A Breitling eladását fontolgatják
2016. december 01. írta: lauren_blogger

A Breitling eladását fontolgatják

Újabb svájci gyár jelentette be, hogy keresik az eladás lehetőségét. A nagy múltú, jellemzően pilóta óráiról ismert svájci gyár az eladást fontolgatja, jelenleg már három jelentkező is van a megvásárlására.

breitling-sale-navitimer-world-lauren-blog-main.jpg

A Breitling egyike azon nagy luxusmárkáknak, melyek függetlenek és aggodalomra ad okot, ha egy ilyen értéket  el akarnak adni. A Kepler Cheuvreux elemzője, Jon Cox is úgy fogalmazott „ez kétségkívül egy egyedi érték, akár egy ékszer, bár a márka nem vetekszik a Rolex vagy a Patek Philippe értékével”.

A legtöbb svájci óramárka főkánt a Swatch Group, a Richemont, az LVMH vagy a Kering  birtokában van. A folyamat még elég korai szakaszban van ahhoz, hogy a szereplők diszkréciót kérjenek, de a legvalószínűbb vevő-jelöltek innkább a luxustermékeket gyártó konszernek, mint magánbefektetők. A Bloomberg helyi forrása szerint a Breitling a GCA Altuim Ltd. befektetési bank fogja tanácsolni.

breitling-sale-chronomat-b01-lauren-blog.jpg

A Breitlinget 1884-ben alapította Léon Breitling. 1923-ban elkészítették az első csuklón viselhető kézi kronográfot, ez külön indító-, megállító-, és nullázó-gombbal rendelkezett. 1942-ben útnak indult az azóta sikeres Chronomat modell-sorozat, és vele az első logarléccel felszerelt karóra. 1969-ben jött ki a gyártó ikonikus mdoellje, a Navitimer. 1995-ben pedig az Emergency – a Bear Grylls által is kedvelt karóra veszélyhelyzetben egy kapcsoló segítségével a 121,5 MHz-es frekvencián segélykérő jeleket ad le, növelve a túlélési esélyeket.

A márkát legutóbb 1979-ben vásárolta meg Ernest Schneider, aki jelenleg a fiával, Theodore-ral vezeti a céget. A Breitling 2015-ben mintegy 370 millió svájci frank (kb. 364 millió dollár) értékben értékesített modelleket. A cég arcai közé tartozik Russel Crowe, David Beckham a Breitling for Bentley modelleknél, és John Travolta aki maga is pilótáskodik.

breitling-sale-breitling-for-bentley-david-beackham-lauren-blog.jpg

Ismét elő kell, hogy vegyük a kérdést: a svájci óraipar hanyatlásáról szóló jelentéseket. Amióta 1988-ban a havi rendszerességű riportot is alkalmazzák, most van a legmélyebb pont az értékesítésben. Az Ázsiában indult visszaesés először Észak-Amerikára, majd Európára is „átterjedt”, a Cartier és a Vacheron Constantin is elbocsájtott munkaerőt. (Kérdés az, hogy valóban tarthatatlan volt-e a helyzet, vagy a magas profit megtartása volt a cél). Mint mi is írtuk, a gyakorlat cáfolja a svájci órák iránti csökkenő keresletet, az alacsonyabb számok régiónkénti értékesítési ráták és deviza mozgások eredményei is.

breitling-sale-navitimer-lauren-blog.jpg

Ugyancsak lényegi kérdés, a tulajdonos váltás vajon arculatváltással is fog járni? A Breitling az elmúlt 30 évben feljebb pozícionálta magát, és a 2500 franktól kezdődő választék egyértelműen a luxusóra kategória. Az új tulajdonosi kör és az ezzel járó változások kihathatnak a márka értékére, így a már megvásárolt órák értékét is befolyásolhatják – lehet hogy „nyernek” a jelenlegi tulajdonosok, lehet hogy nem. Egy biztos, szomorú trend, hogy a nagynevű óragyártók egymás után kerülnek ki magánkézből.

Ti mit gondoltok a lehetséges leadásról?

Csatlakozz hozzánk és kövess minket Facebook-on is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr8412014358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.12.02. 08:24:52

De megmaradnak magánkézben az olyan manufaktúrák, mint az F. P. Journe, Greubel-Forsey, Philippe Dufour, Kari Voutilainen vagy az R. W. Smith. Ezekhez képest a Breitling egy tömegcikk. A nagy cégek ritkán maradnak családi tulajdonban az alapítók halála után, a Patek nagy kivétel, bár Sternék is csak vették a céget.

lauren_blogger 2016.12.02. 10:31:34

@nemorino: pontosan, ezek a kis manufaktúra-szerűen működő cégek "ellensúlyozzák" a piac egyéb szereplőit. Bár a kis cégek alapítói nagyrészt még élnek, Stern ezzel szemben 1979-ben vette meg a Breitlinget.
süti beállítások módosítása