Minden, amit az Oscar-díjról tudni érdemes - 3.rész
2015. február 21. írta: lauren_blogger

Minden, amit az Oscar-díjról tudni érdemes - 3.rész

Az Oscar szobor

34 centiméter maga és alig 4 kiló - ki az? Hát ő Oscar! Idén nyolcvanhetedik éve ismeri az emberiség ezt a szobrot, melynek már-már saját személyisége van. Sorozatunk harmadik részében az Oscar szobor titkairól rándul le a lepel.

oscar_24.jpg

A világon az első szobrocskát a legjobb színésznek járó elismerésként Emil Jannings kapta, aki elismert német tragédiaíró volt. Ezt a szobrot még nem „Oscar” néven emlegették, ugyanis a díj mai elnevezése ekkor még nem létezett. A szobor legvégső, elfogadott alakját az MGM akkori művészeti vezetője, Cedric Gibbons álmodta meg, és George Stanley öntötte először agyagba. Ezután készült a szoborból bronz verzió, amit 24 karátos arannyal vont be, ebből a példányból viszont rögtön tizenkettőt készített. Megdöbbentő, hogy a modern filmipar talán legismertebb szimbólumának megalkotásáért Stanley mindössze ötszáz dollárt kapott.

oscar_23_cedricgibbons.jpg

(Cedric Gibbons, az Orscar-díj megálmodója).

A szobor nevének kialakulásáról az (egyik) anekdota úgy számol be, hogy 1931-ben a Filmakadémia első könyvtárosa, Margaret Herrick rögtön az első munkanapján körbejárva az épületet rábukkant a szobrocskára. Miközben szemügyre vette, rájött, hogy a szobor arcvonásai nagyon hasonlítanak texasi nagybátyjáéra, Oscar Pierce-ére. A név úgy vált megszokottá, hogy 1934-ben Sidney Skolsky újságíró úgy fogalmazott, hogy „Katharine Hepburn alakításáért Oscar-díjat vett át”. 1939-ben az AMPAS hivatalosan is elfogadta a nevet.

oscar_15_1.jpg

Bár összesen alig több, mint harminc kategória létezik jelenleg (beleértve a tiszteletbeli, és speciális díjakat is), mégis évente ötven darabot készítenek a szoborból, tizenkét ember munkája által. A szobor egy meztelen lovagot formál, aki kardot tart maga előtt, és egy 13 cm széles, fektetett filmtekercsen áll. A tekercs öt küllője a producereket, rendezőket, írókat, színészeket, és technikusokat szimbolizálja.

oscar_33.jpg

(Ritkán látott szögből szemlélhető a szobor: az öt küllő a filmművészet öt alap szakmáját szimbolizálja).

A 34 centiméteres szobor pontos súlya 3,85 kg. Bár nem tömör arany, csupán arannyal van bevonva, az előállításának költségei korábban 400 amerikai dollár körül jártak – az utóbbi évek aranyár növekedése miatt, egy-egy szobor előállítási költsége 2008-ban már hozzávetőleg 500 dollár volt, a The Seattle Times cikke szerint. Mégis, egy-egy jelentősebb kategóriában nyert szobor eszmei értéke dollár-százezrekben mérhető. A szobrok belseje egyébként a britannium nevű különleges fémötvözet, ami 93% ón, 5% antimonérc és 2% réz.

oscar_34.jpg

(Mindegyik szobor egyedi sorozatszámmal ellátott).

oscar_35.jpg

oscar_36.jpg

(A szobor hátulról: ebből a szögből szinte csak az látja, aki megnyerte és épp a kezében tartja). 

A második világháború idején, amikor a fontosabb fémeket a hadászat céljaira használták fel, a szobrot festett gipszből készítették, és ezt vonták be arannyal, majd a háború után „eredetit” kaptak a korábbi nyertesek. Már 33 éve a nagy presztízsű, Chicago-i székhelyű RS Owens & Company cég gyártja a szobrocskákat, miután egy másik cég kilépett a korábbi szerződésből. Többek között ők készítik az Emmy-díjakat, a Clio Awards díjait, a Rock and Roll Hall of Fame díját, vagy éppen az MTV Awards szobrocskáit. A szobrokhoz nem készül több, előre legyártott táblácska, az összes jelölt nevével, hanem, miután valaki megnyerte a díjat, a szobrot visszaküldik az RS Owens-nek, akik elkészítik a plakettot a nyertes nevével. Az alábbi videóban röviden nyomon követhető, hogyan is készül el az Oscar szobor:

 

 Itt pedig egy képsorozat mutatja be a munka egyes fázisait, melyeken nem megszokott módon láthatóak a szobrocskák.

 

oscar_29.jpg

oscar_32.jpg

oscar_28.jpg

oscar_30.jpg

 

oscar_25.jpg

 

Volt már arra is példa, hogy valaki évekkel a díj átvétele után hozta vissza javíttatni a szobrocskát. Geena Davis, nem sokkal azután, hogy 1988-ban Oscart nyert, kénytelen volt javíttatni a szobrot, mert az megsérült egy földrengés során, és teljesen ferdére hajlott. Egyébként 1950 óta a Film Akadémia kénytelen szerződést aláíratni a nyertesekkel, hogy nem fogják eladni a szobrocskát, bár azóta egyes aukciókon lelkes gyűjtők többen is szert tettek már egy-egy értékes Oscar szoborra. Ilyen volt Clark Gable legjobb férfi főszereplőnek járó Oscarja, amit Steven Spielberg szerzett meg 500 ezer dollárért. 1955 óta a hamisítások, és fekete piaci üzletelések megakadályozása végett már sorozatszámmal is ellátják az Oscarokat. "Születése óta" összesen 2947 szobor talált gazdára. Idén további szobrok találnak majd gazdára, a jelöltek listáját az Oscar hivatalos oldalán találjátok. 

Érdekesnek találtátok a cikket? Ha igen, lájkolátok, osszátok meg!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr467191161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mészáros Benjamin 2015.02.21. 14:48:10

Már majdnem 3000 szobor talált gazdát? Az azért elég dúrva!
süti beállítások módosítása