Az utak királya - Corvette Stingray
2015. július 19. írta: lauren_blogger

Az utak királya - Corvette Stingray

Dióhéjban a legendás Stingrayről

A Corvette Stingray vagy ahogyan sokan hívják „The Road Shark” a 60-as évekbeli Amerika egyik legmeghatározóbb és legkarakteresebb sportautója, amelynek formái valóban egy cápára emlékeztethetik az embert. A modell 1963-as indulása óra kultusz-autó, egyes ritka modellek több millió dollárba kerülnek.

classic-corvette-stingray.jpg

A Stringray eredete 1963-ba nyúlik vissza amikor is bemutatták a Chevrolet Corvette második generációjaként. Megjelenésekor mindenidők egyik legizgalmasabb és legelragadóbb dizájnjával rendelkezett és ez a kijelentés a mai napig megállja a helyét. A modell felháborítóan népszerű volt a mutatós és agresszív karosszériának köszönhetően. Így nem is  lepődhetünk meg azon, hogy a gáyrtási évek során, 1963-1967 között nem kevesebb mint 117,964 jármű gördülhetett le a futószalagról sportkupé és kabrió változatból vegyesen. A verda külsejét egy 1960-as tanulmányautó ihlette a „Q-Model concept” amelyről bővebben itt olvashattok.

chevrolet-corvette_c2_1963.jpg

chevrolet-corvette_c2_1963_1.jpg

(Korabeli marketing fotók a Stingray-ről).

A Corvette volt az első amerikai sportautó amely független hátsó felfüggesztéssel rendelkezett és egyedi megoldásokat alkalmazott a laprugók lengőkarokhoz való rögzítésében is.  Az alkotók ezzel a speciális műszaki megoldással érték el, hogy a jármű kiváló irányíthatósági, kezelhetőségi mutatókkal rendelkezzen a versenytársakhoz képest.

1963-chevrolet-corvette-grand-sport-1.jpg

(A képen a mára igen ritka 1963-as Grand Sport).

A felfelé bukó fényszóróktól a hátsó csónakfarok alakú osztott szélvédőkig már az 1963-as Corvette is elképesztően mutatós volt. Idővel a gyár számos finomítást végzett el a dizájnon a rövidke 1963-1967-ig tartó gyártási időszak alatt. Ezek közül az egyik legszembetűnőbb hogy a kezdeti osztott hátsó szélvédőt a későbbiekben egybefüggő üvegfelületre cserélték vagy amikor a motorháztetőn elhelyezkedő légbeömlőt változtatták meg. A modell ilyen gyakori frissítése, a különleges forma, valamint a 4 éves gyártási periódus is hozzájárult ahhoz, hogy a Stringray minden idők egyik legimádottabb, kultikus ritkasága legyen. 

1967-corvette-stingray-1.jpg

1967-corvette-stingray-2.jpg

(Az 1967-es Corvette Stingray kabrió és kupé változata).

Az évek alatt számos motortípust jelent meg opcióként a vevők számára, a 250 lóerős kis blokkos V8-astól az 500 lóerős „L88”-as típusjelű benzinfaló változatig, amelyből mindössze 20 darab készült húzós költségeinek köszönhetően. Egy ilyen modellt manapság bőven 1 millió dollár fölötti áron vesztegetnek.

corvette-stingray-l88-1.jpg

corvette-stingray-l88-2.jpg

(A legendás L88-asokat közel 300 millió forintért vesztegetik)

A Corvette második generációja a motorsportban is szép sikereket ért el. Az 1963-as Corvette Grand Sport változata számos címet begyűjtött és legendás versenyzők ültek a volánja mögött, ebből a típusból mindössze 5 darab (!) készült mielőtt a General Motors leállította a gyártási projektet – és szerencsére mindegyik fennmaradt. Ezen öt autó mindegyike magánkézben van jelenleg, ráadásul ezek mindenidők legértékesebb Corvette-jei. Az öt modellből álló sorozat egyes példányainak értékét 6 és 8 millió dollár közé taksálják. Érdekesség hogy a Grand Sport népszerűsége miatt sok kiváló minőségű replika készült el belőle. A Halálos Iramban sorozat ötödik részében is egy ilyen autót használnak a grandiózus nyitójelenetben. 

A Stingray nagyon keresett a gyűjtők között, több híres ember is birtokol egy vagy akár több darabot is e remek járgányokból. Az egyik leghíresebb közülük Jay Leno amerikai műsorvezető aki köztudottan a járművek szerelmese é eszeveszett gyűjtő. Több nagyon egyedi gépet is a magáénak tudhat már, gyűjteményének egyik gyöngyszeme egy 1963-as Corvette Stingray, erről a gépről a saját Youtube csatornáján is megosztott egy videót.

classic-corvette-stingray-all-angle.jpgAz utóbbi évtizedekben már több újabb „Stingray” elnevezésű Corvette modellt is piacra dobott a General Motors de az eredeti karakterével és hírnevével kevesük veheti fel a versenyt. Bizton állíthatjuk hogy a 60-as évekbeli Stingray-ek az utcák vitathatatlan királyai közé tartoznak. 

(írta: BenyM)

Nektek is tetszik ez a csodás klasszikus?

Lájkold Te is Facebook-oldalunkat, ahol napi tartalom és friss cikkek várnak!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr927638742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.07.20. 11:14:54

szép az vitathatatlan, mégse kéne.
Van ennél szebb corvette is sztem.

Gyorgy Nagy 2015.07.20. 15:02:38

Corvette 66-os ut és ELVIS.
süti beállítások módosítása