Hasznos gyorstalpaló, avagy mit kell tudni a bőrcipők ápolásáról?
2016. március 16. írta: lauren_blogger

Hasznos gyorstalpaló, avagy mit kell tudni a bőrcipők ápolásáról?

Ezerszer hallottuk, de talán nem elégszer: az általunk viselt cipő az összeállítás koronája, de gyilkosa is lehet, az első benyomást alapvetően meghatározza. A cipő megérdemli, hogy ápoljuk, de főként, mert ezzel magunkat és környezetünket tiszteljük meg. Egyszerű, de hasznos tippek a cipőápolásról.

shoe-care-0.jpg

Egy jó cipő hosszú évikig kitart, a klasszikus darabok sosem mennek ki a divatból, mondhatni remek befektetés, szemben pl. a fast fashion márkák által kínált jól kinéző, de sokáig tartós cipőkkel, ugyanakkor ezeket is érdemes ápolni, megőrizni használhatóságukat. Egy gondosan elkészített, és folyamatosan ápolt cipő túlzás nélkül évtizedekig kitart, mit se veszítve stílusából és formájából, nem beszélve, hogy az évek előrehaladtával az eszmei értéke is növekszik.

shoe-care-main.jpg

A hagyományos, cserzett bőr

Amire szükséged lesz: sámfa, bőrápoló balzsam, puha szőrű kefe és puha rongy a tisztításhoz

shoe-care-4.jpg

Két napnál tovább ne viseljük ugyanazt a bőrcipőt, vagyis két egymást követő nap. Nem is elegáns mindig ugyanazt a cipőt hordani, egyébként pedig hagyni kell időt a bőrnek a kiszáradáshoz.

Lehetőleg heti egyszer (vagy többször) kenjük be és fényesítsük ki a bőrt. A bőrápolót hagyjuk éjszakára a cipőn, majd másnap törölgessük le. Javasolt méhviaszos bórápolót használni a természetes hatás, valamint a tartós beszívódás érdekében.

Ha a bőrcipőt sok nedvesség éri az esőben, pocsolyában, stb. akkor összeeshet, vagy elveszítheti formáját. Ilyenkor mindig tegyük sámfára, vagy tömjük ki valamivel, pl. újságpapírral. Ezután helyezzük egy folyamatosan száraz helyre, alacsony páratartalom mellett. Soha ne szárítsuk az nedves cipőt hajszárítóval vagy radiátoron.

Velúrbőr

Amire szükséged lesz: sámfa, impregnáló (vízálló) spray, puhaszőrű, de erős kefe, velúr tisztító gumiradír, velúrbőr ápoló

shoe-care-5.jpg

A velúr-, vagy nubukbőr egyaránt valósággal gyűjti a port. A nubuknál a bőrszálait lecsiszolják, így puha és selymes hatása van. Hagyományos használat mellett is, javasolt a velúrbőrt is heti egyszer legalább letisztogatni puha kefével, vagy ronggyal. A rárakódott por elveszi a bőr eredeti színét, valamint egy idő után beragad a rostok közé annyira, hogy nem lehet eltávolítani a bőr felületének némi változása nélkül.

Általánosságban javasolt, hogy ne viseljünk velúrbőr cipőt esős időben. Bár vannak edzettebb, úgymond „fél-velúr” cipők, ahol a bőr kikészítése miatt a természetessége megmaradt. A hagyományosan velúrbőr nem csak a vizet szívja magába, hanem a vizes felületen könnyen megragadnak a szennyeződések. Ezeket finom ecsettel, vagy kefével távolíthatjuk el, vagy a kifejezetten erre használt velúrbőr tisztító gumival, majd megfelelő velúrápolóval kell lekezelni a cipőt.

A nedves velúrcipőt ne hagyjuk kezelés nélkül megszáradni – akár esőben, vagy nagy melegben, esetleg többnapi egymásután hordás miatt a bőr a beszívott nedvesség által eldeformálódhat, valamint a száradás helyén durvává, válik. A vizesedés ellen impregnáló spray segíthet, mely növeli az anyag vízlepergető képességét.

Ti milyen cipőápolási módszert szoktatok alkalmazni?

Kövess Te is minket Facebook-on!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lauren.blog.hu/api/trackback/id/tr468470484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Normális 2016.03.16. 21:24:39

Ha átázott a cipőm valami téli loccs-poccs miatt, netán az utcát is sózták, nem várom meg, hogy kiszáradva kiverje a só, mert azt tökéletesen úgysem lehet semmilyen "balzsamizével" rendesen elüntetni.
Ősi recept következik: lemosom, pár gyors mozdulattal lezuhanyoztatom a cipőt (belülre ne menjen azért víz), esetleg a sarat körömkefével le is kefélem közben, majd letörlöm a vizet, és a még nedves cipőt bőven bekenem glicerinnel. (patikában kapható). Annyival, amennyit csak be tud szívni.
Félrerakom pár napra, száraz, de semmiképp nem meleg helyre. Így a bőr nem keményedik ki a száradástől, hogy azután kirepedezzen. (A glicerin tökéletesen keveredik a vízzel, mintegy "helyet cserél" a bőrben azzal, de sokkal lassabban szárad ki).
Amikor tökéletesen megszáradt (a bőr színe mutatja, a feketét kivéve), no, akkor jöhetnek a bolti kenceficék. Téli cipő esetén először egy bőséges, szilikonos átfújás, hogy víztaszító legyen. Ennek megszáradása után lehet balzsamozni, krémezni, cicomázni...

szib 2016.03.17. 08:01:03

Van rövid ideig tartós cipő is? De az infó hasznos hasznos volt, így rövid dióhéjban is. :-)

Anna King 2016.03.18. 22:05:15

nekem az a bajom hogy régen lehetett normalis minosegu cipotisztitot (bokszot) kapni, most meg mar csak vacakok vannak..

szil_ 2016.03.18. 22:53:53

Kizárólag bőrcipőim vannak. Egy sincs közöttük, ami képes lenne beázni.
A tisztításukat egyszerűen oldom meg: sarat, sót, kutyaszart puha kiskefével, víz alatt lemosom, száraz ronggyal letörlöm. A tiszta bőrt patikai gyapjúzsírral bedörzsölöm, hagyom egy estét rajta, hogy felszívjon, amennyit bír, reggel egy száraz ronggyal alaposan ledörzsölöm.
A fényes cipőt utálom, ezért külön fényesítő kencéket nem használok.
süti beállítások módosítása