A világ legelképesztőbb faliórája
2015. július 28. írta: lauren_blogger

A világ legelképesztőbb faliórája

Elképesztő látvány, miközben valóságos élményt ad a svéd dizájner csapat faliórája. Pontosabban órái - az A Million Times koncepció több száz falióra összehangolt működésével páratlan módszerrel mutatja az időt.

humans_since_1982_the_million_times_3.jpg

Egy kreatív stockholmi tervező duó szüleménye ez a koncepció, amely az A Million Times nevet viseli. A név egy teljes "sorozatot" fed le, vagyis azóta több verzióban, kisebb vagy nagyobb méretben is alkottak már több analóg órából összeállított időmérőt. A 135 analóg faliórából álló kreáció ha nem is millió számú szerkezetet prezentál, mégis káprázatos, ahogy összehangolták az órákat a londoni Harm-Yard Hotelben található performanszhoz.

A Humans Since 1982 nevű csapatban összefogó dizájner azóta tervezett már kisebb, néhány faliórából álló eszközt is, de a londoni kreáció mind közül a leglátványosabb. Az összehangolt mutatók úgy mozognak a megfelelő irányba, hogy egymással kooperálva kiadják egy digitális óra által mutatott idő képét, arab számokkal. Az analóg órák így digitális képet adnak.

humans_since_1982_the_designers.jpg

Per Emanuelsson és Bastian Bischoff az a páros, aki kitalálta és létrehozta ez az először 22.000 angol fontra felértékelt installációt. A két barát korábban lámpákat is tervezett, de a váltás 2010 után jött, amikor megszületett a Million Times alapját képező koncepció, és formát öntött a The Clock Clock-ban, ami nevéhez hűen faliórákból készült falira volt, szintén analóg mutatók rajzolták ki a digitális pontos időt.

humans_since_1982_the_clock_clock.jpg

(A Clock Clock, a tervező-duó első órája).

humans_since_1982_the_million_times_2.jpg

A munka programozási és dizájn hozzáértést egyaránt megkövetelt a duótól, de sikerrel vette az akadályt a két svéd srác, akikre azóta a világ több kortárs műkedvelője is felfigyelt. Az A Million Times-nak saját iOS-re letölthető alkalmazása is van - 3 euróért kicsiben, virtuálisan, de némileg átélhető a sok kis analóg óra játéka. Azért valljuk be, közel sem ugyanaz, ezzel szemben az élőben látható számos óra együttes mozgása az idő állandó folyását, komplexitását érzékelteti. Éppen a koncepció egyszerűsége adja "nagyszerűségét". 

Ha neked is tetszett cikkünk, lájkold Facebook-oldalunkat, hogy egyből értesülj a friss tartalmakról!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr557619370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása