Évről évre megválasztják a világ legjobb 50 éttermét. Azonban a legjobbak nem feltétlen a legdrágábbak, ráadásul egyáltalán nem barátságtalanok. Bár mindegyik megérne egy-egy külön cikket, mi most csak az első ötöt mutatjuk be. Bármelyikbe is látogatnál el, egyikben sem fogsz csalódni.
A most következő rangsor 2015 június 1-jén este nyolckor könnyedén változhat, de az elmúlt években masszívan csúcstartónak mondható az első néhány helyezett. Mindenki eszik, de igazán jót nem lehet bárhol. Aki teheti, látogassa meg a most következő már-már kultikus konyhákat.
1. Noma
A koppenhágai étterem a kulináris élvezetek kedvelői számára nem ismeretlen, nem ritka, hogy egyesek csak emiatt utaznak Dániába, sokan ezért is csodálkoznak, hogy a hely csupán két Michelin-csillaggal rendelkezik eddig. A város egyik kikötőjének raktárépülete ad otthont a híres helynek. A divatos és modern molekuláris gasztronómia szellemében készült ételek mellett persze szezonális jellegű kínálat is található az étlapon - északi és tengerparti hely lévén, főként halakat, tengeri herkentyűket.
A norvég vörös pisztráng, feröeri kék kagyló vagy éppen észak-atlanti tengeri alga is igen különlegesnek számít, nem beszélve egyéb alapanyagokról, úgy mint az izlandi sajt, grönlandi pézsmatulok vagy a götlandi birka. Aki szeretne eljutni, jól időzítsen, ugyanis havonta egy alkalommal lehet asztalt foglalni (ez többnyire 6-a) de ne lepődjön meg a kedves olvasó, ha csak 3 hónappal későbbre sikerül.
2. El Celler de Can Roca
A spanyolországi Girona-ban található egy villaépület, mely otthont ad a világ második legjobb konyhájának tartott El Celler de Can Roca-nak. Nem éppen a legnagyobb étterem, a 30 szakács mindössze 50 fős vendégséget "tud" kiszolgálni. Persze itt a koncepció része a minőségi, már-már személyre szabott kiszolgálás, és az exkluzivitás élménye.
Majdnem harminc éve viszi a modern spanyol konyha ízvilágát kínáló helyet a három Roca-testvér, azonban az elmúlt években akkora lett a hely népszerűsége, hogy egy évre (!) kell ide asztalt foglalni. AZ árak meglepően barátságosak, két menü kapható az egyik 140 euró (plusz bor további 55 euró), valamint másik 175 euró, a hozzá illő borral együtt 260 euró.
3. Osteria Francescana
A harmadik helyet stabilan magának tartja fent ez a modena-i vérbeli olasz étterem, mely közel tíz éve van a rangsorban. Gyakran maradnak ki olasz éttermek a legjobbak listájáról, hiszen a konyha egyszerű, de annál káprázatosabb, különösen az 1995 óta működő Osteria Francescana-ban.
A modernitás és a tradíció kiváló párosítását tartják a siker kulcsának. Ez főként Massimo Bottura séf érdeme, aki 3 Michelin-csillagok harcolt ki az étteremnek, pedig csupán 11 asztala van.
4. Eleven Madison Park
Hogyan is hiányozhatna egy New York-i étterem a listáról? Csupán hatodik éve jegyzik a legjobbak közt, a 3 Michelin-csillagos éttermet tartják a legjobbnak a keleti parton. Az előkelő Madison Avenue-n található étterem igen nagynak számít a maga kategóriájában, hiszen összesen 80 asztala van.
Az ételek stílusát modern franciaként jellemzik, new york-i ihletettséggel. A tolongás így is elképesztő, javasolt hónapokkal előre bejelentkezni az art deco stílusú étterembe. A több kisebb fogást magába foglaló menü 225 dollár, ami ebben a ligában kedvezőnek mondható.
5. Dinner by Heston Blumenthal
Igen fiatal a hely, 2011-ben nyitott de az extrémnek mondható fogások híre körbejárta a világot. Főként a Meat Fruit (gyümölcsnek kinéző húsétel) és a Tipsy Cake (amolyan ázott sütemény) a nyárson sütött ananásszal arat hatalmas sikert, de a kínálat így is folyton változik.
Az étterem a Hyde Park-i Mandarin Oriental Hotelben található, az említett kortárs fogások mellett tizenkettedik századi hagyományos angol receptek alapján is főznek. Az árak a híres londoni éttermek kategóriájában átlagosnak mondhatóak