5+1 dizájnos esernyő
2017. március 18. írta: lauren_blogger

5+1 dizájnos esernyő

Az esős napokon az ember kénytelen valamit használni, ha nem akar megázni – valaki az eső ellen autóba ül, valaki sapkát, kalapot vesz. Sokan nem szeretik az esernyőt, de ha már muszáj elvinni magunkkal, akkor az legyen valami különleges! A most következő összeállítás a HVG egy korábbi lapszámában megjelent írás alapján készült.

rain-shied-umbrella-lauren-blog-main.jpg

A klasszikus brit esernyőkről készült listánkat itt találjátok. Most következzen 5 igazán különleges esernyő, ami nem csak ránézésre különleges, de majdnem mindegyik, újítást is hozott megvalósításában. Kreatív ötletet, érdekes megvalósítások - bár nem mindegyiket tudjuk elképzelni például a budapesti utcákon. 

Kék ég

blue-sky-umbrella-lauren-blog.jpg

Ez az esernyő nem mostani ötlet, de magyar: a külföldön befutott, magyar származású tervező, Kálmán Tibor munkája, amit a neves olasz dizájnerrel, Emauela Frattini-vel jegyez. 1992-ben tervezte, a New York-i MoMA dizájner-jboltja részére, de azóta is kapható. Különlegessége az ernyő belseje, mert az egyébként ránézésre hagyományos esernyő fanyelű, fölül fekete nejlonborítással; belül (az ernyő alatt) Kálmán meseszép, felhőkkel tarkított kék eget csempészett. Az esernyő neve szimplán: Kék Ég.

Origami

sa-umbrella-lauren-blog.jpg

Ősi papírhajtogatási technika, vagyis az origami adja az alapját ennek a forradalmian új formatervű esernyőnek. A hagyományos japán hajtogatási technika működései elveit alapul véve, néhány év alatt kísérletezte ki két amerikai tervező, Matthew Waldman és Justin Nagelberg. A nem mindennapi darab természetesen szél és viharálló. Ez az esernyő a könnyen rozsdásodó fémváz helyett kettős felületű, egymással párhuzamosan összecsukható burát kapott. Nagelberg a hagyományos megoldást idejemúltnak és csúnyának tartja, így a nyélbe építette bele a nyitás és zárás funkciót: az esernyő a fogó elcsavarásával nyílik, a nyél lehúzásával zárható, mindent az esernyő peremén levő mágnesek segítségével. A kortárs esernyő neve „Sa” – a japán kasa esernyőt jelent, ennek rövidített változta. Mit mondhatunk még róla? Könnyű, hosszú az élettartama, tágas a fejrész, anyaga pedig környezetbarát. 

Viharálló

rain-shield-umbrella-lauren-blog.jpg

A hagyományos esernyő a kizárólag fentről, egyenesen hulló cseppekkel szemben jelent védelmet, vagyis ha nem fúj a szél – ez a felismerés vezetett két tajvani egyetemistát, hogy kifejlessze az Esőpajzs névre keresztelt „valamit”. Ugyanis ránézésre ez nem egy hagyományos esernyő forma: tényleg olyan, mint egy pajzs, mint egy pici sátor. Így is nyílik ki. Összecsukva pedig egy lapos, 18 centis hajtogatott csomagocska. Kinyitva a fémnyelére helyezve egy, a test felső részét és a fejet védő esőpajzs lesz belőle – így találó a név. 

Ablakos

scuba-glass-umbrella-lauren-blog.jpg

Nagy kalapként, vagy ha tetszik sisakként borul a használója feje föle ez az egyszerű, de ötletes esernyő – honnan máshonnan, mint szintén a Távol-Keletről. A félköralakú kis ablak búvárszemüveget idéz, a mélytengeri vonalat a hatszög alakú, periszkóp-szerű nyélvégződés fokozza, amivel le is támasztható az esernyő. Az esernyő neve Búvárszermüveg és a több mint 10 éves múltra visszatekintő, először vicces dizájnblogként indult, mára komoly vállalkozássá fejlődött 25TOGO dizájn-stúdiótól-tól származik.

Okosesernyő

pileus-umbrella-lauren-blog.jpg

2006 óta fejlesztik a világon a legélvezetesebb, legszórakoztatóbb és talán legkevésbé megunható esernyőjét. Egy tokiói egyetem a bölcsője ennek a high-tech (vagy mai divatos szóval „okosesernyőnek”), ami képes fényképezni a beépített kamerájával, videófelvételeket is csinál, amiket persze wifin keresztül fel is tölthetünk a netre. De ez önmagában nem lenne nagy szám a zuhogó esőben: az elkészült felvételeket rá is vetíti az ernyő belesjére – így az esernyő képernyővé válik. Két fiatal szakember a kiötlője ennek a szuper eszköznek, ami a latin eredetű Pileus (a szó korábban papi sapkát, azóta gomba kalapját meg egy felhőfajtát is jelent) nevet kapta -  utalva a a tulajdonos feje felett kialakuló két világ, a valós és virtuális tér kettősségére. De ez még nem minden: a beépített GPS-szel útba is igazítja a gazdáját, a térképet szintén az ernyőre vetítve.

+1 A praktikus

ek-desgin-coffee-umbella-lauren-blog.jpg

Úgy tűnik, az igazán kreatív esernyők a Távol-keletről érkeznek. "Egyszerű, mégis nagyszerű" a koreai EK Design ötlete - a praktikumok fokozása a cél ezzel a pohártatóval ellátott nyelvű esernyővel. Nincs tele mindkét kéz, mégis velünk a feltöltődést segítső kávé, de meg sem ázunk.

Nektek melyik tetszik?

A cikk a HVG egy korábbi, 2014. november 29-ei lapszámában megjelent írás alapján készült. (5x1 perc rovat - Esernyődizájn c. írás).

Csatlakozz Te is Facebook-közösségünkhöz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr1612348653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása