A mechanika diadala - Devon Tread 1
2015. január 10. írta: lauren_blogger

A mechanika diadala - Devon Tread 1

A Devon dizájn-labor fejlesztése ötvözi az óra-világ modern trendjeit a mechanikus újításokkal. A Tread 1 névre keresztelt különös műszer mechanikus és elektronikus alkatrészek remek párosításával nyújt páratlan teljesítményt.

devon_tread_1-1.jpg

Az óra-világ mindig keresi az újabb kihívásokat, miként lehet egyre tovább merészkedni a bravúros megoldásokkal, miközben a funkció és forma tökéletes összhangot alkot. Az órák szerelmesei pedig elsősorban nem márkák vagy a kinézet, hanem belső mechanikai és technológiai bravúrokat, időtállóságot, megbízhatóságot keresnek egy-egy órában, (csak úgy mint Blogunk szerkesztősége is). Az időmérők királyai sok esetben kétségtelenül a több évtizedes, vagy akár több mint 100 éves múltra visszatekintő brandek, a Devon csapatának kivételes újítása mégis megdobogtatja sok óra kedvelő szívét.

Az első modell, a Tread 1 még 2011-ben jelent meg, a Tread 2 pedig a 2013-as évben lett megalkotva, 2014 óta kapható. Cikkünk először a Devon Tread 1-et mutatja be.

devon_tread_1-3.jpg

Ez egy olyan óra, aminek nincs számlapja, nincsenek mutatói, és igazából olyan robosztus, hogy sokan nem is tudnák (nem akarnák) hordani. Azonban az óra szerkezete és kialakítása bámulatos. Mint a név is jelzi, az órában a főszerepet a "futószalag" (tread) kapja. A számlapot amolyan lánctalp-szerűen mozgó szíjak, szalagok helyettesítik - a rengeteg fogaskerék működése következtében a három szalag másodperc pontosan, precízen mozog - összehangolva, de egymástól függetlenül. A "mutatók" funkcióját az óra/perc/másodperc ablakok helyettesítik. Az idő tehát úgy leolvasható, melyik szám áll a kis ablak alatt, miközben a másodpercek kecsesen, szűnni nem akaró módon szó szerint folynak az óratok alsó részében.

devon_tread_1-2.jpg

Az óra szíjas működési elve nem saját ötlet, több óragyártó is megvalósította, magasabb szintre emelve -  akár a Christophe Calret Dualtow modellje, de ugyanúgy, akár az Urwerk vagy az MB&F órái (melyekről a későbbiek során szintén olvashattok). A Devon csapatának munkája mégis figyelemreméltó. A szalagokat kompakt,mikro-mozgású kerekek hajtják, így azt a szem úgy érzékeli, mintha önállóan, mintegy lebegve mozognának az óratokon belül. Az "idő-övek" üvegszállas megerősített nylonból készültek, mindössze 1mm-es vastagságuk ellenére is strapabíróak.

devon-tread-1f-watch.jpg

(A Tread 1 azóta több változatban is megjelent.)

Az óra szívét egy mikroprocesszor adja, mely folyamatosan figyeli az óra pontosságát (mindössze félmásodperc eltérést produkál naponta) egy hőmérséklet kompenzáló kristály segítségével, valamint egy szabadalmaztatott optikai felismerőrendszert is alkalmaz, mely ellenőrzi az övek aktuális helyzetét (ti. az időt). A súrlódási pontoknál kenésmentes vörösréz csapágyakat alkalmaztak, ezzel is csökkentve a műszer szerviz igényét.

A Tread 1 áramellátását egy Li-polymer akkumulátor adja, mely egyetlen feltöltéssel két hetes járástartalékot biztosít. A töltés pár órát vesz igénybe egy vezeték nélküli "töltő torony" segítségével. Az órára valószínűleg senki sem fog majd fegyvert, de ha így történne a kristály ötvözetű karcálló polikarbonát üveg golyóálló erősségű.

devon-tread-exoskeleton-watch-closeup.jpg

Az órának azóta több változata is megjelent, bár ezek csak  kissé térnek el, a külsejüket tekintve - szürke tok, vagy arany, esetleg ezüstszínű; fekete kaucsukszíj vagy akár barna bőr vagy éppen fekete, stb.. Emellett megjelent az órának egy Exo-Skeleton névre hallgató, átlátszó változata is. A 15 ezer dolláros vételért ezt kapjuk hát cserébe. Kiváló választás lehet azoknak, akik rajonganak a különleges technikai bravúrokért, és megengedhetik maguknak a svájci órákéval vetekedő vételárat.

Ami még kérdésként felmerülhet a kedves Olvasóban: Na, és ez működik is? - az alábbi videó alapján meggyőződhettek róla.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr87003073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taffer 2015.01.10. 22:50:07

A steampunk verzióban talán helyére kerül a brutalitás: www.youtube.com/watch?v=-zr_BsQa-D0

Primero · http://www.thetimer.tumblr.com 2015.01.29. 12:01:23

Tényleg szép darab, a képek igazából nem adják vissza azt a dominanciát amit ez az óra képvisel. Az egyetlen zavaró tényező az aksi, egy ilyen kategóriának már jól állna egy dupla/tripla rugóház, és minimum egy co/bi-axial gátszerkezet. Kicsit hasonló a Hublot Mp 05, viszont az teljesen mechanikus.
süti beállítások módosítása