10 irreálisan drága sneaker
2018. január 26. írta: lauren_blogger

10 irreálisan drága sneaker

A sportcipők eladása az elmúlt években egy rendkívül jövedelmező törekvéssé vált, köszönhetően többek közt a hip hop kultúra mainstreammé válásának. Ma már nem ciki sportcipőben munkába menni, és vannak egy kézzel készült bőrcipő árát is meghaladó limitált surranók. Egyes  darabok, még ha sorozatgyártottak is, drágák, de nem kevés olyan cipő van, aminek különleges értéke van.

Nike Air-Mag (2016) 26.000 dollár

most_expensive_sneakers_nike_air_mag_2016_lauren_blog.jpg

A 2016-os Mag az egyik első olyan cipő, aminél a gyűjtőknél szóba jön egy vese eladása. A sci-fi csuka ötlete először a nyolcvanas években merült fel a Vissza a jövőbe második részében Marty automatikusan bekötődő cipőjének ötletével. Az akksis, világítós, motoros cipők 100 darabos limitációban korlátozódtak, de hamar elkapkodták a pop-kultra rajongók, sneakerhead-ek és egyéb fanatikusok. Ha valaki egy ilyenbe kíván invesztálni (feltéve, ha talál leadó darabot) minimum 26.000 dollárt kell rászánnia, de valahol 45 ezerért kapható.

Michael Jordan elhasznált Converse Fastbreak-je 190.373 dollár

most_expensive_sneakers_michael_jordan_converse_lauren_blog.jpg

1984 nem csupán Michael Jordan kezdőéve volt az NBA-nél, hanem ekkor nyert a csapatával aranyérmet a Los Angeles-i Olimpián. Pályafutásának korai szakaszában MJ még a fősuliból maradt Converse-t nyűtte. 2017 júniusában árverésre került egy általa elhasznált és dedikált Fastbrake pár (állítása szerint ezt viselte az ominózus Olimpián is). A remélt összeg 100.000 dollár körül volt. de mindenki meglepődött, amikor végül 190 ezernél is többért ment el.

DJ Khlaed x Air Jordan „Garteful” 25.000 dollár

most_expensive_sneakers_dj_khled_x_air_jordan_3_gratheful_lauren_blog.jpg

kép forrás: shortguycentral.com

Az elmúlt évtizedekben a Jordan brand volt a felelős az agyeldobós sportcipőárakért. Mindne drágább pár ebből a sorozatból került ki. A Flu Game 12-es újrakiadása, aminek aláírt példánya 104 ezer dolcsiért ment el, most a DJ Khaled nevével fémjelzett cipellők robbantanak bankot: a limitált modell 16 és 25 ezer dollár között mozog. Ja, és ha valaki szeretne egy ilyet , sietnie kell.

VLONE x Nike Air Force 1 High 8.000 dollár

 most_expensive_sneakers_vlone_nike_air_force_one_high_lauren_blog.jpg

A kezdeti flow során kapkodták az akkor 1500 dollár körül kínál cipőket, de a Nike együttműködése hamar véget ért  a VLONE-nal, amikor szexuális zaklatási vádak elérték A$AP Bari-t, a VLONE egyik alapítóját. A rövid kollaboráció egyik első termése ez az Air Force 1, amiből egyes híresztelések szerint csak 20 pár készült el.

Supreme x Louis Vuitton Sport Sneaker 2.500 dollár

 most_expensive_sneakers_supreme_x_louis_vuitton_sports_lauren_blog.jpg

A nagynevű francia luxusmárka sem hiányozhat a listáról, ez az együttműködés az egyik legnagyobb hype volt a sneakerek piacán. Bár több érdekes darab is szerpelt a kollekcióban, nem igazán nyújtott kivételes lábbeliket, ez alól talán kivétel a Sport Sneaker. Megdöbbentő, hogy az eredetileg 800 dolláros – egyábknt semmi extrát nem nyújtó – cipőből egy pár most 2500 dolláért megy el. Ennyit (illetve még ennél is többet) ér egy márkanév.

Buschemi 100 MM Diamond 132.000 dollár

most_expensive_sneakers_buscemi_100_mm_diamonds_lauren_blog.jpg

Rengeteg olyan alkalom volt, amikor a tervezők fogtak egy amúgy drága pár cipőt, és mindenféle gyémánttal díszítették (csúfították?) és baromi drágán eladták. Például Drake adott ki egyszer közel két millió dollárt egy aranyból (!) készült Air Jordan OVO Jay 10-ért. A cipő 3 kilót nyom. Hm… Visszatérve, a Buschemi-nél is egyszer úgy döntöttek, hogy fognak egy cipőt és kirakják 11.5 gyémánttal és bevonják 18 karátos arannyal, aztán kirakják kiskereskedelmi forgalomba  132000 zöld hasúért.


adidas NMD_R1 Friends and Family 10.000 dollár

most_expensive_sneakers_adidas_nmd_r1_friends_and_family_lauren_blog.jpg

A Boost és különösen a Yeezy sikere óta az Adidas is egyre gyakrabban látható a négy-öt számjegyű árkategóriás csapatban. Az NMD sikere tagadhatatlan, egymás után dobják ki a különféle színkombinációkat, de ez nem minden. A Pitch Black verzió 5000 dolcsiért megy ezekben a napokban, a Friends and Family még ezt is túlszárnyalja.

