Az ügynök órái
2015. november 05. írta: lauren_blogger

 Az ügynök órái

A James Bond karórák evolúciója

A legmenőbb kocsikat vezeti, a legjobb ruhákban feszít, és luxusórákról olvassa le az időt. James Bond tagadhatatlanul az elmúlt 53 év egyik stílusikonja. Lássuk hát, milyen változáson mentek át a 007-es által viselt karórák az eddigi 26 film alatt.

daniel-craig-james-bond-bw-e1417693457606_1.jpg

A James Bond novellák tagadhatatlanul klasszikussá váltak, de ez nem teljesen volt így a filmek sikeréig. Ma már mindenki felismeri a híres dallamot, tudja, kire asszociáljon a 007-es kódnév alapján. A brit filmgyártás legnagyobb, és legjövedelmezőbb franchise-a azonban nem csak a rövid novella főhősének, hanem megannyi márkának is növelte a népszerűségét. Nem volt ez máshogy a karórákkal sem...

Korai évek (1962-1971)

Ian Fleming könyvében az egyetlen óramárka amit megemlít és feltételezhetően konstans módon visel az ügynök, az a Rolex. A korai időkben a film producerei tiszteletben tartották az író ízlését, és Sean Connery Bondja főként a hamisítatlan klasszikus elegancia megtestesítőjét, Rolexet viselt az első 5 film során.

james-bond-watches-0.jpg

A "Rolex" a Submariner lett, ami a márka egyik legismertebb és legközkedveltebb modellje. A hatvanas években még nem volt koronavédő a Submarineren, ami egyedi karaktert, sportosságot és elnyűhetetlenség érzését adta az órának (amint az is) ez a kinézet egyben jól megkülönböztethetővé teszi a mai modellektől. 

james-bond-watches-1.jpg

A Dr.No-ban az 1957-es kiadású Submarinert láthatjuk Connery csuklóján barna bőrszíjjal, a Goldfinger-ben már ugyanez a model van rajta az azóta klasszikussá vált NATO-szíjjal, az Oroszországból szeretettel című filmben fekete szíjas Submarinert láthatunk rajta. Az első Submariner (ref.: 6204), melyet már 1953-ban megszellőztettek, és az '54-es Basel-i vásáron prezentáltak még apró koronával, "ceruza" alakú mutatókkal büszkélkedett. 1957-ben jelent meg a 6538 referenciaszámú, 1961-ig gyártott sorozat, nagy koronával, ahol a percmutató maradt régi formájában, az óramutató azonban a máig ismert kövérebb, köznyelvben "Mercedes" stílusú mutatót kapott (így volt ez az '54-es, 6200-ásnál is). Ennél a modellnél még nem mindig szerepelt a Submariner felirat a számlapon, a 38.5mm-es tok 200 méter vízállósággal rendelkezett. A szerkezet a 25 köves, saját gyártású, a 1030-as kaliberű automata.

james-bond-watches-4.jpg

A Tűzgolyó című filmben Connery a Rolex mellett egy módosított Breitling Top Time órát visel, mely a film évében, 1965-ben jelent meg. Az eredeti modell formája szolgált alapul az új Transocean modellekhez. 

james-bond-watches-5.jpg

(Az igen ritka 6238-as Chronograph).

Az Őfeslége titkosszolgálatában című filmben Gerige Lazaenby "ugrott be" Bondbnak, ahol egy Rolex Chronograph-ot visel. Ez a modell a 6238-as sorozatszámú, mely formáját és funkcióit tekintve a Dayonta elődje (sokan "Pre-Daytonaként nevezik). Ebbe a Valjoux 72b nevű szerkezet működött, melyet akkroiban több más gyártó karóráihoz felhasználtak. 1971-ben ismét Connery lett az ügynök, ismét Rolex-szel a csuklóján. 

"Modern" idők (1973-1985)

Nem csak Sean Connery személye változott (bár egy filmre még visszatért 1983-ban), hanem idővel az ügynök által viselt órák is. Roger Moore szintén remek választás volt az elegáns ügynök szerepére, és a Rolex-tradíció folytatódott még két filmen át. Az Élni és élni hagyni  valamint Az aranypisztolyos férfi című filmekben még ezt a márkát (is) viselte Moore, azonban a többi filmben Seikot viselt.

james-bond-watches-17.jpg

Éles váltás volt ez, de el kell ismerni, több érdekes és nagyszerű modellt vonultattak fel ekkoriban a Seikónál. Az órák a James Bond filmekben ekkoriban kezdtek inkább kütyükké válni, mint látjuk a későbbiekben is, tehát ez volt az egyik ok amiért a forgatókönyv megkövetelte a váltást. Bond óráiban megjelent a lézer sugár, meg a fűrész - azért valljuk be, ezt nehezen viselte volna bárki is egy Rolexből előtörve. Az 5513-as referenciaszámú Submarinert 1962-től egészen 1990-ig.

Egy másik ok a váltásra a hetvenes-nyolcvanas évek kvarc-őrülete, ami meglepő módon akkoriban igen nagy megrázkódtatást jelentett a hagyományos óraiparnak (nem áll fent hasonló helyzet ma az okosórák viszonylatában). A ruhák, a felszerelés, így az órák is változtak. 

james-bond-watches-6.jpg

Az Élni és élni hagyni nyitójelenetében Bond jól láthatóan nézi meg az időt a Hamilton Pulsar P2 2900 LED óráján.  Érdekesség, hogy a legutóbbi filmekben több más szereplőn Hamilton karóra volt. Az óra, perc és másodperc kijelzésén kívül nem tudott mást, mégis a led technológia és a forma volt ennek az órának az újítása, ami igen sikeressé tette a modellt.

james-bond-watches-7.jpg

A napjainkban is működő Hamilton Pulsarokat már 800 dollár körüli áron ki lehet fogni. A Seiko 1978-ban megvette a Hamiltontól a Pulsart, ami így önálló márkaként lett pozicionálva. Ezek után érthető, hogy a japán gyártó modelljei előtérbe kerültek a sorozatban is.

james-bond-watches-8.jpg

A Szigorúan bizalmas-ban Bond egy Seiko H357 5040-es modellt viselt. Ezt az órát már mint termékelhelyezés (product placement) is felfoghatjuk a filmben, ugyanis ekkoriban megjelentek a film és a Seiko közös reklámjai, erősítve egymást. Az analóg mutatókkal és digitális kijelzővel is felszerelt óra igen ritka. A 100 méterig vízálló karóra jelzésfunkcióra is képes, míg a filmben Bond a kis kijelzőn kapott üzeneteket.

james-bond-watches-9.jpg

A Polipka-ban viselt Seiko G757 Sports 100 már egy masszívabb, igazi sportóra, mely leginkább a ma divatos G-Shock órákra hasonlít. Dátum, naptár, világítás, stopper és a többi ma már a "hétzenés" karórák világába tartozó funkció jellemzi ezt az igen ritka modellt, melyet napjainkban 7-800 euró között lehet nehezen megszerezni. A rozsdamentes acél tok itt is 100 méterig biztosít vízállóságot.

james-bond-watches-10.jpg

A Seiko 0674 LC, valamint az M354 naptár, dátum és év funkciókkal bírnak, a filmekben üzenetküldésre voltak alkalmasak. Az M354 apró belső memóriával is rendelkezik. 

Ismét klasszikus órák ( 1987-1989)

Timothy Dalton sokak szerint nem volt a legalkalmasabb választás Bond szerepére. A Halálos rémültben című moziban egy 980.013-as referenciaszámú Tag Heuert 1000-est visel, mely 200 méterig vízálló, a Submariner stílusában megalkotott kvarc szerkezetű búváróra.

james-bond-watches-11.jpg

(A Tag Heuer 1000, mely 200 méterig vízálló).

Magányos ügynökben ismét visszatértek az alkotók a Rolexhez. A 007-es órája itt egy 16800-as ref.számú dátumablakos acél Submariner, ami már 300 méterig biztosított vízhatlanságot a szerkezetnek. Ezt a változatot 1977-től '87-ig gyártották. A nyolcvanas évek végén érződött, hogy a sorozatnak fel kell frissülnie, ellaposodott a koncepció, így próbáltak visszatérni a gyökerekhez. Amikor ez nem sikerült, egy hat évig tartó szünet érkezett.

