5 milliárdos cég, ami még alig 5 éves
2016. június 02. írta: lauren_blogger

5 milliárdos cég, ami még alig 5 éves

A Szilícium-völgy „robbanása” előtt évtizedekbe telt, míg egy brand létrejött, és elkezdett ismertté s értékessé válni. Manapság alig pár év elegendő a nulláról dollármilliókig eljutni, hála az Internetnek, de főleg a befektetőknek. Íme, 5 dollár-milliárdos vállalkozás!

startup-lauren-blog-1.jpg

Slack

5-milliardos-ceg-slack-1.jpg

Ez a felhő-alapú cowork szoftver a csapatmunkára épít, akár a világ két pontján levő ember számára. Nem teljesen friss, ugyanis 2009-ben eredetileg játékcégnek indult (Tiny Speck) majd újraalapították Stewart Buteerfield vezetésével (CEO) 2013-ban, immáron Slack néven. A startup az elmúlt 3 évben „bankot robbantott” és jelenleg a leggyorsabban milliárdossá váló cégkén tartják számon – ez persze a finanszírozóknak tudható be. A sorozatos befektetői ajánlatoknak köszönhetően a Slack értékét tavaly márciusban közel 3 milliárd dollár értékűre becsülték. A Slack 2,7 millió felhasználót számlál világszerte, jelenleg 430 alkalmazottjuk van. A cég értéke idénre elérte a 3,8 milliárd dollárt.

Snapchat

5-milliardos-ceg-snapchat-1.jpg

A ma már milliók – főleg fiatalok – által használt app egyáltalán nem indult könnyedén, a közösségi oldalak világában könnyű elvérezni. 2011-ben találta ki Evan Spiegel és Reggie Brown, hol máshol, mint egy egyetemen. Ez volt a Stanford. Az akkor még Picaboo néven futó alkalmazás kevés sikert hozott, az alkotók pedig 2 hónap alatt kapcsoltak. A szoftver megkapta a Snapchat nevet, majd 2013-ban az első jelentősebb tőkét, 13,5 millió dollár formájában. A cég ekkor ért kb. 60-70 millió dollárt.

5-milliardos-ceg-snapchat.jpg

Még ebben az évben jött egy újabb (60 milliós) befektetés a Institutional Venture Partners részéről, ami 860 milliós értékre dobta fel a Snapchat-et. A cég életében egy híres pillanat vol, amikor a Facebook 3 milliárdos felvásárlási ajánlatát Spiegel visszautasította. A Snapchat napjainkban 100 millió napi felhasználóval, és kb. 16 milliárdos értékkel büszkélkedhet – úgy tűnik, Speigel anno jól döntött.

Jet

5-milliardos-ceg-jet.jpg

A cégalapító nem egy újonc, egyik legutóbbi cégét az Amazon vásárolta meg. Marc Lore 2014-ben alapította a Jet.com-ot, mely az e-kereskedelem egyik pofonegyszerű, mégis hihetetlenül működő ötletére épít és immáron 2 milliárdot ér, 1500 alkalmazottja van. A webshop mindennapi élethez szükséges dolgokat kínál, a wc papírtól a tévékig. A különlegessége mégis az a valósidejű algoritmus, ami a (főként Amerikában jellemző) boltok helyi akciót, személyre szabott ajánlatait imitálja, és realtime-módon ösztönöz az újabb és újabb termékek tudatos, gazdaságos megvásárlására, bekalkulálva a z árak időközbeni változását.  

Blue Apron

5-milliardos-ceg-blue-apron.jpg

Az itthon kevésbé ismert ötlet kb. a következő: „minőségi alapanyagok, közvetlen a termelőktől egyenesen hozzád.” A Blue Apron gondosan (és kalóriára pontosan) összeválogatott hozzávalóit hetente szállítja kézhez, idény-jellegű hozzávalókból, heti receptekkel a menüsorhoz. Le van tudva a bevásárló lista, a tülekedés a boltokban. A főzés új szintjét, igazi élményét ígérik, ami persze meg is van, de maga az alapötlet hasonlít ahhoz, mint amikor valaki lemegy a piacra.

5-milliardos-ceg-blue-apron-1.jpg

A cég mégis bizonyítja, hogy bármely kis startup lehet milliárdokat érő cég, ha megtalálja a megfelelő mecénást. Étkezésenként 10 dollár, világszerte pedig 8 millió ügyfél havonta. A haszonkulcs igen magas, a cég pedig olyanokra épít, akik nagyon elfoglaltak és arra sincs idejük (vagy kedvük, netán kreativitásuk) hogy a vacsorán agyaljanak. A 2012-ben alapított cég értéke kb. 2 milliárd dollár, összesen 1800 személyt foglalkoztatnak.

The Honest Company

5-milliardos-ceg-the-honest-company.jpg

Ha egy céget egy világszerte ismert híresség alapít, a befektetők óvatosan nyúlnak hozzá a projekthez. Jessica Alba ötlete azonban nem csak okos volt, de működik is és tényleg jó. 2012-ben alakult azzal a célkitűzéssel, hogy kizárólag környezetbarát bébi termékeket állítsanak elő a fürdetőtől a pelenkáig. A cég 1,7 milliárdos értékével és az ötszáznál is több alkalmazottjával az élbolyban van.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr88765886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kuki123 2016.06.04. 09:56:15

az ugye azért meg van, hogy ezek a startup cégek úgy lettek milliárdos vállalkozások, hogy volt egy nem túl bombasztikus ötlet, jött pár milliomos, aki megtolta pár millióval, tőzsdén van a cég azonnal veszi a többi ember is a részvényt. és az árfolyam az egekbe szökött. Ez alapján kiszámolják, hogy 2 milliárd dollárt ér a cég.

De valójában a befektetett pénz összeg csak már 10-20 millió dollár volt.
És a fizetőképessége is kb ennyi.
Szóval kb 10-50xeresen van túlértékelve a cég, Nincs alapja.
Ha a növekedés megáll, vagy elkezd lanyhulni a kereslet(akár részvény szinten is) azonnal bukó a cég.
Persze a cég vezetők nyernek, a többi Sw programozó meg úgy is megkapja a maga 50-80e dollárját. amiért 0-24 gürizik.

a szilicium völgyben is már érzik, hogy ennyi volt a lufi vége.
Az extrém lakásárak még egy kicsit növekednek, de ár a röhejes szintet ütik. már a kifizethetetlen szint ottani mércével is.

pont olyan mint a 2008-as ingatlan válság. már 2005-2006-ban be kellett volna dőlnie. de miden pénzügyi mechanizmust átírt ami történt. lásd holland tulipán effektus, vagy a Big short című filmet.
süti beállítások módosítása