Minden, amit az Oscar-díjról tudni érdemes - 1.rész
2015. február 15. írta: lauren_blogger

Minden, amit az Oscar-díjról tudni érdemes - 1.rész

Érdekességek az Oscar történetéből

Idén február 22-én fogják átadni az Akadémia Díját, egészen pontosan egy hét múlva. Ebből az alkalomból indul cikk-sorozatunk, melynek első része a híres aranyszobor történetével és sok egyéb érdekességgel foglalkozik.

 oscar_0.jpg

Az első átadó ünnepségre 1929. május 16-án, Hollywood-i Roosevelt Hotelben került sor, azonban akkor még senki sem ismerte a szobor nevét ugyanis nem keresztelték még el. Ezek után évekig a nagy múltú Biltmore szállodák adtak otthont a gálának. Sokan a második világháborúval, némelyek az egyre fokozódó népszerűséggel magyarázzák azt, hogy 1942-től kezdve színházakban rendezik meg a gáláns rendezvényt, bár az elmúlt évtizedekben Los Angeles és New York felváltva adott otthont az Oscarnak. Idén immáron tizenötödik éve, hogy a Hollywood-i Kodak Színházban rendezik meg a díjátadót - ez nem kizárólag a helyszínnek, mint filmipar fellegvárának köszönhető, hanem a színház 3400 férőhelyének is.

 oscar_3_kodak.jpg

( 2001 óta a Kodak filmszínház ad otthont a gálának). 

Az első díjátadó még a médiától és a nyilvánosság tekintetétől elzártan zajlott, mindössze háromszáz meghívott, illetve néhány belépőt vásárolt vendég volt jelen. Az első gála inkább az elismerésről, mintsem a médianyilvánosságról szólt, a díjak gyors kiosztása után hamar estélyi hangulatba fordult a kiosztó. A második évben azonban, a rendezvény óriási népszerűségének köszönhetően már egy egész órás rádióadás közvetítette az átadást. 1953-tól a televízió vált a ceremónia közvetítőjévé, ekkor sugározták az első TV-s közvetítést fekete-fehérben. Már ekkor is több millióan kísérték figyelemmel a ceremóniát, pedig csak az USA-ban és Kanadában sugározták. 1966-tól kezdve a tévében is színesben volt élvezhető az Oscar, pár évvel később már világszerte kísérték figyelemmel.

oscar_2.jpg

oscar_1.jpg

(Egy ritkán látható kép az Akadémia első díjkiosztójáról ). 

Azóta jócskán átalakult nem csak Hollywood, hanem ebből fakadóan a ceremónia is – hatalmas médianyilvánosság kíséri az átadást, amin a legkiválóbb divattervezők ruhakölteményeit viselik a hölgyek, ezzel is reklámozva az adott tervezőt. Az ováció szinte páratlan, villan a sok száz fényképezőgép, és több száz televízió csatorna közvetíti a megjelentek minden lépését, majd másnap a bulvár magazinok rengeteg képet hoznak le, és az Oscar gála még hetekig téma a sajtóban. Így vált egy szakmai díjátadásnak indult szűk körű esemény a modern kor egyik meghatározó világ-eseményévé.

 oscar_7.jpg

Az első akadémiai díjátadón az 1927-28-ban készült alkotásokat díjazták, de a mainál jóval kevesebb szobrocskát, mindössze tizenötöt osztottak ki, ugyanis sok kategória még nem létezett  - azóta az évek során összesen közel háromezer szobor került átadásra. Az első években még a jelöltek nevei nem voltak titkosítva, 1941-től kezdve csak a jelöléseket megszavazó tagok tudhatják előre a neveket. Az Akadémia döntéséből ered a „borítékos rendszer”: a díj átadásáig egy lezárt borítékban van a nyertes neve. Az évek során egyes kategóriák megszűntek, átalakultak.

oscar_8.jpg

(Készülnek a 87. gála titkos tartalmú borítékjai).

Érdekesség, hogy az első évben a legjobb rendező díját kettéosztották a vígjáték és dráma kategóriák között, később párszor az is megtörtént, hogy ugyanígy a legjobb filmzene kategóriáját is kettéosztották. A filmzenék díjazásához tartozó érdekesség, hogy manapság már csak az eredeti filmzenét, kifejezetten az alkotás számára komponált zenéket jelölik, a feldolgozott zenéket nem. Szintén a megosztott díjakkal kapcsolatos érdekesség, hogy a jelenleg is létező kategóriába tartozó sminkes, látványtervezői és operatőri munkát díjazó Oscar-okat a harmincas évektől a hatvanas évekig a fekete-fehér, és színes filmek között megosztva ítélték oda. Az első átadás során a legjobb film díját „Unique and Artistic Production” néven osztották ki, mára ez „Best Picture” névre hallgat. A technikai díjat szintén az első gálán „mérnöki teljesítményként” díjazták, a technika akkori fejlettsége folytán ez főként kétkezi munka volt.

 oscar_9_sunrise_plakat.jpg

(A világ első „Unique and Artistic Production” azaz a "Legjobb film" díját elnyert Virradat c. film).

Szintén még az 1929-es átadón osztották ki egyetlen alkalommal a „Title Working” díjat, ami külön díjazta a némafilmek feliratait. Jelenleg összesen 24 kategória létezik, amibe nem tartoznak bele a speciális díjak, amiket nem rendszeresen ítélnek oda. Ide tartozik többek között a Műszaki-, a Diák-, a Különleges-, az Ifjúsági, és a Tiszteletbeli Oscar-Díj, valamint az egyéb különdíjak. Jelenleg a legfiatalabb kategória a 2002-ben alapított „Legjobb animációs film” cím, ennek első nyertese a Shrek volt.

 oscar_4_kozos.jpg

(George C. Scott egyáltalán nem vett át a díjat, Marlon Brando pedig egy indián lányt küldött maga helyett).

Az Oscar története nem nélkülözi az érdekes sztorikat. Például Marlon Brando az 1972-es Keresztapa című filmben nyújtott alakításáért kapott díjért Sacheen Littlefeathert, egy fiatal indián lányt küldte el maga helyett. Az amerikai őslakosokkal szembeni bánásmód elleni tiltakozásul ő maga meg sem jelent a díjátadón, ehelyett a lány olvasta fel Brando tizenöt oldalas kritikáját. Volt olyan is, amikor valaki nem vette át a díjat: George C. Scott, a Patton című film legjobb férfi főszereplője, 1970-ben tett így, az Oscar történelmében egyetlenként.

Hollywoodban egyébként többen is kritikusan szemlélik a díjátadók, sokszor elmarasztalva azt. Dustin Hoffmann szerint például a gála „obszcén és mocskos dolog, semmivel sem jobb egy szépségversenynél.” A színészlegenda, Humphrey Bogart szerint pedig „a színészi teljesítményeket csak abban az esetben lehetne összehasonlítani egymással, ha minden jelölt ugyanazt a szerepet alakítaná”.

 oscar_10.jpg

(Dustin Hoffman adja át a Legjobb filmnek járó Oscart a rendező Clint Eastwoodnak). 

1973-ban meglehetősen zavarba ejtő, és azóta is magyarázat nélküli jelenség történt a gálán: egy pucér férfi, név szerint Robert Opal, galéria tulajdonos rohant be a színpadra a ceremónia kellős közepén. 2000-ben pedig még a díjak átadása előtt eltűnt az összes szobor. Egy nem éppen gazdag férfi találta meg őket egy kukában, három szobrocska kivételével. A férfi páratlan becsületességét mindössze kettő tiszteletjeggyel honorálta az Akadémia.

 oscar_11_opal.jpg

(Robert Opal szalad be ruha nélkül a gálára. A jelenet nagy része szerencsére nem látszott a képernyőn).

Furcsa anekdoták szólnak arról is, hogy milyen szélsőséges helyeken tartják egyes sztárok a szobrot: Russel Crowe például ausztrál farmján tárolja egy tyúkólban, mert szerinte a szobor nagyobb tojás tojására ösztönzi a szárnyasokat. Elizabeth Taylorról, Jodie Fosterről és az elhunyt Marlon Barandoról is azt állítják, hogy a mellékhelységben találták meg a megfelelő helyet a díjnak. Velük ellentétben Whoopi Goldberg annyira nem törődött a szoborral, hogy költözés közben egyszerűen elhagyta. Rajta kívül Coli Firth a 2011-es gála estéjén a mosdóban hagyta a szobrot, de azt később megtalálták. Matt Damon egy lakását ért beázás során végleg elveszítette, Angelina Jolie szintén hagyott el szobrot.,Bing Crosby, egyik egyetemen kiállított Oscar-szobrát pedig valakit egy napra lopta el, majd visszavitte. 

 

Következő cikkünkben a jelölés menetével foglalkozunk, röviden bemutatjuk az AMPAS-t is!

slider-logo.png

 

Ha tetszett a cikk, kérlek like-old Te is!

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr257171459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása