Minden, amit az Oscar-díjról tudni érdemes - 4.rész
2015. február 22. írta: lauren_blogger

Minden, amit az Oscar-díjról tudni érdemes - 4.rész

A díjátadó ceremónia

Elérkeztünk az idei Oscar-díjátadó estéjéhez. A világ legnívósabb filmes díjáról szóló sorozatunk befejező részében a gála estéjéről, a ceremónia kulisszatitkairól olvashattok. 

 oscar_39.jpg

Az elmúlt évtizedek alatt rengeteget változott a filmipar, a díj továbbra is a legjobbnak ítélt filmeket, a szakma csúcsát, mindenkori krémjét vonultatja fel, ráadásul 1947 óta az (angolhoz képest) idegen nyelvű filmek közül is. A számos kategória jelöltjei mindig a díjátadót megelőző év alkotásai közül kerülnek ki. A Filmakadémia által adott elismerés nem egyszerűen egy fényűző ceremónia csupán, hosszú évekre is meghatározhatja egy filmes karrierjét. A kis arany szobor a kiemelkedő színészi teljesítmény szimbóluma is már közel száz éve, egyet jelent a filmgyártással és Hollywooddal.

oscar_46.jpg

(Hattie McDaniel, az első fekete színész aki Oscar-díjat nyert. McDaniel az Elfújta a szél-ben nyújtott alakításáért kapott díjat). 

A ceremóniát több mint ötven éven át késő márciusban, vagy április elején tartották meg, ez 2004-ben változott meg, azóta február vége, vagy éppen március eleje az átadás időpontja. Bár így közelebb került a januári Golden Globe, mégsem ütközik az egyéb jelentős médiaeseményekkel, mint például az NCAA amerikai kosárlabda bajnoksággal. Egyszer például a vancouveri téli olimpia miatt csúszott vissza márciusra az esemény. A gála pontosan hat héttel a jelöltek bejelentése után zajlik le.

oscar_45.jpg

 (Daniel Day-Lewis nyerte el a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat a legtöbbször, három alkalommal).

Egészen 1976-ig az NBC közvetített minden Oscar gálát, azóta az ABC (a közvetítési  jogokra vonatkozó szerződést 2014-ben hosszabbították). Érdekes, hogy az USA-ban az Oscar díjátadója az egyetlen műsor, amit teljes egészében élőben közvetítenek mind a keleti, mind a nyugati parton, bár ez alól kivétel Alaszka és Hawaii. Ha már a TV-közvetítéseknél tartunk érdekesség, hogy az eddigi leghosszabban sugárzott Oscar gála a 2002-es volt, melynek műsorideje 4 óra, és 23 perc volt. A legmagasabb néző számot produkáló gála az 1997-es volt, amikor 57.250.000-an kapcsoltak a műsorra az USA-ban. Az AMPAS saját becslései szerint egymilliárdan kísérik figyelemmel minden évben a ceremóniát, ezzel szemben van, aki csupán negyven milliós nézőszámról beszél.

A ceremónia egyébként sosem maradt el, bár sokan számítottak rá 2003-ban, az iraki háború miatt, holott sem a második világháború, sem a vietnami háború alatt nem maradt el. Mindössze néhány esetben napolták el a gálát, ez történt az 1938-as Los Angeles-i árvíz idején, '68-ban Martin Luther King halálkor, vagy amikor Reagan ellen kíséreltek meg merényletet.

 

(Roberto Benini kitörő öröme, amint filmje elnyeri az Oscart).

 A díjátadók nem nélkülözték a vicces, furcsa, érdekes pillanatokat sem. Ilyen volt a 2013-as gála, amikor a díjat átvenni készülő fiatal Jennifer Lawrence elbukott a lépcsőn (ő egyébként a tavalyi gálán is elbukott a magassarkúja miatt). 

Szintén a tavalyi gálához kapcsolódik a világ egyik leghíresebb, "legsztárosabb" szelfije,melyet a szponzor Samsung Galaxy Note 3 mobiljával csináltak.

oscar_36_selfie.jpg

Valamint az ezt követő sajátos pizza rendelés is emlékezetes volt, ami után borravalót is összekalapozott a futárnak.

