A világ 5 legjobb étterme
2015. május 31. írta: lauren_blogger

A világ 5 legjobb étterme

Évről évre megválasztják a világ legjobb 50 éttermét. Azonban a legjobbak nem feltétlen a legdrágábbak, ráadásul egyáltalán nem barátságtalanok. Bár mindegyik megérne egy-egy külön cikket, mi most csak az első ötöt mutatjuk be. Bármelyikbe is látogatnál el, egyikben sem fogsz csalódni.

restaurant_main.jpg

A most következő rangsor 2015 június 1-jén este nyolckor könnyedén változhat, de az elmúlt években masszívan csúcstartónak mondható az első néhány helyezett. Mindenki eszik, de igazán jót nem lehet bárhol. Aki teheti, látogassa meg a most következő már-már kultikus konyhákat.

1. Noma

noma_1.jpg

A koppenhágai étterem a kulináris élvezetek kedvelői számára nem ismeretlen, nem ritka, hogy egyesek csak emiatt utaznak Dániába, sokan ezért is csodálkoznak, hogy a hely csupán két Michelin-csillaggal rendelkezik eddig. A város egyik kikötőjének raktárépülete ad otthont a híres helynek. A divatos és modern molekuláris gasztronómia szellemében készült ételek mellett persze szezonális jellegű kínálat is található az étlapon - északi és tengerparti hely lévén, főként halakat, tengeri herkentyűket.

noma_2.jpg

A norvég vörös pisztráng, feröeri kék kagyló vagy éppen észak-atlanti tengeri alga is igen különlegesnek számít, nem beszélve egyéb alapanyagokról, úgy mint az izlandi sajt, grönlandi pézsmatulok vagy a götlandi birka. Aki szeretne eljutni, jól időzítsen, ugyanis havonta egy alkalommal lehet asztalt foglalni (ez többnyire 6-a) de ne lepődjön meg a kedves olvasó, ha csak 3 hónappal későbbre sikerül.

2. El Celler de Can Roca

el_celler_de_can_roca_1.jpg

A spanyolországi Girona-ban található egy villaépület, mely otthont ad a világ második legjobb konyhájának tartott El Celler de Can Roca-nak. Nem éppen a legnagyobb étterem, a 30 szakács mindössze 50 fős vendégséget "tud" kiszolgálni. Persze itt a koncepció része a minőségi, már-már személyre szabott kiszolgálás, és az exkluzivitás élménye.

el_celler_de_can_roca_2.jpg

Majdnem harminc éve viszi a modern spanyol konyha ízvilágát kínáló helyet a három Roca-testvér, azonban az elmúlt években akkora lett a hely népszerűsége, hogy egy évre (!) kell ide asztalt foglalni. AZ árak meglepően barátságosak, két menü kapható az egyik 140 euró (plusz bor további 55 euró), valamint  másik 175 euró, a hozzá illő borral együtt 260 euró.

3. Osteria Francescana

osteria_francescana_1.jpg

A harmadik helyet stabilan magának tartja fent ez a modena-i vérbeli olasz étterem, mely közel tíz éve van a rangsorban. Gyakran maradnak ki olasz éttermek a legjobbak listájáról, hiszen a konyha egyszerű, de annál káprázatosabb, különösen az 1995 óta működő Osteria Francescana-ban.

osteria_francescana_2.jpg

A modernitás és a tradíció kiváló párosítását tartják a siker kulcsának. Ez főként Massimo Bottura séf érdeme, aki 3 Michelin-csillagok harcolt ki az étteremnek, pedig csupán 11 asztala van.

4. Eleven Madison Park

eleven_madison_park_1.jpg

Hogyan is hiányozhatna egy New York-i étterem a listáról? Csupán hatodik éve jegyzik a legjobbak közt, a 3 Michelin-csillagos éttermet tartják a legjobbnak a keleti parton. Az előkelő Madison Avenue-n található étterem igen nagynak számít a maga kategóriájában, hiszen összesen 80 asztala van.

eleven_madison_park_2.jpg

Az ételek stílusát modern franciaként jellemzik, new york-i  ihletettséggel. A tolongás így is elképesztő, javasolt hónapokkal előre bejelentkezni az art deco stílusú étterembe.  A több kisebb fogást magába foglaló menü 225 dollár, ami ebben a ligában kedvezőnek mondható.

5. Dinner by Heston Blumenthal

dinner_by_henston_blumenthal_1.jpg

Igen fiatal a hely, 2011-ben nyitott de az extrémnek mondható fogások híre körbejárta a világot. Főként a Meat Fruit (gyümölcsnek kinéző húsétel) és a Tipsy Cake (amolyan ázott sütemény) a nyárson sütött ananásszal arat hatalmas sikert, de a kínálat így is folyton változik.

meat_fruit.jpg

Az étterem a Hyde Park-i Mandarin Oriental Hotelben található, az említett kortárs fogások mellett tizenkettedik századi hagyományos angol receptek alapján is főznek. Az árak a híres londoni éttermek kategóriájában átlagosnak mondhatóak

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr357488262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akosh Fabian 2015.06.02. 12:11:41

Lehet én tudom rosszul, de nem ez a sorrend.
m.theworlds50best.com/index.html
süti beállítások módosítása