A Jaquet Droz Charming Bird új verziója
2016. október 10. írta: lauren_blogger

A Jaquet Droz Charming Bird új verziója

Frissült az óraipari mérföldkő

2013-ban a legtöbbeknek elakadt a lélegzete, amikor meglátták az óragyártás egyik mérföldkövének is mondható Charming Bird-öt. Az óra mozgó és csipogó madarat rejt magában, ami bármiféle elektronikát mellőzve működik a drága órában. A „Final Version” tavaly jelent meg, most pedig két új verzióval rukkolt elő a Jaquet Droz.

jaquet-droz-charming-bird-engrave-lauren-blog-1.jpg

Az énekesmadár automaták az ókortól fogva létező, de mégis nagyon drága, emiatt igen kevesek számára megfizethető tárgyak voltak.  Ezek lényegében valódi madarak kalitkáját imitálták.

jaquet-droz-charming-bird-engrave-lauren-blog-2.jpg

„Igen egyszerű a szerkezet Hérón énekesmadár-automatájának is. A külső kar megforgatása kettős fogaskerék-szerkezetet hoz mozgásba, mire a tengely végében elhelyezett madár forogni kezd. A forgatás következtében a kereszttengelyre erősített emelő leereszti a doboz fenekén elhelyezett víztartó edényre a súlyos burát, ez kiszorítja a dobozból a levegőt, amely a bura sípján keresztül sivítva távozik: ez a hang adja a madárcsicsergést. Az éneklő madár nyílván egyik legkívánatosabb játékszere volt az ókori gyerekszobának.” 

(Révay József: Százarcú ókor)

jaquet-droz-charming-bird-lauren-blog-1.jpg

Ezt az elvet követve alkotta meg 2013-ban hosszas tervezői munka után a Jaquet Droz a Charming Bird-öt. Egy aprócska madár csipog és táncol egy gomb megnyomása után – mindezt pedig bármiféle elektronikát nélkülözve. A modell a gyártó 275 éves fennállását ünnepelte, ugyanis az alapító, Pierre Jaquet Droz három humanoid automatát is épített élete során.

jaquet-droz-charming-bird-engrave-lauren-blog-4.jpg

(Az új verzió gravírozott hátlapja /fent/ és a gyöngyház gravírozása /lent/ )

jaquet-droz-charming-bird-engrave-lauren-blog-3.jpg

Az óra idén új számlappal, valamint egy új, rózsaarany tokvariánsban jelent meg; ráadásul a koncepció azonban nem változott. Az új változatok a számlap két oldalán már nem átlátszóak, hanem egy-egy gyönyörű gyöngyház lemez, ezeket miniatűr gravírozás díszíti, ráadásul késszel készítik el. Az új verzió rózsa-, vagy fehérarany verzióban kapható, de összesen 8 darabra limitálták.

jaquet-droz-charming-bird-engrave-lauren-blog-5.jpg

Az automata madárka minden munkafázist igénybe vett, amiben a cég kiemelkedő: modellezés, festés, gravírozás, automatizálás és miniatürizálás. Az eredeti, 47mm-es fehérarany tok gravírozással egészült ki idén. A 29 köves, sajátgyártású szerkezet óránként 21,600-as lengésszám mellett 40 óra járástartalékra képes. Az óra alligátorszíjjal és a tokkal megegyező anyagú, fehér arany békazárral van szerelve.

A dugattyúk által hajtott fújtatók által énekel a madár, ami a legapróbb részletekig (szemek például) ki van dolgozva. Énekel, mozgatja a szárnyait. Ez a „kis kalitka” a hatosnál kapott helyett, de valójában a számlap felfelé lett csúsztatva, hogy helyet kapjon a fő attrakció.

jaquet-droz-charming-bird-lauren-blog-3.jpg

jaquet-droz-charming-bird-lauren-blog-4.jpg

(Az első, 2013-as változatból 28 darab készült)

A 28 darabra limitált modell ára már nem olyan csalogató és kellemes, mint a madárka csicsergése: 500.000 dollárt kell(ett) kifizetni érte, az új modellek ennél feltehetően még drágábbak, mert csupán 8 darabos limitációban jöttek ki.

Látogasd meg Facebook-közösségünket a naponta frissülő tartalomért!

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr4211763515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arsenal71 2016.10.12. 10:58:52

A kakukkos órának a falon a helye .Ha mód van rá, a Fekete erdőből.
süti beállítások módosítása