Az Omega-éra (1995-től napjainkig)

Az 1995-ös Aranyszem egy újfajta Bondot tárt a nézők elé. Pierce Brosnan megnyerő 007-esnek bizonyult, a film Tina Turner által énekelt betétdala közismert. A 300 méterig vízálló Seamaster Quartz Professional (ref.: 2541.80.00) lett az ügynök órája, a film szerint a Q által megbütykölt óra is tudott lézersugarat lövellni.

james-bond-watches-12.jpg

(Az Omega Seamaster-ek, jobb oldalt a referenciaszámokkal). 

A későbbi összes filmjében Brosnan az automata Seamaster Professional Chronomerter-t viseli (ref.: 2531.80.00), mint a szuper-ügynökből egyre inkább szofisztikált úriemberré változó úriember választása. A termékelhelyezés (product placement)  évek óta bevett gyakorlat a filmiparban, ezáltal növelve az eladásokat és a márkák értékét. Ekkoriban a termékelhelyezés egyre intenzívebb lett, megannyi márka szerepelt láthatóan, vagy deklaráltan szponzorkánt a filmben: a filmre hivatkozó, közös hirdetések ruhák, ételtk, italok és egyebek kapcsán - csakúgy mint az órákat illetően.

 james-bond-watches-14.jpg

Érdekesség, hogy 2002-ben a Halj meg máskor című mozihoz a Bond-filmek negyvenedik évfordulója alkalmából egy 10.007 darabos kollekcióval tisztelgett az Omega a sorozat előtt. A számlapon jelent meg a 007-es logó. 

james-bond-watches-15.jpg

A 2006-os Casino Royale óta Daniel Craig a híres 007-es, egyúttal az új (2005-ben indult)  Seamaster Planet Ocean (ref.: 2900.50.91)modell is megjelent a vásznon, fém és kaucsukszíjjal egyaránt. A 42mm-es tokkal masszív, mégis letisztult sportóra 600 méterig vízálló, a 10-esnél visszaköszön a merüléskor fontos nyomáskiegyenlítést segítő hélium szelep. Az órát az Omega saját, 8500-as kaliberű co-axial szerkezet mozgatja.

Craig emellett visel egy Seamaster Diver 300M-t, ami a Seamaster Professional dizájnját idézi, valamint az egyik Bahamákon játszódó jeleneten a Seamaster egy kaucsukszíjas változatában látható az ügynök. Ebből a 45.4mm-es átmérővel rendelkező órából is készült limitált Bond-változat, a percmutató vége a 007-es logóban végződik. (A fentieken kívül több limitált James Bond Omega is megjelent, ezekről egy lista a cég hivatalos honlapján itt). 

james-bond-watches-16.jpg

(A Quantum csendje limitált változatú Seamaster-e).

A Quantum csendje-ben szintén a Planet Ocean modellt viseli Craig, de azt a verziót már nem gyártják, bár készült belőle a filmhez dedikált változat. A Skyfall-ban szintén ez az óra köszön vissza, de felújított változatban. A különbség nehezen észrevehető. A Skyfall-ban egy Seamaster Aqua Terra is megjelenik, a film elején zajló üldözéses jelenetben ezt viseli a 007-es.  Ez egy kisebb, 38.5mm átmérőjű, visszafogott modell, azonban ezt is az Omega 8500-as szerkezete működteti. Az acéltok 150 méterig vízálló.

 seamaster_300_spectre_1_2.jpg

A Fantom visszatér című legújabb filmben egy Seamaster 300 Spectre Limited Edition-t visel amiről korábban részletesen beszámoltunk. Seamaster Aqua Terra biztosan lesz, azonban nem a hagyományos kiadás. Az elektromágneses mezőnek (több, mint 15000 Gauss-nak) ellenálló modellből egy James Bond kiadás is készült 15007-es darabszámú limitációban, sokan feltételezik, a 007-es ezúttal modellt vált a márkán belül. 

Nektek melyik Bond óra a kedvencetek? 

Látogasd meg Te is naponta frissülő Facebook-oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr737336816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kis ember 2015.11.06. 23:01:17

Kedves posztoló, a film címe "Élni és ölni hagyni" (Live And Let Die)
Maga a cikk remek egyébként, köszönjük!

paplukacs 2015.11.07. 09:43:35

Kis ember: live and let die = Élni és halni hagyni

Crafter40 2021.02.22. 16:46:44

Azt lehet tudni 1981 For Your Eyes Only - Szigorúan bizalmas -ban, Hajím Topól - Milos Columbo milyen órát viselt?
süti beállítások módosítása