5 tipp, hogy elkerüljük a karácsonyi balhékat
2014. december 24. írta: lauren_blogger

5 tipp, hogy elkerüljük a karácsonyi balhékat

A karácsony a szeretet, a békesség, a meghitt együtt töltött pillanatok, a szeretteink megajándékozásának ünneplése - ez az idillikus állapot. Tegye fel a kezét, akinek még sosem szólt a csalódottságról, feszültségről, vagy kialvatlanságról és könnyekről, esetleg ezek bármely kombinációjáról. Íme 5 tipp hogy a karácsony valóban örömöt jelentsen szeretteink és magunk számára!

chrismtas-rows-front1.jpg

 

Egy felmérés szerint egy átlagos brit család karácsony napján legalább ötször vitatkozik, az első ezek közül átlagosan délelőtt 10.13-kor robban ki. Ez sajnos valószínűleg legalább így igaz szeretett honfitársaink nagy részére. Mi most 5 tippel igyekszünk elejét venni a karácsonyi balhéknak.

christmas-rows-presents.jpg

 Ne alkossunk véleményt

Ne alkoss véleményt, pláne ne kritizáld a kapott ajándékot, se másét. Javasolt nem beszólni senkinek sem az étkezési, sem az italozási szokásai miatt. Ha valaki mindenképpen alkoholizálni akar karácsony napján, azért lehet jelezni, hogy az élmények és emlékek maradandóságának érdekében ezt mértékkel tegye. Nem érdemes szóvá tenni, "miért nincs még kész a kaja" és a többi. Na, és ha száraz lett a pulyka? - azt főleg ne tegyük szóvá, talán nem muszáj nagy adagot kiszedni magunknak...

Segítsünk egymásnak

Kevés dolog tudja úgy felbosszantani a családtagokat, mint amikor a karácsonyi készülés alatt az egyikük a kanapén elnyúlva "vesz részt" a közös munkában. Karácsonykor mindenki fáradtabb, kedvünk lenne csak feküdni közelítve az egysejtűek édes érdektelenségének állapotához - de a szép és sikeres ünnepért (is) dolgozni kell. Ha a segítséged jobb híján inkább szimbolikus, sem mint tényleges, legalább sikerült kifejezned a többiek felé, hogy ez számodra is egy fontos, közös nap a családdal.

chrismtas-rows-front.jpg

Kerüljük a szócsatákat

Ha az egyik rokon indirekt módon szópárbajra invitál a tőled kapott ajándék aktualitását, minőségét, és az öröm-faktort firtatva, érdemes viccesen elhárítani; a bármilyen okból fakadóan kiabáló/ordító/feszültködő családtagot a fülünk mellett elengedve a szavait, kedvesen segíteni, lenyugtatni. A nagymama esetleges idegesítő megjegyzései arra vonatkozóan, hogy mit, mikor, hogyan kéne - és az ő idejükben mi hogy volt - hamarabb abbamaradnak a mosolygós-bólogatós kombináció hatására. Ne feledd, a kedvesség minden ilyen helyzetben jól gyümölcsöző befektetés lesz.

christmas-rows-mediate.jpg

 Legyünk nagyvonalúak a szavainkkal is

Hogy az ajándékozásnál senki se érezze magát úgy, hogy csak "le lett tudva" a neki szánt dologgal, érdemes kifejeznünk mennyit, és mekkora erőfeszítéssel jártunk utána annak a dolognak, míg sikerült kiválasztani.  (A "rengeteg és hatalmas erőfeszítés" sokszor tényleg már abban megnyilvánul, ha az ember be meri tenni a  lábát decemberben egy bevásárlóközpontba). Fejezzük ki a szavainkkal is, hogy a megajándékozott személye fontos számunkra, még ha csupán egy jelképes aprósággal tudtuk ezt érzékeltetni. 

 Közvetítsünk mások között

A veszekedő, vitázó rokonokat ne hagyjuk belemélyedni a dologba azzal, hogy hátradőlünk - előbb-utóbb valamelyik nézeteltérésbe minket is beránthatnak. Emlékeztessünk mindenkit az alkalom fontosságára, hogy együtt van a család, és arra is, hogy valószínűleg ezek után újabb hosszú idő telik majd el, mire ismét együtt tud lenni ilyen módon.

christmas-rows-main.jpg


Karácsony évente csak egyszer van, így érdemes ezt a nagyszerű alkalmat kihasználni egymás méltánylására, szeretetünk és megbecsülésünk kifejezésére. Sok rokont könnyebb távolról szeretni, de hogy erről a szeretetről a másik fél is benyomást kapjon, sokszor bizony karácsonykor kell helytállnunk  - gondoljunk szertetteinkre. 
A karácsony egyre inkább a kereskedelem ünnepe, de ha már van, szerezzünk értelmet és célt neki azzal,  hogy lehetőségeinkhez mérten megadjuk a módját, felkészülünk az ünnepre. Igenis, érezzük jól magunkat és örüljünk egymásnak, és azoknak a dolgoknak, amikért hálásak lehetünk.

 Ezzel a posztunkkal igyekszünk valóban békés és boldog karácsonyt kívánni kedves olvasóink számára!

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr417007141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.12.25. 20:01:45

"A karácsony egyre inkább a kereskedelem ünnepe, de ha már van, szerezzünk értelmet és célt neki azzal,..." hogy nem találkozunk az egész évben nem látott kedves rokonnal, így megfelelő módon el tudjuk kerülni a konfliktusokat. Ünnepeljünk azokkal, akikkel az év közben a dolgos hétköznapokat megéltük, mert ezt viszont ők érdemlik meg.
süti beállítások módosítása