Véletlenből milliárdok
2015. március 17. írta: lauren_blogger

Véletlenből milliárdok

A Lauren Blog a Facebookon

2004 februárjában, egy egyetemi belső site-ból indult, mára a világ egyik legismertebb cége a Facebook, mely emberek millióinak életét határozza meg. A Lauren Blog a Facebook-on is követhető, ebből az alkalomból olvashattok sok érdekességet (a teljesség igénye nélkül) a világ legnagyobb közösségi hálózatáról. 

fb_icon_325x325.jpg

11 év, 1.3 milliárd felhasználó, 6500 alkalmazott, több mint 200 milliárd dollár összérték. Röviden így összefoglalható, a Facebook a főbb számokban. A Facemash-ként indult site a Harvard Egyetem egyik tárasaági oldala volt, ahol egymást megismerhették (és erősen kritizálhatták is) a tagok. A belső rendszerhez rövid idő alatt rengetegen csatlakoztak, így a cég kinőtte magát és más egyetemeken is elérhetővé vált az akkor "thefacebook.com"-ként futó oldal. 

facemash.jpg

Az első jelentősebb tőkét Peter Thiel félmillió dollárja jelentette, ami után 2004 nyarán már saját irodában dolgoztak a programozó fiatalok. A társaság megalakulását és pénzügyi felemelkedését sok pletyka és nem világos információ övezi. Például Eduardo Sverin, az alapító-társ, aki kezdetben tőkével támogatta a kezdeményezést. Egyesek szerint Saverin szívét-lelkét beleadta a munkába, sokak szerint azért szorították ki, mert csak a hasznot akarta élvezni a Facebook sikeréből. Mindenesetre ő is azok között van, akikkel Mark Zuckerberg megegyezett, bizonyos összegű kártérítés fejében. 

thefacebook.jpg

(a Thefacebook.com belépőoldala).

Hasonló eset volt a ConncetU per, mely 2004 és 2007 között zajlott a Winkelvoss fívérek és Zuckerberg között.Ők ötletlopással vádolták a Facebook alapítót (mellyel kapcsolatban azóta sem egyértelmű, mi is történt igazából) de a 20 millió (egyesek szerint 65 millió) dolláros kártérítés meggyőzte őket, hogy adjanak fel keresetükkel. Mark Zuckerberg vagyona így is hatalmas, a világ legfiatalabb milliárdosa volt, míg a Snapchat alapító le nem döntötte trónjáról. Zuckerberg több mint 25 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, hatását mutatja, hogy a Time 2010-ben az Év emberévé választotta az akkor 26 éves fiatalembert. 

mark-zuckerberg1.jpg

2008 óta tizenháromszorosára nőtt a felhasználók száma, napjainkban a 2008-as 100 millió felhasználóhoz képest, ma több, mint 1.3 milliárd Facebook-profil létezik, azaz kb. 1 milliárd ember használja a közösségi hálót. A tavalyi évben 204 milliárd ismertségi kapcsolat volt aktív a Facebook-on, míg napi 6 milliárd like-ot adtak a felhasználók, 7.8 billió elküldött üzenet között. 2014-ben 400 milliárd fényképe osztottak meg a Facebook-on.

facebook-statistics.jpg 

Hazánk a 44. azon listán, mely a "Facebook-országokat" rangsorolja, ugyanis tavaly 4.8 millió felhasználót számoltak össze. A felhasználók átlagosan 18 és 35 év közöttiek, a hazai tagok 60%-át teszik ki, többségében hölgyek.

A Lauren Blog a Fcebook-in - Csatlakozz Te is, lájkolj minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr357263347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása