Ki használt először parfümöt?
2015. július 01. írta: lauren_blogger

Ki használt először parfümöt?

Hétköznapi használatban van, a ruhával együtt az egyedi stílus kifejezője évezredek óta, mégis keveset tudunk róla. A parfüm története az ókorba nyúlik vissza, azóta számos híres készítmény látott napvilágot, mára azonban egyértelműen a világmárkák hegemóniájáról beszélhetünk.

parfumok_1.jpg

A parfüm egy gyűjtőfogalom, mely köztudottan a különféle illóanyagok, olajok, növények és egyéb összetevők felhasználásával készült, kellemes illatot kölcsönző készítmény. A mai nyelvben használt „parfüm” kifejezés a latin per fumum kifejezésből ered, melynek jelentése a „füstön át” vagy „füstön keresztül” jelentéssel adható vissza valamelyest.

A parfüm készítés művészete sok minden máshoz hasonlóan az ókori Mezopotámiából és Egyiptomból indult, majd a rómaiak és perzsák finomították tovább. A történelem első parfümkészítőjének azt a Tapputi nevű nőt nevezhetjük, akit egy mezopotámiai agyagtábla említ az i. e. második évezredben. Virágokat, olajokat és egyéb anyagokat használt fel, majd ezeket leszűrve nyerte ki az illatot árasztó anyagot.

parfumok_2.JPG

Archeológusok 2003-ban fedeztek fel egy négyezer négyzetméteres, valóságos parfüm-gyárat a ciprusi Pyrgos-on. Parfümös üvegeket, tányérokat és egyéb gyártáshoz szükséges használati tárgyakat találtak, valamint egy teljes egészében fennmaradt, parfümmel teli parfümös üveget. A leletek alapján állítják, hogy az ókori időkben fűszernövények, olajok és fűszerek mellett különféle növényeket használtak illatszer készítéshez (például mandula vagy koriander).

parfumok_3.jpg

(Egy időszámításunk előtt 1850-es években működött parfümgyár). 

A kilencedik században egy Al-Kindi nevű kémikus könyvet is írt. A parfümök és párlatok kémiájának könyve több, mint száz olaj, aromatikus kenőcs, parfüm, sőt néhány drog receptet is tartalmaz. Ezenkívül 107 parfüm elkészítési technikát említ meg. Ibn Sina – ismertebb nevén Avicenna – mutatta be a virágokból kinyerhető olajok előállításának módszerét, a desztillációt (más néven lepárlást, vagy párlatkészítést) ami manapság a legszélesebb körben alkalmazott módszer. Ő a rózsát használta leginkább, de egészen az ő idejéig a folyékony parfümök (vagyis a nem kenőcs alapú illatszerek) olajok és morzsolt növények keverékei voltak.

parfumok_8.jpg

( "A parfümkészítő" : Rodolphe Ernst estménye).

Nyugat Európában az 1200-as évektől jól ismert a parfümkészítés mestersége, gondoljunk csak az itáliai Frenzében található Santa Maria delle Vigne vagy a Santa Maria Novella szerzeteseire. A parfüm a reneszánsz időkben fejlődött a legtöbbet, így nem meglepő, hogy az 1370-es években Magyarországon Erzsébet királynő utasítására is készítettek egy alkohol-alapú oldatot,ami a „MagyarVíz” néven vált ismertté. Ezt - bár nem eredeti összetevőiből - még napjainkban is meg lehet illatolgatni.

parfumok_4.jpg

A tizenhatodik századi híres parfüm-készítő, Renato il fiorentiono Medici Katalin alkalmazásában állt. Az ő titkos laboratóriuma Katalin rezidenciájából volt megközelíthető egy titkos járaton keresztül, így elkerülték, hogy a recepteket és már elkészült esszenciákat ellopják. Az ő munkásságának köszönhetően vált ekkorra már Franciaország Európa kozmetikai és illatszer-központjává. A 16-ik és 17-ik században a parfümöket főként a ritka tisztálkodás okozta testszag elfedésére alkalmazták, ez indokolta az erős kölnik bőséges alkalmazását.

Az 1700-as években egy Giovanni Paolo Feminis nevű olasz borbély Németországban találta fel a ma is ismert kölniét, az Aqua Admirabilis-t. A kölniket mai kifejezéssel Eau de Cologne-nak nevezzük. Lényegében ekkorra már kialakult a parfümök és kölnik ma ismert módszere, formája. Franciaország, Itália (azon belül is Calabria és Sicília) vált ekkorra a világ parfüm központjává. Ez a konjunktúra azóta sem változott, a világ leghíresebb parfümjei mind-mind Olaszországból, valamint Franciaországból származnak. 

parfumok_7.jpg

(A híres Aqua Admirabilis).

Napjainkra számos egyedi készítésű, mondhatni testre szabott parfüm kapható, a személyes parfüm-tanácsadás is egyre népszerűbb. Ilyenkor egy parfümőr az illető bőrtípusa, személyisége, valamint saját illata alapján készít egy kizárólag neki szánt koncentrátumot. A későbbiekben  - mint a cipésznél a sámfa alapján -  mindig újra rendelhető, ezek azonban jóval drágábban és kizárólag az eredeti alkotótól beszerezhetőek.

parfumok_5.jpg

A parfüm készítésben a világmárkák is jelen vannak, sőt napjainkra igazából ők uralják ezt a szegmenst, sőt az évtizedek során több ikonikus illat is napvilágot látott, mint például a 40 éve folyamatosan gyártott Chanel No. 5. Általában az adott márka adott kollekciójához igazodó parfümöket remek kiegészítői egy ruházati összeállításnak, mi több, egy életstílust fejeznek ki. Elérhetőbb áron, több ezer típus és fajta közül válogathatunk. Szerencsére a parfüm egyre kevésbé luxus termék, hazánkban is több megbízható webshopból rendelhetünk garantáltan eredeti parfümöt.

A parfümök fajtáiról, típusairól, valamint megfelelő használatáról is olvashattok hamarosan! Addig is látogassátok meg Facebook-oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr57586300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása