Hogyan alakítsd ki otthon a tökéletes privát szférád?
2015. november 01. írta: lauren_blogger

Hogyan alakítsd ki otthon a tökéletes privát szférád?

Mindenkinek kell egy hely, ahová el tud vonulni, mindenkinek szüksége van olykor egy kis magányra. Sokak számára a drága mahagónifa borítású falak, a lobogó tűz, a különleges kapitányszék, a padlótól plafonig terjedő könyvespolcok tele ritkaságokkal egy megvalósítandó álom. Azonban nem csak egy ilyenben lehet kellemesen elvonulni, ezért megmutatjuk milyen más módokon alakíthatunk ki magunknak perfekt magánszférát. Eláruljuk: egyáltalán nem pénztárca kérdése!

gentlemans-study-main-lauren_blog.jpg

Egy olvasó-, vagy dolgozószoba, de nevezhetjük könyvtárszobának is, az egyik legelegánsabb és vagányabb hely, amit egy úriember berendezhet magának. Ha külön helység vagy szoba nem is áll rendelkezésre, a lakás egy része, vagy a nappali egyik sarka kitűnő lehet egy aprócska személyes tér kialakítására.

study-room-12.jpg

Egyik elsődleges kulcs a fal – egy friss, a többi falrésztől elütő színű festés, vagy a hagyományos módon, fából készül borítás, esetleg ízlésesen kiválasztott és felrakott tapéta már vizuálisan is tudja szeparálni ez a kis teret. A világos színek segítenek növelni a térérzetet. Egy másik nagyon ízléses és hasznos megoldás az egész falat beborító könyvespolc, ezzel azonban a „rumlis” típusoknak vigyáznia kell, mert  a zsúfolt polcok nem csak összenyomják a teret, hanem elcsúfítják a szobát.

study-room-4.jpg

Hasonlóan fontos elemek a már szeparált szoba-részen a bútorozás. A bútorokkal, kis kiegészítőkkel az egyéni stílust fejezzük ki, meghatározzuk a személyes tér hangulatát. A szék, vagy fotel, valamint a hozzátartozó íróasztal (bár fotelhez inkább illik egy elegáns kis asztal) az alapvető bútorok. Ha a hely elég hozzá, egy chesterfield kanapé a délutáni olvasgatáshoz, relaxáláshoz elengedhetetlen elem, nem is beszélve egy elegáns, akár antik perzsa, vagy vintage szőnyegről.

 

study-room-furniture.jpg

study-room-22.jpg

A teljes kényelem és hangulat érdekében a világításról se feledkezzünk meg. Fontos, de belsőépítészeti szempontból talán legelhanyagoltabb szempont, pedig a megfelelően irányított fények még a közérzetünket is befolyásolhatják – talán többen éreztétek már magatokat műtőben vagy kóteremben a rideg, rosszul kiválasztott világítás miatt. Ezt a kényelmetlen hatást lefelé irányított lámpákkal érhetjük el, tanácsos inkább a felfelé vagy a falra (esetleg egy adott pontjára) irányított világítással otthonossá, meleggé tenni az adott helység, szoba vagy sarok feelingjét. Az asztali lámpa különösen fontos – itt is az indusztriálistól egészen a klasszikusig mindent ki lehet fogni.

study-room-27.jpg

Ha már könyvespolc és relax-szoba, akkor semmiképp ne feledkezzünk meg a könyvekről. A könyvtárad mesél rólad, mi több, a könyvek gyűjtése egy egész élet munkája, vásárlással és olvasással – a gondosan kiválogatott, levadászott és elolvasott könyvek számunkra is valahogy visszatükrözik, amit addig átéltünk.

study-room-1.jpg

study-room-18.jpg

Végül pedig az apóságok, csecsebecsék. Egy-egy klasszikus hangulatú kép egy hajóról vagy veterán autóról, netán lovakról. Egy apró szobor, vagy régi személyes emlék adja meg a végső karakterét ennek a remek helynek, ahol reméljük sokan fogtok feltöltődve értékes időt tölteni, hasznos tevékenységet folytatni.

study-room-11.jpg

Látogassátok meg naponta frissülő Facebook oldalunkat, ahol most a cikk kapcsán sok inspiráló képet találtok dolgozószobákról!

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr488014045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KaPé 2015.11.02. 13:44:36

Nagyon jó, hogy így összeszedte a cikk a magyar valóságban, az átlag magyar lakásokban és az átlag magyar pénztárcából megvalósítható ötleteket. Igazi hiánypótló.

kisa 2015.11.02. 17:04:38

Nem beszélve a képekről, amelyek pompásan illusztrálják, hogyan alakítsunk ki privát szférát mondjuk az 54 m2-es panelban.
Aki meg ennél nagyobban lakik, annak valszeg fu'ssa (sic!) külön szobára is...

halaloszto 2015.11.02. 20:04:03

maradjunk annyiban hogy a privát területnek az egyik lényege hogy egyszemélyes. ergó egy kanapé, pláne több kanapé meg több fotel az pont nem oda való. ezek a szalonok pont a társas érintkezés helyszínei, nem pedig a magányos elvonulásé.

Virágh et. 2015.11.02. 21:31:38

@halaloszto: egy kanapé szerintem pont része lehet a privát területnek, idézem a posztolót:
"egy chesterfield kanapé a délutáni olvasgatáshoz, relaxáláshoz elengedhetetlen elem"
A második szó nyilván baromság (különösen a poszt elején leírt "Eláruljuk: egyáltalán nem pénztárca kérdése!" mondat után), de nálunk is mindenki inkább egy kanapén rak fészket olvasáshoz nem pedig széken vagy fotelben próbálkozik.
süti beállítások módosítása