Hogyan válaszd ki a tökéletes vadászpuskát?
2016. október 23. írta: lauren_blogger

Hogyan válaszd ki a tökéletes vadászpuskát?

A vadászszezon már javában zajlik így a puskavásárlás egyre csábítobb lehet sokaknak, akár kezdőkről, akár nagy vadászokról legyen szó. A legtöbben azt hiszik, egy tradicionális angol vadászpuska horribilis árcédulával kapható csak, de számos remek opció is rendelkezésre áll, ráadásul nem csak angol gyártmányban. Vadászni vágyók vagy aktív vadászok számára készült összeállításunk igyekszik segíteni a tökéletes lőfegyver kiválasztásában.

perfect-gun-main-1.jpg

A legnagyobb nevek

A vadászpuskák között kétségtelenül az angol gyártmányok jelentik a krémet, a minőség és hagyomány abszolút letéteményesei. Azonban számos (például olasz) gyártó van, akik remek minőségében, sokáig használható eszközt kínálnak. Az igazán szerencsések, egy lakás árát kóstáló Holland&Holland-be töltik a töltényt. Persze, egy „handmade”, ízig-vérig luxus angol puska egy vagyon, sok olyan gyártó van, akik kevesebb idő alatt, nem ilyen aprólékosan (pl. nem kézzel összerakva, gravírozva, stb.) készítik el fegyvereiket, így az áruk is kedvezőbb – kezdéshez pedig tökéletesek.

over-and-under-gun-1.jpg

(többféle csőváltozat van, vadászathoz a bock cső fent, vagy a lent látható dupla csöves ajánlott)

A bak vagy bock sörétes fegyverek (egymás alatt van a két cső) is elfogadottá váltak a madárlövészethez, ami sokat lendített a Brescia-i gyártók népszerűségén.  A duplacsöves sörétes (más néven fekvőcsövű, duplapuska, stb.; ahol egymás mellett, ún. „side-by-side” vannak a torkolatok) igen gyakori látvány a lápon, hozzáértők szerint adnak némi előnyt a madárlövészetben a bock-hoz képest.

side-by-side-gun-1.jpg

Aki most adná a fejét efféle kedvtelésre, annak egy bock csövű puska javasolt, abból is például a Beretta egyik modellje. A Beretta egy kiváló olasz lőfegyvergyártó, sokaknak a maroklőfegyvereik ismerősek – lövészethez nem csak a viszonylag kedvező áruk, hanem a minimális karbantartási igényük miatt is javasoltak; kiválóak mind anyaghasználatban és felhasználhatóságban.

beretta-field-3-690-1.jpg

beretta-field-3-690-2.jpg

A 2014-ben megjelent 690 Field III egy remek boxlakatos típus, belépőszintű áron (persze, ez sem olcsó), az acél és alumínium ötvözetnek, valamint a jó súlyozásnak köszönhetően sokáig kényelmesen használható. A korábban sikeres 680-as sorozat modernizált változata, lakkozott diófa puskatussal és gravírozott testtel.

Az olasz fegyvermesterektől inspirálódva a Purdey Sporter remekül ötvözi az agyaggalamb lövészetben használható előnyöket az igazi vadászatban használatos jellemzőkkel, megtartva az egyensúlyt és a Purdey jellegzetes hangulatát. A márka neve fogalom a vadászatban járatosok között, de ezzel együtt igen drága is egy ilyen fegyver, kivéve azokat, akiknek a 38 ezer fontos ár nem drága.

purdey-sporter-1.jpg

purdey-sporter-2.jpg

(gyönyörű a kézimunka a puskatesten) 

A Purdey Sporter egyenes ági leszármazottja, az olyan 20.századi, már fogalommá vált puskáknak, mint a Boss, az Edwinson Green vagy a Woodward. 1968-ban az apró olasz puskagyártó Perugini&Visini megalkották a saját verziójukat a Perazzi puskák formatervét követve, majd 2005-ben csatlakoztak a Purdey-hoz hogy megosszák formatervi és egyéb fejlesztési ötleteiket. Ez szülte a Sportert.

purdey-sporter-3.jpg

A puskatest, az elsütő szerkezet, a puskacső és lényegében minden fém részlet és alkatrész a Hammersmith gyárban készül, majd innen kerül Bresciába. Itt a Perugini&Visini mesterei összeillesztik a diófa részekkel, és elkészítik a gravírozásokat. Ezután kerül vissza tesztelésre, kalibrálásra és a végső simítások elvégzése miatt Londonba a Purdey-hoz. Az eredmény egy rendkívül magas ellenálló képességű, így sokáig használható fegyver.

A kedvenc gyártónk, a Holland&Holland Sporting modelljének megalkotásakor hasonló cél vezette a tervezést; eredetileg az amerikai piacra szánva, mind a valós vadászathoz, mint az agyaggalamb vagy koronglövészethez tervezve. Javarészt kézzel gyártott modellről van szó, a Kensal Green gyárban raknak össze. Ez egy igen borsos árú puska.

holland-and-holland-sporting-1.jpg

(a Holland&Holland Sporting)

Igen nagy név az angol puskagyártásban, ráadásul azon kevesek közé tartozik, ami tényleg még angol kézben van, a már említett Boss&Co. A több mint két évszázados, folyamatosa fennállása alatt vadászathoz és sporthoz gyártott kiváló minőségű puskákat, a puskagyártásba is ők hoztak számos jelentős innovációt, mind a felhasználhatóságban, ergonómiában vagy akár a súlyban.

boss-and-co-gun-1.JPG

boss-and-co-gun-2.JPG

A mai napig házon belül, kézzel alkotják meg puskáikat, ugyanazzal a módszerrel, mint tették elődeik 100 évvel ezelőtt.  A cég formaterve és technikai megoldásai annyira jellegzetesek, hogy hivatkozni is szoktak is a „Boss-stílusú” puskákra. Jelenleg évente kb. 20 puskát építenek meg, darabja két és fél év alatt készül, így a gyártási szám elég limitált. 1909 óta összesen 650 darabot készítettek különböző kaliberekben.

Vannak "olcsóbb" modellek is

Az idők változnak, így a most felsorolt horribilis árú (de annál kimagaslóbb) puskák gyártói mellett egyre több cég vonja magára a figyelmet. No persze ne számítsunk fillérekért megvehető puskákra, azért ez mégiscsak egy drága sportág és hobbi. Ha angol puskát szeretnénk, nem kell hitelt felvennünk, ott a Ray Ward, William&Son, William Evans vagy a Longthorne, melyek remek minőséget nyújtanak, már elérhetőbb áron. A minőséget többek közt bizonyítja, hogy a Longthorne (egy puskáról kép lent) a megrendelői között tudhatja a királyi családot is, akik hat puskát rendeltek a cégtől. A cég az egyetlen, ami megkapta a Magnum Steel tanúsítványt az Egyesült Királyságban. Könnyű de mégis erős puskáikat 13.900 fonttól lehet megvásárolni.

longthorne-gun-1.jpg

A St. James-i székhelyű William Evans cég a spanyol Grulla Armas  céggel, hogy megalkossa Pall Mall nevű duplacsöves puskáját; az olasz Caesar Guerini-vel való együttműködés pedig a St.James nevű bock csöves sörétest szülte. Mindkét modell neves Európai gyártók remek terméke, ötvöződve a brit fegyverművesek kiemelkedő hozzáértésével.

william-evans-pall-mall-2.jpg

(a Willian Evans Pall Mall kidogozása fent; és a gyönyörű dobozban lent)

william-evans-pall-mall-1.jpg

Fiatal angol puskagyártó a Knightsbridge-i Ray Ward. A Pheasant (Fácán) nevű modelljük volt az első, 12 kaliberes darabjuk, ami az elnevezéshez hűen a madárlövészethez készült. A puskán levő gravírozás John Ward munkája.

ray-ward-12-bore-pheasant-1.png

(a Ray Ward egy lakás áráért kínált fegyvere)

Ezek a puskák az igazi bespoke-érzést nyújtják, többek közt az egyedileg kiválasztható, megadható gravírozás miatt. Mégis, ezek a puskák nem mindenki pénztárcájához illenek, tekintve, hogy a rendelésre készült darabok egyenként 150 ezer angol fontba kerülnek.

A Perazzi egy másik híres puskagyártó a már említett Bresciaból; ennek a cégnek a puskái nyertek minden aranyat a 2012-es Olimpián a lövészeti sportágakban. Az elmúlt években mégis egyre erősebbek a vadászatra alkalmas fegyverek készítésében is. Első fegyvernek kiváló lehet az EJ Chruchill-el közös együttműködésben elkészült Blaser F3 vagy a (magyarul viccesen hangzó) Zoli modellek.

perazzi-blaser-f3-gun-1.jpg

perazzi-blaser-f3-gun-2.jpg

Látható, hogy igen nagy, nem ritkán tízszeres különbségek vannak egy-egy gyártó modelljei között. Azonban bármilyen modellt is választunk, a fő hogy az igényeinknek megfelelő legyen, és az adott terepen (legyen az lőtér vagy a vadon) megfelelő instrukciókat kapjunk, jó személytől tanuljuk meg a használatot.

Ti mivel vadásznátok szívesen?

Csatlakozz Te is Facebook-közösségünkhöz, ahol naponta frissülő tartalom vár!

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr3111831655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kewcheg 2016.10.24. 12:53:46

Nagyon sok honfitársamat közelről érintő problémáról van szó, úgyhogy remek, hiánypótló írás. Jómagam azt azért felrónám, hogy nem szól az írás a fegyver elhelyezésére szolgáló tárolóról, vajon topolyafabetétes legyen , avagy simán jó a szelídgesztenye..?

para_noir 2016.10.24. 13:47:34

Minden vadász beteg f*sz.

Ferenc Valenta 2016.10.24. 13:49:04

En Kalaval szoktam vadaszni. Meg nem volt olyan, hogy belelottem valamibe, es nem doglott meg.

CyberPunK 2016.10.24. 14:16:03

@Ferenc Valenta: Ok, de miért a magyar gazdaságra lőttél?

Kijelölt Felelős · http://hangulatjelentes.blog.hu/ 2016.10.24. 14:23:15

Szerencsésebb lenne a "A duplacsöves sörétes (más néven fekvőcsövű, duplapuska, stb.; ahol egymás mellett, ún. „side-by-side” vannak a torkolatok) " fegyvert nem egy dupla golyós képével illusztrálni.

Mad Mind 2016.10.24. 14:45:16

Beszólni nem fogok, már megtették előttem. De az nem lett volna hátrány, ha az "olcsóbb" fegyverekhez írsz árat, mert a drágáknak nem sok hasznát veszi senki.

lauren_blogger 2016.10.24. 14:49:16

@Mad Mind: köszönjük, nem vesszük beszólásnak, pótoljuk az árakat. Egyébként a következő részben a legolcsóbb puskákról fogunk írni, készól a cikk, szóval jogos a felvetés

lauren_blogger 2016.10.24. 14:56:54

@Kijelölt Felelős: köszönjük az észrevételt, itt a tördelés" miatt került a szöveg fölé az "over-and-under" és a "side-by-side" puskák képe. Így félreérthető lehet, ezt módosítjuk

MLaca · http://mlzphoto.hu/ 2016.10.24. 17:45:41

1. költözz olyan országba, aminek normális fegyvertörvényei vannak.

midnight coder 2016.10.24. 19:32:47

@MLaca: Na igen. Amúgy egyébként ez valahol összefüggésben van az átlagpolgár szabadságával is. Minél inkább kiskorú alattvalónak tekinti az állam a polgárait, annál szigorúbbak ezek a törvények.

midnight coder 2016.10.24. 19:33:42

@para_noir: Minden állatvédő beteg állat.

Bogas 2016.10.24. 19:46:43

"agyaglövészet" - figyelni kéne a fordításra.

"volt az első, 12 töltényes darabjuk" - dettó. Ez teljes WTF.

Bogas 2016.10.24. 19:52:29

"A bak vagy bock sörétes fegyverek"

Senki nem hívja "bak" sörétesnek.

Jason Voorhees 2016.10.24. 20:23:01

Én legszívesebben hobbivadászokra vadásznék. Hogy tehetném meg? Milyen fegyver javallott ellenük?

r_szegyenfal 2016.10.25. 00:25:19

@Jason Voorhees: elmeháborodott idióták nem vadászhatnak, tehát szerencsére Te sem.
@para_noir mondd ezt akkor, te köcsög, amikor árvízből mentem az őzeket, amikor a kopogósra fagyott itatójukat, sózójukat rendezem, amikor takarmányt viszek nekik, amik immunizálom őket, hogy amikor a tetves kutyáitokat sétáltatjátok, ne fertőződjenek meg veszettséggel.
Vagy amikor egész éjjeleket a vagyok kint, hogy a szarvastól, disznótól megvédjem a kukoricát, hogy Neked, meg a hozzád hasonlóknak legyen mit ennie.
Szégyellem, hogy ilyen férgek léteznek, akik szemellenzős idiótaként alkotnak véleményt.

r_szegyenfal 2016.10.25. 00:26:44

A cikkíró meg szégyellje magát, amiért ennyire ostoba, hogy olyanról ír, ami nevetségesen laikus személeletet tükröz.
Nem sorolom a hibákat, mert tele van mindennel.
Szánalom...

Bogas 2016.10.25. 07:46:30

"Első fegyvernek kiváló lehet az EJ Chruchill-el közös együttműködésben elkészült Blaser F3"

:DDDD Ja, első puskának egy Blaser...

Jason Voorhees 2016.10.25. 09:28:35

@r_szegyenfal: te funkcionális analfabéta, én nem az erdészekről beszélek, akik hivatalból ritkítják az állományt, hanem a hobbivadászokról, akik akkor érzik magukat férfinak, ha lemészárolnak néhány védtelen állatot lesből, vagy a csumpi, proli hajtókkal kihajtatják maguk elé, miközben részegen azon vannak, hogy az állatot találják el lehetőség szerint a hajtó helyett.

lauren_blogger 2016.10.25. 09:29:54

@Bogas: köszönjök a kedves észrevételt

Irbisz 2016.10.25. 09:30:02

Azert az itt bemutatott puskak a premium, meg inkabb a luxuskategoriat jelentik, némi tulzassal olyan a cikk, mintha az idealis autok bemutatasanal az Audik lennenek bemutatott legolcsobb jarganyok. Idealis puskanal különben sem a gyönyörü, am meregdraga gravirozas fontos, hanem hogy anatomiailag jo legyen a vadasznak, amit egy szakköny
"A vadászpuskával lövés sikerének záloga a fegyver tökéletes fekvése, amely csak akkor érhető el, ha a puska - és anna is elsősorban az agya - passzol a lövészhez. Ha a puskaagy hossza, esése vagy a hajlása nem megfelelő, minden tréning és gyakorlás hiábavaló erőfeszítés csupán. "

Azaz egyenre szabott puskaagy egy olcso fegyverven közelebb all az idealishoz, mint egy keszen vett, am az egyen anatomiajahoz nem passzolo 50 000 fontos csodadarab.

lauren_blogger 2016.10.25. 09:34:14

@Jason Voorhees: kevesen vannak, akik nem hobbiból űzik, szerencsére ma már nem ez a húshoz jutás primér módja :-)

lauren_blogger 2016.10.25. 09:36:35

@Irbisz: valóban, itt igen borsos árú puskákról számoltunk be. Azonban mint egy kedves kommentelőnek írtuk korábban, egy e témában következő írásunkban a kifejezeten olcsó darabokat mutatjuk be! :-)

lauren_blogger 2016.10.25. 09:41:15

@r_szegyenfal: a cikkíró barátkzik a vadászattal, érdeklődik iránta - így mint ahogy a cikkból ez ki is derült - a hozzá hasonlóan érdkelődőknek szánta az írást. Örömmel vesszük a szakmabeliek észrevételeit, de kérjük maradjunk meg az egymást megtisztelő hangnemnél.

Bogas 2016.10.25. 10:21:58

@k_dave: Nem, egy magyar vadász sem hívja így. Legfeljebb azok, akik jól-rosszul (inkább rosszul) fordított írásokból ferdítenek.

lauren_blogger 2016.10.25. 11:05:28

@Bogas: köszönjük az észrevételt, mint írtuk a cikket egy vadászattal épp barátkozó szerző írta, így a valóban konstruktív hozzászólásokat szívesen fogadjuk.
Ettől még az idézett szakasz nem (sem) egy fordított rész a cikkben, így tényleg csak a már említett vadászközösségre tudunk hivatkozni.

xyyyxyxyyxyxyyx 2016.10.25. 11:39:27

A vadászokat puhapöcsnek tartom. Egy igazi férfi menjen ki, és puszta kézzel csapja le a vaddisznót, ne elbújva egy magaslesen, sunyin, távolról lője le.
Mindig élvezettel olvasom az olyan híreket, amikor az idióta vadászok véletlenül meglövik egymást. Csak azt sajnálom olyankor, hogy nem vagyok ott megkérdezni: "fáj, gyökér?"

Bogas 2016.10.25. 11:42:02

@k_dave: Semmi baj azzal, ha valaki olyan ír a vadászatról, aki nem profi a témában, de ha nem mutatja meg az írást hozzáértőnek megjelenés előtt, akkor csak nevetségessé teszi magát az "agyaglövészet"-tel meg a "12 töltényes" puskával.
Ha kell, segítek.

Bogas 2016.10.25. 11:42:51

@violetvoros: Akkor a női vadászokkal semmi bajod, ugye?

xyyyxyxyyxyxyyx 2016.10.25. 11:52:16

Nemtől függetlenül szarházinak tartom a vadászokat. Ne értsd félre, azzal semmi bajom, ha valaki enni akar, és ezért megöl egy állatot, vagy lelő egy veszett rókát. A fenti megjegyzésem a kedvtelésből vadászókra vonatkozott, és lássuk be, a vadászok nagy többsége ilyen.

McKinney 2016.10.25. 14:13:03

te jó ég, ezt a semjénfingszagú flancolást!
Egy ar15 tompítóval termáltávcsővel oszt jónapot.

Bogas 2016.10.25. 14:51:06

@violetvoros: Vannak olyan országok, ahol betiltották a sportvadászatot. Izrael és Kína például. Ott biztos otthon éreznéd magad.

Bogas 2016.10.25. 15:06:36

"A Pheasant (Fácán) nevű modelljük volt az első, 12 kaliberes darabjuk"

12-es kaliberű, könyörgöm tisztelettel...

r_szegyenfal 2016.10.25. 15:12:01

@violetvoros: korlátolt ostoba idióták véleménye ez...
@Jason Voorhees: cseppnyi agyaban keveredik az erdész és a hivatásos vadász fogalma. Akikből mellesleg korántsincs annyi amennyivel meg lehetne oldani az állomyánszabályozást, és ehhez a sportvadászok segítsége is szükséges, képzeld el csibém!
Na megyek, lemészárolok pár őzgidát, meg néhány rókát.
(egyébiránt, szarkazmusom mellett ugyancsak a satnya, elhullásra jó eséllyel pályázó gidákat szelektáljuk, valamint a rókákat, amik óriási kárt okoznak például az énekesmadár-, vagy fácánpopulációban)

xyyyxyxyyxyxyyx 2016.10.25. 15:21:59

Mindig érdekes figyelni a reakciókat, egy-két nyomingernek mennyire a kis frusztrált lelkébe tipor, amikor kritizálják a hobbiját. Kicsi a kuki, megtoldjuk puskával? Vagy mi a gond, fiúkák? Otthon anya leugat, de fegyverrel te vagy az úr az erdőben? Kompenzálunk, kompenzálunk?

Bogas 2016.10.25. 15:23:17

@violetvoros: Amúgy tegyük fel, hogy igazad van, és tiltsuk be a sportvadászatot, mer' milyendologazmár.

Mit tennél az elszaporodó vadlétszám miatti gépjármű-vad ütközések megelőzése érdekében?
Hogyan védenéd meg a gazdák termését?
És a fenti két feladat elvégzését hogyan/kivel finanszíroztatnád?

Bogas 2016.10.25. 15:25:23

@violetvoros: Figyu, először is ha valaki hozzászólására reagálsz, akkor kattints oda, hogy "válasz erre".

"Vagy mi a gond, fiúkák? Otthon anya leugat, de fegyverrel te vagy az úr az erdőben? Kompenzálunk, kompenzálunk?"

Ostobaság. Nekem a feleségem is vadászik, együtt járunk ki.

Irbisz 2016.10.25. 15:30:07

@violetvoros: sosem vadasztam, nem is fogok, de ekkora korlatolt idiotat amilyen te vagy, regen olvastam, semmivel nem vagy jobb mint a penzes kihaennem bunko diszvadaszok, akik reszegen lövöldöznek barmire ami mozog, meg egymasra is akar.

xyyyxyxyyxyxyyx 2016.10.25. 16:29:47

@Bogas: "ha valaki hozzászólására reagálsz..."

Nem a te hozzászólásodra reagáltam, csak úgy általában, de tetszik, hogy a tartalma alapján magadra vetted. :-)

"Nekem a feleségem is vadászik, együtt járunk ki. "

Ő mit kompenzál? Csúnya és/vagy kövér?

Jason Voorhees 2016.10.25. 17:15:13

@r_szegyenfal: láttam egy fényképet kb 1-2 éve, amint Lázár elvtárs és társai hősiesen lemészároltak több száz fácánt, gondolom az is kizárólag a természet és a vadgazdálkodás iránti önzetlen szeretet jegyében történt, miközben neked segítettek az erdő vadállományának szabályozásában. Védheted a mundér becsületét a "holló a hollónak nem vájja ki a szemét" elv alapján, de a hobbivadászat - az erdészettel és a hivatásos vadászattal szemben - a mentálisan komolyan sérült emberek hobbija.

Bogas 2016.10.25. 20:47:27

@violetvoros: Egyik sem, sőt, még csak nem is buta.

Egyébiránt szerintem primitívség azt gondolni, hogy aki nem modellalkatú, az szükségszerűen kompenzálni akar.

Amúgy kérdeztem, és nem válaszoltál (mondjuk nem csodálom):

Tehát tegyük fel, hogy igazad van, és tiltsuk be a sportvadászatot, mer' milyendologazmár.

Mit tennél az elszaporodó vadlétszám miatti gépjármű-vad ütközések megelőzése érdekében?
Hogyan védenéd meg a gazdák termését?
És a fenti két feladat elvégzését hogyan/kivel finanszíroztatnád?

Bogas 2016.10.25. 20:49:05

@Jason Voorhees: "a hobbivadászat - az erdészettel és a hivatásos vadászattal szemben - a mentálisan komolyan sérült emberek hobbija"

Szegény Győrffy Pál, ezek szerint ő is mentálisan sérült.

kommentfelület 2016.10.25. 22:57:31

Dilettáns faszság, tele hibával.

r_szegyenfal 2016.10.25. 23:35:30

@violetvoros: nem kicsi, sőt, teljesen rendben van. Csak nem péniszirigy vagy, csibém? Vagy tán épp az hiányzik hogy valaki kikúrja belőled a frusztrációt?
Csirkét eszel-e? Vagy más husit? Hm?

r_szegyenfal 2016.10.25. 23:38:37

@Jason Voorhees: látod, itt téved, öcsifej: Lázár és kompániája éppen az a banda, akik lődöznek, de sosem lapátolnák a madárülüréket a tenyésztett fácánok alól... szóval ez kapufa.
Semmi holló, semmi szemkivájás mellőzése. Sőt! Hidd csak el, számos embertől venném el kurva gyorsan és kurva hosszú időre a puskát, mert etikátlan, sérült barom. Ahogyan Te is mondod.
A gond mégis az, hogy számtalan, talán a többség, normális vadászembert vonsz ezekkel egy kalap alá az ostoba általánosításoddal. Ahogy azt teszi sok korlátolt honfitársunk sajnos.

Rónarider 2016.10.26. 07:33:34

@para_noir: aki nem vadászik az biztos jobban tudja :)

Rónarider 2016.10.26. 07:40:53

@violetvoros: A vadászok között is vannak lődühös marhák, akik előbb utóbb kikopnak. Vannak ugyani normálisak, akik kiteszik a vadásztársaságból, vagy csinál valami hülyeséget és bukja az engedélyét.
A vadászatot mindenféle tárgyi tudás nélkül fikázóknál csak "natúr" marhák vannak, akik ezzel a nyilvános fröcsögéssel nem tudom mita akarnak elérni. Tisztességes vadászt nem tántorít el egy-két kistáska nyomora, nyafogása, tisztességtelent pedig senkié.

Törvényes keretek megvannak, etikai szabályok írva, íratlanul vannak, hagyománya van.

Nem értem mit akarsz ezzel elérni, azon kívül, hogy köztudomásúvá teszed, nem értesz hozzá, fogalmad sincs róla, és mégis próbálsz megnyilvánulni a témában. Mintha hisztis kölök lennél felnőttek között.
De te tudod.

Reactor 2021.12.01. 21:31:38

Amelyik helyből diribdarabra tudja lőni egy politikus fejét, na AZ a jó puska.

@Jason Voorhees: Lézerjanikára én is szívesen lövöldöznék, akár nehézlöveggel is. Momentán ők és a sleppje a legnagyobb kártevők az országban.
süti beállítások módosítása