Pharrell Williams x adidas HU NMD Friends and Family 10.000 dollár

most_expensive_sneakers_pharell_williams_x_adidas_hu_nmd_friends_and_family_lauren_blog.jpg

Megint egy Adidas. Pharell Williams egy profi ha hype kell – a „fúdeszupermenő” rapper számtalan márkával kollaborált már, sok-sok brand megalkotásában volt benne. A HU NMD ötvözi a Boost kényelmét egy letisztultabb formavilággal. Színkombinációtól is függően, de a hagyományos Pharell cipők  100 dollártól kaphatóak – ez azonban nem igaz a „Friends and Family” limitációra.

Macklemore x Air Jordan 6 25.000 dollár

most_expensive_sneakers_macklemore_x_air_jordan_lauren_blog.jpg

Hosszú ideig az Eminem Jordan 4 volt az a legdrágább cipő, ami egy raperrel fennálló kollaboráció eredménye volt. Ott van a Yeezy, különösen a Red October, de ki hitte volna hogy a Macklemore nevével fémjelzett modell fog rekordot dönteni? Ironikus hogy a Thrift Shop dalszerzője ( a dalban a takarékosságról és a saját ízlés szerinti stílus kialakításáról énekelnek) adja a nevét egy 25 ezer dolcsis csukához.

Rick Owens Geobasket Iguana 3.000 dollár

 most_expensive_sneakers_rick_owens_geobasket_iguana_lauren_blog.jpg

Akár tetszik, akár nem, az utóbbi 10 évben a dizájner és luxus márkák is erős szereplővé váltak a sneaker-piacon, amire ékes példa a Balenciaga Triple S 1000 euróért vagy a Dior sportcipője ugyanezen az áron. Ha a rossz körülmények közt és szabálytalanul tartott iguanák bőre (ugyanis ebből sok gondja volt a cégnek) valakit nem riaszt el, a Geobasket amorf dizájnja és ormótlan nyelve talán majd igen.

 Ti mit szóltok ezekhez a csukákhoz?

Az eredeti lista itt.

Látogasd meg Te is Facebook-oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr3013294323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

commentes nikk 2018.01.27. 12:51:36

Bármelyik jó lenne kertet ásni meg kerítést festeni.

Stenonis 2018.01.27. 13:07:54

Nem az a durva, hogy drága, hanem az, hogy némelyik kifejezetten ocsmány is.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.27. 14:45:58

Limitált liberálfasiszta széria háttérhatalom-csicskásoknak.

Zsidófalvi Zsidó 2018.01.27. 14:48:16

Tegnap, pénteken, a Moszkva téri Kentákicsirkébe bejött egy orosz maffiózó, meg a kábé tizenkét éves fia, na és pont ez az önbefűző Nyajjki volt a lábán. Szóval én láttam egyet élőben a világon létező száz darabból.

Egyébként sokat gondolkodtam, hogy mi a rossebet jelenthet a cím, mert ezer százalékig biztos vagyok abban, hogy a magyar nyelvben nincs olyan szó, hogy "sneaker". Nyugodtan használhattad volna szép, parasztos EDZŐCIPŐ kifejezést, hogy mink is megérthessük.

Amúgy hiányoltam a cikkből a Zissou-adidaszt, meg mondjuk az intelligens A1 adidaszt. Azok is elég ritkák.

Infamous 2018.01.27. 19:43:44

Két hét alatt a huszadik hasonló poszt jön szembe.

lauren_blogger 2018.01.28. 12:08:04

@Zsidófalvi Zsidó: köszönjük a javaslator.
A hazai szelngben is használatos sneaker kissé más, konnotációs jelentéstartalma miatt jobban kifejező jelen cikkben, mint az edzőcipő

Carradine a gardróbszekrényben 2018.01.28. 14:33:18

@lauren_blogger: Én csak belepofázok a témába, de rohadjak meg papírzsákban, ha a hazai szlengben használatos lenne a sneaker szó! (Akár denotációs, akár konnotációs tartalommal.)

Mert igenis volt egy csomó gyüjtőnév a cipőkre, mint például a katonai bakancs az surranó, az edzőcipő az dorkó - amit kihasználva egy gyártó már márkanévként használ, vagy a női cipőkre a tipegő. Vagy Székelyföldön az edzőcipő gyüjtőneve az ádidász:

www.youtube.com/watch?v=P5ZYpJ6jBfs

De ez az angol név? Soha nem volt jelen! Legfeljebb erőltetve. Ha jól emlékszem, talán a McDonald's mezitlábas/zoknis játszóházában van egy cipőtároló szekrény Sneaker Keeper néven.

Borzasztó Károly 2018.01.29. 13:00:58

@Carradine a gardróbszekrényben: a cipőboltba ha mész, hát hogy kérsz másként cipőt, ha nem így, hogy kérek egy fenszi szníkőt

lauren_blogger 2018.02.02. 11:11:17

@Carradine a gardróbszekrényben: jogos a felvetés, pontosítanék!
"A hazai szlengben" valóban nem terjedt el, de ebben a szubkultúrában használatos, főként az angol nyelvű oldalak, stb. miatt.
Mi azért döntöttünk az angol kifejezés mellett, mert a "tornacipő" túl iskolaszagú, az "edzőcipő" kifejezés a funkcionalitást hangsúlyozza, talán ugyan így a "sportcipő" is :-)

lauren_blogger 2018.02.02. 11:12:52

@Stenonis: főleg a Rick Ownes Iguana XD
süti beállítások módosítása