Útmutató férfiaknak a téli cipőválasztáshoz
2014. december 29. írta: lauren_blogger

Útmutató férfiaknak a téli cipőválasztáshoz

A "Winter is coming"-elszólás nem csupán a Trónok harca elhíresült mondata, egyúttal jelenti ruhatárunk, és cipőink kényszerű reneszánszát is. Uraim, mit tegyünk ha  a megfelelő elegáns téli cipő megtalálása nem könnyű, hiszen stílusosak szeretnénk maradni esős, havas, latyakos időben is? Olvassátok el ezt a posztot. 

winter-shoes-main.jpg

A klasszikus férfi cipő fogalom, sokan, sokat írtak már róla, így mi nem szaporítanánk a szót (egy későbbi posztunkban azért bővebben kitérünk az egyes  fajtáira). A tél közeledtével frissítenünk kell lábbelijeinket, de a hiedelmet eloszlatva: nem kizárólag a magasszárú csizma az egyetlen megoldás. 

A Brogue

winter-shoes-brogue.jpg

A brogue-cipők külsejét sok minden máshoz hasonlóan a szükség és a gyakorlatiasság formálta. Dióhéjban, a nedves földeken dolgozók este kilyuggatták bőrcipőiket, hogy másnapra kellően megszáradjon. Idővel ezt különféle mintákká alakították.

winter-shoes-brogue1.jpg

A brogue egy égész évben hordható fazon, de formájának köszönhetően nem rondítja el a magas, vastagított talp sem. Javasolt farmerral vagy chinoval hordani, öltönyhöz - legalábbis a téli verzió - nem igazán passzol. Általában vastag, mintázott  gumitalppal "turbózzák fel", így nem csúszik, magasított jellegéből adódóan pedig a víztócsák sem érik el a bőr felsőrészt, így nem ázik be.

 A Derby

winter-shoes-derby.jpg

A derby egy széles, erősebb cipőfajta, melynél az orr és a cipő nyelve egy darabból van szabva, a cipőszárai pedig ráborulnak a cipő tetejére, vagy fejére, ebből fakadóan "nyitott" cipőként tartják számon.

winter-shoes-derby1.jpg

A derby szintén tökéletes a havas táli napokra, megemelt talppal is még kellően elegáns viselet tud lenni. A brogue-al ellentétben kissé hosszúkás fazon, így egyes szépen forműlt darabok zakóval is hordhatóak. 

 A Monk

winter-shoes-monkjpg.jpg

A cipő neve a stílusára utal, a szerzetesek által viselt cipőket idézi meg. Zártabb fazon, mint a derby, mivel a két szárat egy csatt fogja össze.

winter-shoes-monk1.jpg

Nyújtott fazon, de elég konzervatív, sokakban a rossz emlékű "csatos cipőket" idézi fel. Öltönyhöz napjainkban kevésbé javasolt, de koktélruhához (eltérő színű nadrág, valamint zakó) sokan hordják. 

A Loafer

winter-shoes-loafer.jpg

A fűző nélküli cipő, melybe egyszerűen csak bele kell bújni (az angol szó a henyélő emberekre utal). A hagyományos bebújós cipők formája lehet nyújtott, de a téliesített darabok enyhén felfelé ívelő orral készülnek, a vastagított talp pedig edzett, nedvességálló bőrrel párosul.

winter-shoes-loafer1.jpg

A kecsesebb formájú változatot szívesen hordják fiatalabbak, a szélesebb és kissé robosztusnak ható verzió inkább a középkorú-, vagy idősebb generáció választása.

 A bokacsizma

winter-shoes-boots.jpg

Egy téli cipőkról szóló összeállításból persze nem hiányozhatnak a csizmák, a magasszárú cipők. Ezek kialakítása kellően elegáns is tud lenni, különös tekintettel a "chelsea boot"-ra, ami leegyszerűsítve egy elegáns cipő magasított változata, bár ezek kevésbé vízállóak.

winter-shoes-boots1.jpg

A havas, szeles, vizes időt legjobban a militáns jellegű magasszárú csizmákban vészelhetjük át.

 A hazai kínálat szűkebb skálát enged a választáshoz, könnyen elérhető áron a Humanic saját márkái, a Zara vagy a Massimo Dutti is már kínál ízléses darabokat. Ezek ára ,ár 15-20 ezer forinttól indul. A közép kategória versenyzői a Hugo Boss vagy a Joop! cipői, melyeket 60 ezer forintos belépőszinten lehet megvásárolni, s bár ezek nagy része ragasztott, mégis sokáig hordhatóak. A hasonló árfekvésű, de tartós, kézzel varrott cipőkért azonban sokszor Bécsig is el kell menni - a Lobb, a Church vagy a csúcstartó Crockett&Jones cipői 3-400 angol fontnál kezdődnek, de a sarok cseréjén kívül nagy valószínűséggel semmi gondunk nem lesz a cipőnkre, ha kellően ápoljuk. A hazai cipőkészítés leghíresebb képviselői a Buday Shoes vagy a Vass Shoes hasonló minőségi szinten kínálnak, magyar, Budapesten is elérhető prémium terméket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr447006827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valami? Amerika? Naná! 2014.12.30. 17:49:48

3-400 font?!?!?!?!??????? Tudod te mennyi pénz az? 160 ezer forintért működő autót veszek, nem cipőt!
Nincs az a helyzet, hogy 15 ezrnél többet adjak egy nyüves cipőért!
Télire meg ott a surranó, nem ázik be, nem csúszik, mi kell még?

Gico 2014.12.30. 18:06:11

Én a Lloyd cipőkkel vagyok elégedett már évek óta, bár az extravagánsabb darabokkal csak a márkaboltban találkozni. Nagyon szép brogue típusaik vannak, és ott állnak meg árban, ahol a Boss kezdődik.

zZz 2014.12.30. 18:10:01

"A tél közeledtével frissítenünk kell lábbelijeinket"

Ha van már cipőm, akkor nem kell. Vagy a kedves író telente kiad 150ezret csak cipőre?

smartdrive 2014.12.30. 18:51:59

Oxfordot nem hordunk télen, vagy mi?

Sudeck · http://sebellato.blog.hu 2014.12.30. 19:04:56

Ha engem kérdeztek, akkor Én Párizsban találtam rá 2 éve a kedvencemre: a Bexleyre (www.bexley.com). Nagyon ízléses és jó dolgokat árul, az euró miatt egy picit borsosabb áron, de a minőségre egyáltalán nincs panasz.
A szállítás pontos, a folyamatosan meg-megújuló és minden földi jóval bővülő(!) kínálat valamint a törzsvásárlóknak szóló állandó akciók miatt, ha komoly cucc kell, akkor csakis itt vásárolok.

Sudeck · http://sebellato.blog.hu 2014.12.30. 19:07:28

a link vmiért nem megy, ha érdekel üssétek be simán a bexley.com-ot a böngészőbe.

Stina 2014.12.30. 20:17:47

Lasocki a CCC-ben. Teljesen korrekt 15-20e között.

min 2014.12.31. 08:45:43

hol vanak itt télicipők???

min 2014.12.31. 08:46:49

@Valami? Amerika? Naná!:
A surranó télen belefagyott a láb, nyáron belerohadt. Bónusz a műanyag talpbetét. Huzza a f.szára aki megalkotta.

bortezomib 2014.12.31. 09:31:03

rákattintottam, mert én is most vettem cipőt nem rég (ezt itt: www.officeshoes.hu/cipo-timberland-bakancs-euro-sprint-hiker/3642 )

hát kicsit ledöbbentem, amikor láttam, hogy ezek téli cipőnek vannak beállítva. ha ez téli, akkor milyen a nyári? megnézném, ahogy valaki a mínusz tizenakárhányban, meg a párcentis hóban (később latyakban) tipeg ezekben a "téli" cipőkben.
az már csak mellékes, hogy ezek a cipők iszonyatosan csúnyák, semmi férfias nincs bennük, párra simán rámondanám hogy női cipő, az áruk pedig... kapsz egy se nem vízálló, se nem meleg, ellenben rendkívül stílusos (khm) valamit egy vagyonért. ezek max arra jók hogy lemenjek a kapuig, beüljek a taxiba, majd az iroda előtt kiszálljak belőle....

tothbe 2014.12.31. 09:39:57

Én a Bugatti-ra esküszöm, bár szigorúan a bőr talpúakra.
A félmagas fazonjaik pedig télen a latyakban sem vallanak szégyent.
És nem is 160ezer, csak 30.

nemszólokmégegyszer 2014.12.31. 10:52:22

Egyes munkavédelmi ruházati boltokban olyan vízálló, prémbetétes, acélkapnis bakancsot kapni pár ezerért, hogy seggre esel a gyönyörtől. Bőrből van, és rövid idő alatt /aki volt baka tudja, hogy ez elég hosszú/ olyan színűre boxolod, amilyenre akarod. Örök élet let, meg két nap. Aki meg fogadásokra jár, vegyen magának csilliárdokért cuki cipőket, csak vigyázzon, hogy a taxis/sofőr ne hólében álljon meg, mert 5 perc alatt b@szhatja Bugatti-F:errari-Gucccsi cipőjét. Valamit valamiért.

tothbe 2014.12.31. 11:30:39

@nemszólokmégegyszer: Azért nem csak a grófok léteznek a vasipari munkások után. közte is van még pár réteg. És van, ahol megkövetelik az öltönyt a munkához. ehhez elég akár csak ügyfélszolgálatosnak vagy sales-esnek lenni, nem kell, hogy gyárigazgató legyél.
Ezekről a helyekről pedig a munkavédelmi bakancsoddal együtt vágnak ki. Vagy csak nem vesznek komolyan a partnerek/emberek.
A Bugatti cipőt pedig a Gucci-val ne hozzuk össze, az egyik jó, a másik meg felvágós. A Bugattinak amúgy semmi köze az autós Bugattihoz, amiből gondolom a Ferrarira asszociáltál. A Ferrari valóban saját márkás cipőket is gyárt.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.12.31. 11:39:42

@Gico: Igen, a Lloyd inkább középkategória, mint a Hugo Boss másfélszer annyiért.

@tothbe: A Bugatti nálunk nagyon nem jött be, nagyjából fél év alatt tönkrement, pedig a hasonló kategóriájú cipőknek illene pár évet kibírniuk. Sajnos a nadrágjukkal is hasonlóan negatív a tapasztalat, kényelmes, de gyorsan foszlik a vastagnak tűnő anyag is.

tothbe 2014.12.31. 11:48:35

@Étteremkritikus: Sajnos a sima talpú bugattikkal nekem is hasonló a tapasztalat. Ezért is írtam, hogy szigorúan csak a bőr talpúak. Azok valahogy minőségibb darabok (bár nem hinném, hogy a bőrtalp miatt). Azok nekem akár 2-3 évig is bírják.
A gumi/műanyag talpúak szétkopnak hamar, kicsit kínai feeling-je is lesz az embernek tőle. Ezért olyat egy szívás után nem veszek többet.

mortullus 2015.01.05. 10:49:56

@nemszólokmégegyszer:

Szia, tudnál nekem segíteni, hogy hol találok ilyen spec. munkavédelmi ruházati boltot? Nem tudom merre laksz az országban, de Budapesten vásárolnék valamelyikben téli bakancsot.

Én múlt pénteken vettem egy elvileg vízálló téli bakancsot, eredeti ára 27ezer, most 19.000 Ft volt akciósan. Másnap szombaton esőben gyalogoltam benne max. másfél kilométert, és mindkettő(!) bakancsnak, elöl az orránál elvált a ragasztás és befolyt a víz.
Szerintem több telefon, email után és hetek múlva talán visszakaphatom a pénzem. Szóval "no comment" kategória manapság a cipővásárlás, főleg a téli.
süti beállítások módosítása