JFK  - Minden idők legstílusosabb amerikai elnöke
2016. november 07. írta: lauren_blogger

JFK  - Minden idők legstílusosabb amerikai elnöke

Unod már az elnökválasztás adok-kapokját? Holnap eldől, a világ merre tart a következő években, de addig is nézzük meg azt az elnököt, aki jóval nagyobb hatással volt a világra a magánéletével és öltözékével, mint politikai döntéseivel.

jfk-dress-sunglasses-1.jpg

John Fitzgerald Kennedy örökre beírta magát a történelembe. Amerika harmincötödik elnöke megtestesítve a korszellemet egy közvetlen, kedvelhető ember, frissességet hozó politikai vezető, de egyben egy jó képű playboy is volt. Félrelépése, Marilyn Monroe-val folytatott viszonya megváltoztatta Amerikát is, de stílusa és az általa képviselt életérzés túlmutatott a korán, és a preppy és ivy (a fogalmakra később visszatérünk) egyik megalapozója lett.

jfk-dress-ivy-league-1.jpg

(A Kennedy által is megerősített preppy stílus)

A legfiatalabban megválasztott amerikai elnök a kócos homokszínű hajával, megnyerő mosolyával, mégis férfias megjelenésével és sármjával megtestesítette (és toposzként teszi a mai napig is) az ideális amerikai stílust és életérzést. Ez a könnyed életmód és öltözködés az amerikai öltözködésen, de még az elnöki hivatal ruházati stílusán is nyomott hagyott. Közel engedte magához az embereket, és így „egy volt közülük”, ami által könnyebb volt azonosulni vele.

A preppy és az ivy league

A preppy (preppie) stílus gyökerei az 1910-es évek egyik szubkultúrájának, az Ivy League-ig nyúlnak vissza. Az ötvenes-hatvanas években indult, majd a nyolcvanas években lendült fel ismét, és lett közkedvelt, de a divatból sosem ment ki. Az amerikai közép-, és felsőközéposztály szubkultúrája (bár pontosabb az életstílus kifejezés) ami a külsőségekben is erősen megnyilvánult. A stílus a természetes anyagú ruházatot, a klasszikus fazont és vonalvezetést követi, nevezhető konzervatívnak is.

JFK a klasszikus New England prep, pontosabban az akkorra már kiforrott preppy (preppie) stílus, az „Ivy League” megtestesítője. Kényelmes, könnyed, de a magja a klasszikus ízlés.

A napszemüveg

jfk-dress-sunglasses-2.jpg

A néhai elnök alig volt látható a napfényben napszemüveg nélkül, és piszokul jól állt neki; értette, hogyan úgy kell viselni hogy mindig menő legyen, de sose kevésbé formális.

jfk-dress-sunglasses-3.jpg

A RayBan Wayferer Tortoise szinte egyezik a JFK által kedvelt formával, de ha valaki versenybe akar szállni a Kennedy-hasonmás versenyen, akkor egy vintage boltban nézelődjön.

Az Oxford-ing

jfk-dress-oxford-shirt-2.jpg

Ez a típus a szálak szövésének módja miatt, valamint a legombolható gallér miatt „Oxford”. Az elegáns férfi egyik legjobb barátja, nem hiányozhat a ruhatárból. A kezdetektől fogva összefonódott az Ivy League-gel a rögbiben. Vastag anyaga puha, így bármilyen helyzetben kellően kényelmes, és azon kevés ruhadarabok egyike, amelyik egyre karakteresebb lesz az idő múlásával és a folyamatos mosások ellenére is.

jfk-dress-oxford-shirt-3.jpg

(az Oxford-ing - mindenhez passzol)

Ráadásul passzol mindenhez – kitűrve sportcipővel, betűrve elegáns cipővel, bakanccsal; rövid nadrággal, farmerral vagy chinoval; V-nyakú pulcsival elegáns, kapucnissal is kellően vagány. Abszolút jolly-joker, nálunk is személyes kedvenc, sőt még életed nőjének vállára terítve is jól mutat, ha a hűvösben a lovagiasság úgy kívánja.  Az Oxford királya Ralph Lauren, aki egy modern klasszikust csinált a legombolható nyakú ingből.

A khaki, vagy csontfehér nadrág

jfk-dress-pants-1.jpg

Nem, nem a fodrozott, harmonikát idéző és óriási üleppel kialakított darabokra gondolunk, amit olykor láthatunk az utcán, mert az senki eleganciáját nem szolgálja. Az egyenes, vagy  - alkattól függően - slim fit, egy kis rugalmassággal az anyagban (stretch). Feledjük el a redőket a csípőnél, az akkor jó, ha az ember idős és tweed zakóval párosítva viseli, vagy nem koros, de idézni kívánja a 18.század angol country-divatot. Az ing betűrve, ha lazítani akarjuk a feelinget, akkor egy fonott szövet öv segít, de ne húzzuk túl fel a derekunkra a nadrágot, jó, ha kicsit lejjebb van. A kulcs a klasszikus fazon – a tapi, levákuumozott hatást keltő nadrág az már megint valami más.

jfk-dress-pants-3-eddie_redmayne.jpg

(Eddie Redmayne jól választott, és a nadrág jól is passzol, ahogy kell)

Az amerikai márkák kiemelkedő darabokat kínálnak, de a legtöbb itthon nem kapható (pl. ez), legalább Ausztriáig kell menni értük. A Ralph Lauren, a Brooks Brothers, elérhetőbb kategóriában a Marks&Spencer nyújt férfias, de nem bő khaki chinokat. Még egy tipp: nyáron a világosabb, és az évszakok előrehaladtával és a hőmérséklet csökkenésével egyre sötétebb árnyalatot viseljünk.

…kék zakóval

jfk-dress-pants-2.jpg

Akár a vitorlásodon időzöl, vagy a tűznél ülsz a vízparti házadnál, vagy a hétköznapibb (és talán többekre igaz szituációban) a munkahelyedre mész és találkozókon veszel részt, egy jó szabott tengerészkék („navy blue”) zakó khaki chinoval garantált siker. A párosítást a Vineyard Vines alapozta meg nagyon ügyesen és épít rá egy egész kollekciót, a Ralph Lauren vagy Tommy Hilfiger kiemelkedően alkalmazza, de a Brooks Brothers tökéletesítette.

jfk-dress-navy-2.jpg

Télen-nyáron aduász, nyáron a vállra téve is hozza a szintet. A szín döntő, egy rossz árnyalattal bukik a kiváló összhatás, de az évszaknak megfelelően lehet a zakó anyagával lehet variálni: akár „téliesíteni” a gyapjúval, vagy könnyedebbre venni lennel, selyemmel, puha pamuttal.

A galléros póló

jfk-dress-polo-1.jpg

Ha meleged van, vagy könnyedebbre vennéd – ott az abszolút univerzális fehér ing, vagy póló. Ha lazítod a szettet, ne vidd túlzásba. Csak pamut,a fehérből itt is az Oxford a csúcs, nyáron a feltűrt ing menő, de megmarad nem túl lazának.

jfk-dress-polo-2.jpg

Galléros pólónál a márkajelzés nélküli  daraboknak jól áll a mellkason a zseb, de egy, a szettben máshol is alkalmazott (pl. öv, cipő vagy nadrág) színnel passzoló logó is nagyot dob az összképen. Ide tartozik még az ing alatt viselt póló vagy trikó, amiknek szintén kizárólag pamutnak szabad lennie. Az idők során a Calvin Klein vált az ing alatt viselt pólók szinonimájává, de ez egyáltalán nem kulcskérdés, ha a minőség rendben van.

A csíkos öltöny

jfk-dress-suit-3-stripped.jpg

Ellentétben a legtöbb politikussal, akik a rosszul szabott konfekciókban, vagy a nem megfelelő anyagú öltönyökben pácolódnak, JFK tényleg értett a „dress to impress”-elvéhez, és emlékezetesen viselte a munkaruhájának számító öltönyt is. Tehát a tengerparti lazulás után felvette az öltönyt, leginkább sötétet, de időről időre előkerült a szolid csíkozás az anyagon.

jfk-dress-suit-2.jpg

Itthon sok kisebb szabóságban találunk remek anyagokat, érdemes innen szemezgetni, de  akinek illeszkedik az alkatához vagy nem bánja magára igazíttatni, a Zara vagy Massimo Dutti is kínál jó opciókat a gyapjú öltönyre, bár JFK közismerten Brooks Brothers-fan volt. Aki jár az USA-ban annak ajánlom az Indochino-t ami meglepően jó áron van a minőséget tekintve, illetve hogy az öltöny alapvetően nem a legolcsóbb ruhája egy férfinak.

jfk-dress-suit-1.jpg

(JFK itt nem csíkosban van, de a stíl átjön)

A legtöbben egy igazi, méret után készült Armanira vágynak, aki teheti az legalább egyszer az életben éljen a lehetőséggel: a Trader Line  öltöny mellőzi az érettségi öltönyöket idéző csíkokat, és egy igazi klasszikus marad mindig. De ne feledjük: öltönynél, különösen ha csíkos, a szabás és illeszkedés jelent mindent; a bő zsebek és ülep, vagy akár a feszülő vállak és rövid ujj mind gyilkosai a remek összképnek. Ne feledjük a díszzsebkendőt.

A skinny nyakkendő

jfk-dress-tie-1.jpg

Majdnem annyi rossz nyakkendő van a világon, ahány nyakkendő. Mitől lehet „rossz” egy nyakkendő, hiszen az elegáns? Sajnos a nem megfelelő, ideje múlt, félreérthető vagy túl intenzív minta, az idők során (mosás, helytelen tárolás) miatti eldeformálódás vagy csupán a rossz megkötési módszer mind „megölik” a nyakkendőt. Kennedy mégis értette ennek is a módját, a színek és fazonok, na meg a kötés módja mindig harmonizált a öltözékkel, magabiztosságot adva a Fehér Ház elnöki szobájában is. Nem túlzottan hosszúra hagyva az alját, egy jó mintával nehéz elrontani. Itthon szerencsére igen jó a nyakkendő kínálat, de kerüljük a poliészter, a túl fényes nyakkendőket.

jfk-dress-tie-3.jpg

A Brooks Brothers egyik remek darabja a BB#4 slim de nem muszáj ezt megvenni, más cég is gyártja ezt a mintázatot, csakúgy mint a sárga-sötétcsíkos verziót, vagy az őszi-téli szezonban menő horgolt nyakkendőt.

jfk-dress-tie-3-bowtie.jpg

Ha igazán pimasz és preppy akarsz lenni, viselj csokornyakkendőt, még egy kicsit ferde is lehet, bár ez már alkat, karakter és életkor kérdése, kinek áll jól.

A kardingán és pulóver

jfk-dress-sweater-1.jpg

Kezd egyre hidegebb lenni, pláne azon a bizonyos New England-i környéken, és JFK tudta hogyan kell odaverni a hideg időnek egy gyapjú kötött kardigánnal. A Black Sheep pulóver kényelmes, mégis melegen tart az esti hidegekben.

jfk-dress-sweater-2.jpg

jfk-dress-sweater-3.jpg

Ha valami hasonlóra vágysz, a Ralph Lauren is remek opciókat kínál, drágább vagy kedvezőbb áron. Ezt a vonalat sikeresen másolja a már említett, elérhetőbb árú Massimo Dutti, de a Van Graaf vagy Peek&Cloppenburg saját-márkás termékei is opciók lehetnek.  

Az óra

jfk-dress-watch-3-certina-ds-podium.jpg

Egy ízléses férfinak sok kiegészítőre van szüksége, de nem egyszerre! A sok apróság nem hagyja meg a fókuszpontot az összeállításon, és a vizuális orgia zavaró – például a karkötőkkel könnyű nagyon mellélőni, de egy igényes, minőségi óra nem hiányozhat senki „eszköztárásból” sem. A karóráról elmondható, hogy a férfi egyetlen ékszere. JFK választása egy keskeny, négyszögletű Omega volt, mit elnöksége java részében viselt.

jfk-dress-watch-2-omega.jpg

(JFK néhai Omega órája)

Érthető, hogy mindenkinek van egy kerete, amit erre tud szánni, azonban ez egy olyan dolog, amiben megérdemli az ember, hogy a maga kedvében is járjon. A vintage darabok, akár Omegá-ból időtlen választás jelentenek, de bármely nagyobb gyártó klasszikus modellje erősíti ezt a preppy-vonalat. Hamarosan külön is írunk az óraválasztásról, de elmondható hogy aki megteheti, hogy több órája legyen, az tartson egy-egy fekete, illetve barna szíjas, valamint egy acél (ha korosabb, akkor arany) órát, így mindenhez tudja igazítani.

jfk-dress-watch-1.jpg

Ha az első komolyabb órán  töröd a fejed, érdemes mindenképpen acélszíjas verziót javasoljuk, ami passzol mind a fekete, mind a barna kiegészítőkhöz; egyszerre sportos, ha olyan a szett, de elegáns is tud lenni. Egy ilyen, bár nem éppen olcsó a Rolex Submariner, vagy ennek dizájnját és hangulatát utánzó, de egyébként önálló, igényes márkák, mint a Steinhart, a Tudor, stb.

A tornacipő

jfk-dress-sneakers-3.jpg

(Nike Cortez - kortalan, abszolút stílusikon)

Nem lehet mindig elegáns cipőt, vagy hajós cipőt viselni. Néha sportosra kell venni, még ha zakót is viselünk. Az öltöny sportcipővel szerintünk nem egy jó kombináció, de ha lazábban, sportosabban akarunk öltözni, kell pár jó sportcipő.

jfk-dress-sneakers-1.jpg

Az AirMax és New Balance tömeges divatja nyugodni látszik, de ezek a cipők nem véletlen klasszikusok jó pár évtizede. Aki ebben is a néhai elnököt szeretné utánozni, meg teheti mert ott a Converse Chuck Taylor All Star vagy a Tretorn Nylite.

Nektek is tetszik JFK stílusa?

Látogasd meg Te is Facebook-oldalunkat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr8811939319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.11.08. 08:02:27

Az Oxford ing pont hogy nem elegáns. Hisz vastag anyag pont a hétköznapi kényelmet sugallja. Legombolt nyakú inget nyakkendő nélkül felvenni sutyerák dolog. Persze ma már a sutyerákok diktálják a divatot.

Kennedy nem volt különösebben stílusos, csak úgy öltözött, ahogy egy jómódú egyetemista srác a 40-es 50-es években.

odamondó 2016.11.08. 08:09:20

Annyira amerikai ez a stílus, hogy teljesen angol. Ez az ahogy az angol elit öltözködött ebben az időben.

Amerikaiak meg se akkor se ma nem öltöznek így. Farmer meg flanel ing. Ez az amerikai "öltözködés".

kewcheg 2016.11.08. 09:51:28

Döbbenet a kontraszt a fentebb írott elnök és a mostani várományosok között...:(

NYC917 2016.11.08. 10:00:24

@karandash: pont, hogy legombolt nyakú inghez nem veszünk nyakkendőt. Csak a sutyerák ahogy te nevezed. Pont az a lényeg, hogy a gombok miatt nem áll el a gallér. Míg egy hagyományos ing nyakkendővel és zakóval simul a testre.

ComLo 2016.11.08. 12:34:01

az írás 99%-a nagyon szuper volt ...

De aki ezt a rolex-et, első órának javasol ... a Rolex a luxusórák prostija, annyi de annyi (gyakran olcsóbb) híres márka/gyönyörű óra van a világban ... pont egy ilyen piros-kék számlapos ... izét ...

Pont egy olyan márkát, aki ugyan svjáci de annyira elmentek a feka repper, full aranyozott, gyámánttal kivert stb stb órákba, hogy gyakran önmaguk paródiái.
süti beállítások módosítása