Orrb - a technokrata élmunkás utópiája
2015. március 07. írta: lauren_blogger

Orrb - a technokrata élmunkás utópiája

A rekreáció és a relaxáció reneszánszát éli, a pozitív gondolatok és érzések egyre többet érnek a stresszes kapitalizmusban. Elvonulni az iroda zajos nyüzsgésétől, feltöltődni egy kicsit a szünetben, hogy frissen folytatódjon a munka - az Orrb rekreációs kapszulája kortárs módon igyekszik helyettesíteni a "haszontalan" kávészüneteket.

orrb_1.jpg

A Galaxis utikalauz stopposoknak című filmben tűnt fel korábban, akkor a Disney Studios 25 darabot vásárolt a filmhez, de pár éven belül akár minden munkahely alapvető berendezésévé válhat ez a relaxációs kapszula, melyet az Orrb angol cég fejlesztett ki. A két méterszer egy méteres, 170cm magas tojásdad alakú szerkentyű a munka hatékonyságát hivatott szolgálni azzal, hogy a munka során megfáradtak kellő módon elzárkózhassanak, kicsit kizökkenve a hajtás okozta stresszből, magukra zárva a hangszigetelt ajtót. A manapság divatos open office-ban lehetetlen félrevonulni, az Orrb áramvonalas kütyüje azonban teljes magányt biztosít egy időre. 

orrb_2.jpg

"Pihenj egyszer, dolgozz kétszer". A szlogen a Z, a hangya című animációs filmben hangzott el, de mintha az indiai és japán utazások során nyert inspiráció hatására alkotott kapszula hasonló elvek mentén igyekezne piaci rést törni magának. A "pozitív" munkakultúra elengedhetetlen részeként aposztrofálja a gyártó az ötletes masinát, mely akaratlanul is korunk látlelete. A közösségben is magányos, technológiával azonban masszívan körülvett egyén pozitív gondolatokat szív magába, relaxál, aztán dolgozik tovább estig.

 orrb_5.jpg

orrb_4.jpg

Az egyszemélyes pihenőkapszulában a proxyval történő bejutást követően a hű proletár egy 5 percig tartó meditatív átszellemülés után pihenve tanulhat. A pihenve tanulás alkalmával a gyártó által biztosított, mások által készített szoftverek oktatják a hatékonyabb munkavégzésre az alkalmazottat: ilyen például a Skillsoft, mely oktató programokat gyárt a sikeresebb munkavégzés érdekében.

 orrb_3.jpg

Egy másik lehetőség a gyártó saját meditációs alkalmazása, mely negyedórán keresztül különféle légzési utasításokkal próbálja segíteni az elvárásokat alatt megterhelt munkást, miközben megnyugtató képeket vetítenek számára. Kérdés, hogy mennyire jó, ha a jövőben egy ilyen "okostojással" arra próbálják rábírni a dolgozókat, hogy pihenésük közben is dolgozzanak, pontosabban a pihenést munka közben oldják meg, és minél többet töltsenek az irodában. Kétségtelen azonban, hogy ez az innovatív, formailag is kellemes eszköz  más szempontból a munkaidő leghatékonyabb kitöltését segítheti elő.

 

A gyártó jelenleg egy Washington-i katonai kórházban helyezte üzembe a gépet, hogy a poszttraumás stressz kezelés során nyújtson segítséget a veteránoknak. A terméket 2015 áprilisától tervezik szélesebb körben is elérhetővé tenni. Hosszú távon - ha beválik - a pihenőgömböket az irodatereken kívül, középületekben, intézményekben, hotelekben is láthatjuk majd.

Nektek mi a véleményetek az Orrb-ról?

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr267246025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dukeekud 2015.03.08. 20:10:43

Azonnal kotelezove kene tenni minden munkahelyen.

cso zsi 2015.03.09. 00:09:25

2-3 környékén simán kéne 20 perc szundi.
süti beállítások módosítása