacefroggg: Fekete inget csak az olasz fasiszták viseltek (nota bene: fekete nyakkendővel), szürke inget pedig csak egyenruhákhoz szokás adni, magától igényes ember olyat nem vesz fel!:-)

Moin Moin 2016.04.25. 20:40:39

@Kalocsai Tamás: Kötött nyakkendő: inkább ne, mert nagyon melléfoghatsz vele... Leginkább (ha már mindenképp kötött nyakkendőzni akarsz) Harris-tweed zakóhoz illik.

Csokor: mindenek előtt csakis valódi megkötős! Azon kívül: hétköznapokra kissé modoros. (Nem: nagyon, illetve kibaszottuuul modoros!) szmokinghoz (egyenruha - gálaöltözet - esetében spencerhez) pedig csak fekete, frakkhoz csak fehér!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2016.04.26. 13:55:19

@Moin Moin: nálatok még egyszerűbb. nyakkendőt kötni, és nem gondolkodni semmin! a nyakkendőkötésre megvan az előírás itt a blogban, gondolkodni meg úgyis hülye vagy.

lauren_blogger 2016.04.27. 10:38:46

@HighTroller: Köszönjük a hozzászólást.
Nos, az öltözködés sokszor azért kényes téma, mert a változó divat mellett az egyéni ízlés és az objektív etikett is behatárolja. A bevett és elfogadott etikett szerint a nyakkendő színnek kell sötétebbnek lennie. Ezen felül - mint írtuk is a cikkben - a vizuális összhatása egy sötétebb alapon világos(abb) nyakkendőnek "rikítóan" tud hatni, eltereli a figyelmet és zavaró lehet. Ezek miatt sem javasoljuk a sötétebb inghez a világosabb nyakkendőt.
Azonban fontos hangsúlyoznunk, a Lauren Blog filozófiája az, hogy bár segíteni próbál, javaslatot tesz és informál, de mindenkinek az egyéni ízlése és stílusa áll a legjobban.

lauren_blogger 2016.04.27. 11:04:07

@Kalocsai Tamás: Igen, a kötött vagy horgolt nyakkendők a 70-es évek óta talán most először élik reneszánszukat. Itt is hasonló szabály érvényesül, mint a selyem vagy gyapjúnyakkendőknél. Egy dolog azonban fontos, hogy a horgolt nyakkendők inkább smart casual viselet részei, vagyis kifejezetten elegáns eseményre, tárgyalásra nem javasolt, oda inkább a konzervatív megoldások illenek.
Csokor nyakkendőnél nagyobb a szabadság, mivel vizuálisan nem töri annyira meg az összeállítást, de alapvetően megegyező elvek és etikett szerint javasoljuk a viseletüket, mint a "hagyományos" nyakkendőknél.

Kalocsai Tamás 2016.04.27. 11:08:12

@k_dave: Köszönöm! Ez a válasz azért sokkal inkább "PC", mint amit a Moin Moin néven futó (troll?) divatdiktátor (a szó szoros értelmében) kinyilatkoztatott. :)

lauren_blogger 2016.04.27. 11:13:06

@gigabursch: A zoknit mi is erősen ajánljuk :-)

lauren_blogger 2016.04.27. 11:17:31

@pefe: Ezt jó, hogy leírtad. Hazánkban még sok helyen megkövetelik a nyakkendő viseletét, kivéve talán pénteken, ezért is céloztunk erre a cikk elején. Azonban azt is el kell mondjuk, a nyakkendő viselete ma már nem feltétlen része az elegáns öltözéknek, sok prémium márka is kigombolt inggel mutatja be új öltöny kollekcióit.
Persze, van olyan különleges esemény, tárgyalás, stb. ahol azért nem csak illik, de szükséges is a nyakkendő.
süti beállítások módosítása