Stílustippek 1921-ből
2016. június 06. írta: lauren_blogger

Stílustippek 1921-ből

Részletek a Hartmarx tavaszi-őszi katalógusából

Amikor minden férfi öltönyben járt mindenhova, és ahol csak egy kisebb társaság is összegyűlt, nyakkendőt kötve jelent meg; amikor a nagy gyárak is méret alapján készítettek ruhákat megrendelőik számára – ez  sokak által a Nagy Gatsby-ből ismert húszas évek, amikor Amerikában javában folyt a társasági élet és pezsgett a divatkultúra.

style-of-the-1920s-lauren-blog.jpg

Az amerikai Hart Schaffner és Marx 1887-ben kezdtek ruhát gyártani férfiak számára, majd 1911-től már igazi cégként működtek. A méret után készült darabok válogatott, minőségi anyagokból készültek, idővel hölgyeknek is – napjainkra (immár Hartmarx néven) a cég a HMX Group vezető brandje. Az első és második világháborúban egyenruhákat gyártottak az amerikai csapatoknak. A korra már jellemző volt, de csak a nagyobb cégeknél, hogy stílus-füzeteket adtak ki, ezzel is ösztönözve a vásárlást és az ízléses öltözködést.

hartmarx-style-book-lauren-blog-1.jpg

hartmarx-style-book-lauren-blog-2.jpg

Az ízléses fiatal és idősebb férfi öltözéke először is a széles, négyzetes váll – akkoriban a válltömések, a manapság szögletesnek ható élek határozták meg a férfi öltöny karakterét. Mint a füzetke első sorai is leszögezik – a Hart Schaffner & Marx minőségi anyagai „utolérhetetlen” minőséget és stílust képviselnek, a cég pénz visszafizetési garanciát is vállalt arra az esetre, ha valaki nem találná kellően méretre szabottnak és minőséginek a ruháikat. Manapság, a tömeggyártás korában már ritka az ilyen merész vállalás.

hartmarx-style-book-lauren-blog-3.jpg

Ha megnézzük, az akkor használt vonalak és színek most sem mentek ki a divatból. Alakultak, finomodtak, jobban illeszkednek a  test vonalaihoz, de örök klasszikusok – a szalagos kalap, a trapéz alakú bőrtáska vagy akár az elmúlt években ismét népszerű dupla gombos zakók.

hartmarx-style-book-lauren-blog-10.jpg

Mit viseljünk és mikor viseljük?  - tippek 1921-ből. Esti viseletnek egyszínű frakkot, fehér csokornyakkendővel és fehér kesztyűvel, bőrcipővel és selyemcilinderrel. Baráti összejövetelekre, vacsorákra vagy éppen színházba szmokingot (nem teljesen a mai értelemben véve), valamint megegyező anyagú nadrágot, aminek a színe eltérhet. Hozzá fehér inget kör-, vagy széles gallérral (akkoriban a gallért külön vették fel az inghez), fekete csokor nyakkendőt és persze az elmaradhatatlan fejfedőt, a kalapot, de itt már elengedheti magát kicsit az ember, nem kell selyemnek lennie. Nappali viseletnek, esküvőre vagy temetésre, templomba elöl vágott, hosszított zakót, nadrág szürke vagy egyéb, visszafogott csíkozással, marhabőr cipőt, és derby vagy selyemkalapot.

hartmarx-style-book-lauren-blog-4.jpg

A Hart Schaffner&Marx a fiúk és férfiak minden korosztálya számára kínált ruházatot. Fiatal fiúk számára nem könnyű a Prep-stílus szerinti öltözet elkészítése élénk, pezsgő-nyüzsgő viselkedésük miatt. Az 1910-es évektől egyre népszerűbb, ekkoriban már elterjedt Prepp (manapság már preppy) stílus az amerikai kollégiumok bizonyos köreinek elegáns, elit stílusán alapult. Ez mind viselkedésben, beszédben, de különösen öltözködésben is megnyilvánult. A stílus ismét egyre népszerűbb, Ralph Lauren, Brooks Brothers vagy éppen Tommy Hilfiger kampányaiban rendszeresen visszaköszön, ez az időtlen eleganciát kifejező stílus.

hartmarx-style-book-lauren-blog-7.jpg

hartmarx-style-book-lauren-blog-8.jpg

Nem csak a gyermekek, hanem a fiatal férfiak, fiúk is hasonló öltözéket viseltek szabadidő töltésük során is. Akkoriban úgy kellett könnyed, szellős nyári öltözetet készíteni, hogy szabadon hagyva a hajlatokat, alkalmas legyen széles mozdulatok (pl. golf ütésnél) elvégzésére is. Az igazi stílust az öltöny képviseli, a könnyed szövet, nem pedig a szeszélyes modorosság – nem a ruha teszi az embert, de egy megfelelő szabású öltözet sokat elárul viselőjéről.

hartmarx-style-book-lauren-blog-6.jpg

hartmarx-style-book-lauren-blog-9.jpg

Az egyszerűség a legjobb stílus. Valódi tervezői hozzáértés igényel, hogy mégis jellegzetes legyen. Mi tudjuk hogyan – az idősebb korosztályhoz igazodva az egyszínű öltönyök, nem rikító színek és minták egyaránt megtalálhatóak voltak a Hartmarx kínálatában. Az előző oldalakon említett preppy mellett az idősebb (ti. középkorú) férfiak öltözködési igényeit is kiszolgálták.

Kövess minket Facebook-on is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr878780848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Afrika steht an der Elbe 2016.06.07. 16:03:17

Hát igen. A nők viszont épp akkoriban kezdtek leszokni arról, hogy nők. Hogy mára ebből mi lett, azt ne is részletezzük.
süti beállítások módosítása