 

A szobrocska történetében szerepelnek a „legek” is. Az eddigi legtöbb, összesen 11 Oscart kiérdemelt film a Ben Hur volt 1960-ban, a Titanic 1997-ben, és 2003-ban a Gyűrűk ura harmadik része. Ezzel szemben 1977 -ben a The Turning Point, és Bíborszín 1985-ben, nem tudta szoborra váltani az egyenként 11 jelölést. A legtöbb Oscar díjat Walt Disney nyerte, élete során összesen huszonhatot, a színészek közül Katharine Hepburn kapta a legtöbbet, összesen négy darabot. A legtöbb jelölést a Metro–Goldwyn–Mayer filmstúdió kapta, emellett Walt Disney-t jelölték még ötvenkilencszer, John Williams zeneszerzőt pedig negyvenötször. Disney-vel kapcsolatban a legviccesebb érdekesség, hogy a Hófehérke és a hét törpe című rajzfilmért egy nagy, és hét kisebb méretű Oscart kapott.

 oscar_42_walt.jpg

A legtöbb jelölést kapott színésznő Meryl Streep, őt tizenötször jelölték, Jack Nicholsont pedig tizenkétszer. Mindössze három film van eddig az Akadémia-díj történetében, melyek mind az öt fő kategóriában (legjobb rendező, legjobb film, legjobb eredeti/adaptált forgatókönyv, legjobb férfi és női főszereplő) nyertek: 1934-ben az Ez történt egy éjszaka, Száll a kakukk fészkére 1975-ben és A bárányok hallgatnak 1991-ben.

 oscar_43_ithappened.jpg

(Az Ez történt egy éjszaka c. film plakátja).

oscar_44_oneflewon.jpg

(A Száll a kakukk fészkére c. film plakátja). 

oscar_45_silenceof.jpg

(A Bárányok hallgatnak c. film posztere). 

A gála legnépszerűbb műsorvezetői közé tartozott Bob Hope, aki összesen tizenhétszer vezette a díjátadót, bár többször nem csak egyedül. Szintén remek műsorvezetőnek bizonyult Billy Christal, nyilván nem véletlenül vezette nyolcszor a gálát, 1990 és 1993 között például négyszer egymás után. Whoopi Goldberg négyszer, Steve Martin háromszor vezette a ceremóniát – legutóbb a 82-et, Alec Baldwin-al. Az idei, 87. Oscar gála műsorvezetője ismét egy fiatalabb színész, Neil Patrick Harris lesz.Az est folyamán fellép többek közt Lady Gaga és a Maroon 5 is.

 

(Billy Crystal performanszai és monlógjai méltán népszerű műsorvezetővé tették). 

A legtöbb jelölést idén a Birdman és a Grand Budapest Hotel kapta, számszerint 9-9 jelölést. Ezt követi a  sokak által homoszexuális-propagandafilmként számon tartott Kódjátszma, majd 6 jelöléssel az Amerikai mesterlövész és a Sráckor. 

Utolsó érdekességként, ide kattintva a ma esti gála menüsorát is elolvashatjátok.

 

Az Oscar jelenlegi kategóriái:

legjobb film (Best Motion Picture of the Year)

legjobb rendező (Best Achievement in Directing)

legjobb férfi főszereplő (Best Performance by an Actor in a Leading Role)

legjobb női főszereplő (Best Performance by an Actress in a Leading Role)

legjobb férfi mellékszereplő   (Best Performance by an Actor in a Supporting Role)

legjobb női mellékszereplő (Best Performance by an Actress in a Supporting Role)

legjobb eredeti forgatókönyv (Best Writing, Screenplay Written Directly for the Screen)

legjobb adaptált forgatókönyv (Best Writing, Screenplay Based on Material Previously Produced or Published)

legjobb operatőr (Best Achievement in Cinematography)

legjobb látványtervezés/díszlet (Best Achievement in Art Direction)

legjobb jelmeztervezés (Best Achievement in Costume Design)

legjobb hangvágás (Best Achievement in Sound)

legjobb vágás  (Best Achievement in Editing)

legjobb hangeffekt (Best Achievement in Sound Editing)

legjobb vizuális effektusok (Best Achievement in Visual Effects)

legjobb smink (Best Achievement in Makeup)

legjobb eredeti filmzene (Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Score)

legjobb eredeti dal (Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Song)

legjobb animációs film (Best Animated Feature Film of the Year)

legjobb animációs rövidfilm (Best Short Film, Animated)

legjobb rövidfilm (Best Short Film, Live Action)

legjobb dokumentumfilm (Best Documentary, Features)

legjobb rövid dokumentumfilm (Best Documentary, Short Subjects)

legjobb idegen nyelvű film (Best Foreign Language Film of the Year)

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr797194323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása