Mi is az a NATO-szíj?
2015. augusztus 25. írta: lauren_blogger

Mi is az a NATO-szíj?

A népszerű kiegészítő története

Hirtelen lett népszerű az eredetileg puszta funkcionalitásáért kitalált óraszíj típus, amit pár éve még inkább Rolex-eken láthattunk, manapság pedig már neves svájci gyártók hoznak ki erre épülő kollekciót. De mi is az a NATO szíj?

the-nato-strap-company-7-e1396538730578.jpg

Akár tudod a választ, akár nem, biztos, hogy már láttál ilyet. A mára már divatcikké vált kiegészítő végérvényese el lett szakítva gyökereitől, a NATO szíjak (sokan csak „NATO”-nak nevezik) így megtalálhatóak a tízezer forintos Timexen, csak úgy mint a másfél milliós Rolex Submarineren (amin azért valljuk be, elég jól mutat), sőt egyre gyakoribb az igazán drága modellekre is feltenni, mint például a Patek Philippe. Sok hozzáértő és rajongó megbotránkozik, hogy egy 15 dolláros szíjat valaki feltesz egy svájci óraműre, de a „NATO-k” könnyű cserélhetősége, funkcionalitása mindig az újdonság érzetét adja. Mindez pedig egy apró történelmi pillanat szüleménye.

watch-tgj_10.jpg

Azt hihetnénk, hogy a szíjakat eredetileg NATO katonák hordták. Valójában a szíj neve a NATO Stocking Number (NSN) egyszerűsítése, igazából a neve „G10” volt  - sokan am is így hivatkoznak rá, cikkünkben is vissza fog térni. A NATO tagországok mindegyike betesz valamit a közösbe, így a Brit Haderő többek közt ezt a könnyen levehető és kényelmes szíjat. Hogy a katonák kaphassanak egy ilyet, ki kellett tölteniük egy G1098 vagy G10 nevű űrlapot. Az eredetileg nejlonból készült G10 20mm-es szélességgel, és csak „admiralty” szürke színben készült.

nato_cover-1.jpg

A szíj egy része hosszított volt a könnyebb felszerelhetőség és biztonságos használat érdekében, ami egy kis „zsebet” formálva megakadályozza az óratok mozgolódását. Ennek az volt az oka, hogy amennyiben szakszerűen történt a szíj felhelyezése, az óratok pontosan ott maradt ahová helyezték, bevetés során sem kellett bajlódni az igazgatással.

nato_4.jpg

1973-as feltalálása óta a szíj apróbb módosításokon esett át. A hivatalos szélesség 18mm-re csökkent, valamint 1978-ban a Phoenix vállalat vette át a Honvédelemtől a gyártást, így aki „igazit” vagy „eredetit”, az tőlük tud vásárolni.  Idővel az Admiralitás is elkezdte a saját színeivel csíkozott szíjakat gyártani, némelyik verzió ismertebb is, mint az eredeti, de bizonyos szempontból nem is helyes elnevezés ezekre a G10. Vagyis, ha szőrszál hasogatóak vagyunk ez a NATO szíj. No de mi a helyzet a Sean Connery által viselt darabbal? A kérdés helyes, ugyanis a Goldfinger forgatása 1964-ben indult, kilenc évvel az „igazi” előtt. Egyértelmű, hogy ez egy sajátgyártású konstrukció, egyedi darab, amit a 6538-as kaliberű Submarinerhez viselt Connery.

stylish_1.png

Mint oly sok hétköznapi használati tárgy, vagy divatcikk, a G10 is katonai használatból csorgott le, akár az M65 kabát, stb. Eleinte azonban ez is kényelmi funkciót töltött be. Napjainkra számos olcsó, elnyűhetetlen, mindenféle színben pompázó szíj van piacon, és amit nagyon szeretnek benne, hogy az aznapi összeállításhoz illőt pár perc alatt fel lehet szerelni az órára – a legtöbb embernek több NATO szíja van, mint karórája.

nato_5.jpg

Az igazi G10-et a Tudor, Blancpain, Bremont, Hamilton vagy akár legutóbb az Omega  alkalmazta már, de egyre erősebb trend az utólagosan megvásárolható NATO szíj, mint kiegészítő. Akár olcsó hóbort, múló divat, akár egy változatos önkifejező eszköz, butaság lenne a gyártók részéről, ha nem lovagolnák meg a „NATO-őrületet”.

Nektek is van NATO-szíjatok?

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr847718912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

modav 2016.02.12. 09:43:35

jó kis összefoglaló :) Én tavaly szereztem be egyet, mert a munkám miatt (fotós vagyok és hétvégente 40 fokban kell ugrálni folyamatosan) kellett egy szíj ami nem bőr (mert lerohad rólam) nem fém (kényelmetlen). Maximálisan bevált, most jön hamarosan még egy G10-es a másik órámhoz.

Érdekes, hogy a környékünkön körbejártam az összes órás mestert de sehol nem lehetett kapni. Pedig lenne rá kereslet itthon.

lauren_blogger 2016.02.12. 14:29:22

@modav: Köszönjük :-)
Igen, itthon csak "órával" együtt lehet találni, a Paul Hewitt, meg Daniel Wellington vált népszerűvé. NATO-t külföldről érdemes rendelni, pár hét alatt itt van, és rengeteg színváltozatban lehet kapni.

modav 2016.02.12. 14:54:59

@k_dave: ebay-en a megbízható eladóktól még egy hét sem kell a megérkezéshez, kedd-szerda magasságában érkezik egy fekete-szürke/ezüst mint a legutóbbi JB filmben. Az pont passzentolni fog a a legendás katonai karórák sorozatának első darabjához (A többit kihagytam, de az első db a maga fekete alapon nagy fehér számaival ideális lesz nekem). A tavalyi rendelésem egy natúr khaki-brown szín volt a fossil DRT-hez. Legközelebb meg jön egy fekete a 62-es bulovámhoz (Már ha addigra megcsináltatom).
süti beállítások módosítása